Ulna – Ligment: opstijgend ruimteschip

door Tiffany Devos

Het zou ons niets verbazen mocht je nog nooit van Ulna gehoord hebben. Het in Italië gegronde duo klinkt namelijk redelijk buitenaards en met amper 30 luisteraars op Last.fm bevindt deze band zich nog in de schemerzone van de muziekindustrie. Met als gevolg een onmogelijkheid om hen te googelen, voornamelijk omdat ze zichzelf naar de ellepijp hebben genoemd en daar dan nog eens op inspelen met de albumtitel en –hoes.

Een laptop en synths zijn hun wapens om nummers te creëren die allen afklokken boven de vier minuten. Je zou denken dat Ulna veel te vertellen heeft, maar de liedjes werken vooral herhalend en opbouwend. En alleen ‘Chrnc Sleep Db’ heeft wat ijle onverstaanbare vocalen. Het is elektronische ondansbaarheid die vooral klinkt als een ruimteschip dat zich klaarmaakt om op te stijgen. Deze muziek werkt uiteraard het best als je je laat meevoeren als in trance.

‘Ligment’ laat zich inspireren door minimale techno en maakt gladde elektronische collages waarin het moeilijk is om de song te ontdekken. Het lijkt alsof het elektronische duo maar voortkabbelt op enkele ideeën. Ofwel ligt het aan onze ongetrainde elektronica-oren, of het ligt aan Ulna, maar de plaat blijft niet lang boeien. Een zet die ploat af zou te grof zijn, ‘Ligment’ komt misschien nog van pas in onze volgende sci-fi productie.

Ulna – Ligment beluisteren op Bandcamp

Album verdeeld door Sonic Rendezvous