10 concerten voor een beter dan gemiddeld voorjaar

door Filip Tyskens

De feestdagen zitten erop, en net als je stofwisseling schieten ook onze vaderlandse clubs terug in overdrive om die overtollige feestkilo’s eraf te dansen. We maakten een voorlopige selectie van de meest interessante te ontdekken bands die dit voorjaar onze podia aandoen. Haal je nieuwjaarscenten, dertiende maand of zwart geld boven en koop eens wat tickets. De rest van de familie had al wat onder de kerstboom liggen, nu is het aan jou kanjer! Dit wordt jouw jaar! En dat van deze tien groepen.

Pup (Trix, 23 januari)

Hoe kan je tegenwoordig als punkband de concurrentie nog het nakijken geven? Wel, je kan toevallig het kindacteurtje uit de meestbesproken serie van het jaar in je videoclip hebben zitten, òf je schrijft gewoon snedige lappen meebrulpunk waar je in de nineties een monsterlijk platencontract voor kreeg. Tegenwoordig levert kwaliteit net genoeg garantie om een gammele tourbus te kunnen huren, dus ga deze mannen steunen in de Trix! (info & tickets)

Big Thief (Botanique, 25 januari)

Redelijk goed opgepikt in de VS, voorlopig quasi nergens te bespeuren in ons land. Alle eer voor de Botanique dus, dat dit folkrockproject van zangeres Adrianne Lenker naar z’n Witloof Bar haalt. Een debuutplaat met ‘Masterpiece’ als titel toont geen gebrek aan ambitie, en zo hebben we onze bands het liefst. Zeker als ze songs als ‘Humans’ uit hun mouwen kunnen schudden. (info & tickets)

Brutus + El Yunque (AB, 4 februari)

Wij hebben de indruk dat Brutus het eindeloze wachten op hun eerste plaat zelf kotsbeu is, dus het kan niet anders dat de AB explodeert tijdens hun releaseshow. België is al in tijden niet meer zo inventief geweest in het harde genre, dus wees er zeker bij. Al was het maar om later te kunnen zeggen dat je die tinnitus hebt opgelopen door de mokerslagen van Stefanie Mannaerts en de versplinterende riffs van tandem Stijn Vanhoegaerden-Peter Mulders. Dat zou zo moeten klinken:
– “Ah ja, en El Yunque was er ook!”
– “Echt waar, bompa?!”
– “WAT?!!”
(info & tickets)

Half Waif (Café Video, 7 februari)

Voordat ze ons in maart komt verblijden als lid van Pinegrove (zie hieronder) komt Nandi Rose Plunkett naar ons land met haar eigen project Half Waif. Haar botsende, in heerlijke melodieën verdronken synthpop is heel wat anders dan de lofi van Pinegrove, al zal ons dat verder worst wezen. Plunkett is een rasartieste die dit jaar alles op alles zet, en jij kan je steentje bijdragen. Beluister ‘Probable depths’, en deel met je hippe vriendjes! (info & tickets)

Steve Mason (Charlatan, 11 februari)

Miskend genie nummer 16484. Waarom hij je dan toch zou moeten interesseren? Ten eerste omdat deze Schot de drijvende kracht was achter The Beta Band, het triprockfolktronica (of zoiets)-collectief dat voor ons part de volgende Radiohead had mogen worden. Ten tweede omdat hij ondanks heel wat tegenslagen nog altijd blijft doorploegen voor die ene geniale plaat. ‘Meet the humans’, zijn laatste, is alweer een nieuwe stap in die richting. Geen nieuweling dus, maar nog altijd te ontdekken! (info & tickets)

Few Bits (AB, 22 februari)

Schandalig ver onder de radar gebleven in 2016, maar zoals we intussen weten was dat nu eenmaal een kutjaar. Minder van dat in 2017 dus, en ga deze dromerige landgenoten nu ontdekken op één van hun diverse shows dit voorjaar. Wij stellen de Ancienne Belgique voor, want dat ligt nu eenmaal centraal. Dus niet afkomen met “ja maar ze spelen zo ver van mijn bed”. (info & tickets)

Avec Le Soleil Sortant de Sa Bouche + La Jungle (Nosta, 8 maart)

Nosta is de nieuwe concertzaal van de organisatie Nijdrop in Opwijk, en komend voorjaar kan je daar de dansvloer gaan inwijden met enkele interessante optredens van opkomend geweld. Eén voorbeeld daarvan is deze Franstalige double bill, met in de ene hoek Canadese krautrockers met een voorliefde voor lange songs én titels, en in de andere de landgenoten van La Jungle, altijd in voor een bezwete uppercut. (info & tickets)

Pinegrove (Botanique, 9 maart)

Het is geen geheim dat we bij Indiestyle grote fans zijn van Pinegrove (foto). Ze schreven twee van onze favoriete nummers van 2016 en eindigden met ‘Cardinal’ op de vierde plaats in onze albumlijst. De band wist dan ook collectief onze gevoelige kant (ze bestaat!) te raken met onbeschaamd weemoedige deuntjes over oude en nieuwe vrienden, verloren liefde en meer dergelijke alledaagse tragiek. Het ideale medicijn tegen uw first world problems, en dat heeft verdomme ook z’n bestaansrecht. (info & tickets)

Oddisee (AB, 26 maart)

Deze rapper en zijn band waren afgelopen zomer een van dé verrassingen op het Cactusfestival. Wij hoorden toen “een band die qua soul, kunde en spelplezier niet moet onderdoen voor pakweg The Roots” en het was duidelijk dat deze mannen “zin hadden om Brugge te laten zweten.” Ongetwijfeld meer van hetzelfde in Brussel! (info & tickets)

LVL UP (Botanique, 12 april)

Volgens onze man is ‘Return to love’ van LVL UP zo’n plaat “die we binnen twintig jaar op tijd en stond nog eens nostalgisch opleggen.” Volkomen gelijk, maar laten we ook even in het heden leven en gewoon gaan kijken nu deze Amerikaanse lofirockers nog jong genoeg zijn om enkele weken in een veel te klein busje door Europa te rijden. (info & tickets)