Trampled By Turtles – Stars And Satellites: folkrock zonder obstakels

door Wouter Jaques

Trampled By Turtles probeert de sound van het Amerikaanse Middenwesten naar Europa te brengen. De folkrock van het vijftal uit Duluth, Minnesota vertoefde al meerdere malen in de hogere regionen van de Amerikaanse folkcharts. ‘Stars And Satellites’ is hun zesde album in acht jaar tijd en een nieuwe zoektocht naar hoe folkrock als pop een publiek kan bereiken.

Vanaf opener ‘Midnight on the Interstate’ horen we de typische sound waarmee Mumford And Sons met gemak de wereld aan het veroveren zijn. De song is niet meer dan wat eenvoudige countrytokkels op gitaar annex banjo, wat viool op de achtergrond en de overheersende stem van zanger Dave Simonett. Die laatste is duidelijk het uithangbord en de oorzaak waarom de Amerikanen na al die jaren Europa blijven binnenvallen. Heerlijk hoe de zanglijn weergalmt en bijgezet wordt met samenzang.

Jammer genoeg gaat de experimentele drang niet verder dan een enerverend ritme of het gebruik van de mandoline. Waarom telkens die laaggeschoolde akkoorden gebruiken die we al duizend keer moesten aanhoren? Eigenlijk hoeven we de begeleiding niet, het haalt het niveau van de sterke zang enkel omlaag. Enig tikkeltje geloofwaardigheid zit – wonder boven wonder – in de weemoedige viool zoals in ‘Sorry’. De spanning aanwakkeren gebeurt telkens te drastisch door harder te drammen en het volume hoger te schakelen zoals in ‘Alone’.

We moeten toegeven dat de grote meute met gemak zal meespringen op de virtuoze banjospeeltjes en dat Trampled By Turtles live zal imponeren met zijn intensieve show. Jammer genoeg werd voor ‘Stars And Satellites’ de gemakkelijkste weg zonder al te veel obstakels gekozen. Wat zouden we zanger Dave Simonett graag eens in een andere band zien spelen.

Trampled By Turtles live zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 31.05, info & tickets) en Brussel (Botanique, 30.05, info & tickets).

Website Trampled By Turtles

Album verdeeld door V2 en Bertus