Zachtaardig spiritualisme primeert op ‘YHWH is LOVE’ van Jahari Massamba Unit

door Lukas Dederen

Jahari Massamba Unit. Wat een heerlijke naam. Het is het project van Madlib en Karriem Riggins. Twee producer-muzikanten die de laatste 25 jaar hiphop mee richting hebben gegeven. Elk met hun eigen traject hebben ze een iconische status verworven binnen het genre. De twee heren hebben zich verenigd om ons te voorzien van zachte, helende jazz. Dat doen ze niet voor de eerste keer. Het is het tweede album onder de noemer van JMU en daarnaast waren er nog andere projecten samen.

Eigenlijk is verenigen niet helemaal accuraat omschreven. Het duo heeft namelijk een bijzondere werkwijze. Riggins, drummer bij legendarische hiphopband Slum Village, stuurt drumpatronen door naar Madlib. Dewelke Madlib dan op zijn beurt aanvult met muzikale experimenten van de instrumenten die hij in zijn repertoire heeft. In de muziekkamer van de producer staan zo onder meer piano, basgitaar en een synthesizer. Wat je als resultaat krijgt is ingetogen, spirituele jazz met een snuif hiphop.

De nummers zijn merkwaardig gevoelig en lijken soms zelfs wat sober. ‘Boppin’ ‘ of ‘WITH YHWH IS LOVE.’ groeien bijvoorbeeld niet echt naar een climax toe. Alhoewel dat niet meteen kwaad kan. Je voelt dat de focus ligt op het ritme en het effect van het geluid. Elk nummer wordt schijnbaar met de grootste zorg en een zachtheid van wollen kussens behandeld. Je bespeurt haast geen bruuske accenten. Toch is er een sterk, symfonisch geheel. Zo heb je bijvoorbeeld lichte fluitaccenten en heel ver weg in de achtergrond geroezemoes die een sfeer van welbehagen creëren. Het zijn stuk voor stuk nummers die je warm doen voelen en tot rust doen komen.

Soms gaat het tempo speels de hoogte in zoals op ‘Massamba Afundance’. Met en dansbare pianoritmiek, een apito de samba en voor de goede luisteraars zelfs een politiesirene op de achtergrond, waan je je op een zonovergoten Braziliaanse praia met een caipirinha binnen handbereik.

JMU levert ons spirituele jazz van hoge kwaliteit. Het verbaast dan ook niet helemaal dat Riggins zijn inspiratie vindt in zijn geloof en bij God. “Muziek is therapeutisch, God geneest doormiddel van muziek“, aldus Riggins. Dat helende gevoel bespeur je bij momenten ook wel in de muziek die je met momenten kan meeslepen en in vervoering brengen. ‘YHWH is LOVE’ is met opvallend weinig elementen heel krachtig. Ten slotte is de plaat ideaal voor een rustige zondagochtend te ontwaken tussen ochtenddauw en zonnestralen.