13 Pukkelpoptips die je ver van de Mainstage houden

door Geerhard Verbeelen

Pukkelpop een tegenvallende line-up? Dat valt reuze mee als je op ontdekkingstocht trekt langs de zeven verschillende podia, de Mainstage buiten beschouwing gelaten. Indiestyle speelt muzikaal kompas en selecteert voor jou de dertien meest in het oog springende acts.

dirk., woensdag 19.00u, Castello

Op de eerste dag van een festival ben je nog fris en monter, een reden te meer om je oor te luisteren te leggen bij de filosofische vraagstukken van dirk. De eigenzinnige Belgen verdienen met ‘Album’ sowieso de prijs voor origineelste naam voor een plaat. Scheuren en beuken zodat alle energie al uit je lijf is vooraleer het festival goed en wel begonnen is: strak plan. (Geerhard)

Phoebe Bridgers, donderdag 15.35u, Club

Sinds haar debuut ‘Stranger in the alps’ vorig jaar verscheen, zit ondergetekende te popelen om de magische melancholie van Phoebe Bridgers live te ervaren. Veel vreugde dus toen er dit voorjaar een show met Pinegrove bekend gemaakt werd in de Botanique, en extra veel woede en frustratie toen die show geannuleerd werd door het volgens het naar eigen inzien ongepaste gedrag tegenover vrouwen van de Pinegrove-frontman. Donderdag maakt Phoebe dus eindelijk haar Belgische debuut, en het wordt er hopelijk eentje om niet snel te vergeten. (Mattias)

Kelly Lee Owens, donderdag 15.50u, Castello

De voormalige verpleegster ruilde het ziekenhuis in voor het nachtleven, waar ze nu met spannende en hypnotiserende electronica haar publiek verzorgt. Van een carriereswitch gesproken. Vorig jaar bracht ze met ‘Kelly Lee Owens’ een veelbelovend debuutalbum uit. Kelly zet steeds een gevarieerde liveset neer waarbij ze zowel met gevoelige vocals als pompende techno op de proppen komt. Als verpleegster wist ze namelijk al wel langer dat doseren belangrijk is. (Geerhard)

Brockhampton, donderdag 16.30u, Dancehall

Brockhampton is de boysband van het moment. Ze zijn met tientallen als je al de grafisch ontwerpers, designers en allerhande kunstzinnige figureren meetelt. Het zooitje ongeregeld staat te springen om al hun creatieve eieren kwijt te kunnen aan een groot publiek. Met drie (!) steengoede platen op een jaar heeft de “world’s greatest boy band” sinds Get Ready alvast keuze genoeg om je aan het bouncen te krijgen. (Geerhard)

Bicep, donderdag 23.45u, Castello

Voor wie de panfluiten van Arcade Fire of de zweterige fitnesslijven in de boiler echt niet aankan, voorziet Pukkelpop een prima, dansbaar alternatief. DJ-duo Bicep lokt je de danstent in met geraffineerde electronica en zwevende synths. Nog niet zo lang geleden hadden de Ieren met ‘Glue’ een bescheiden hitje te pakken. Het deuntje heeft de potentie om na hun optreden nog dagenlang in je hoofd te blijven plakken. (Geerhard)

Steak Number Eight, vrijdag 15.55u, Marquee

Steak Number Eight is een gevestigde waarde. Al vijftien jaar lang spelen ze alles kapot. Dat kruipt blijkbaar in de kleren en om routine te vermijden gooien ze het roer stevig om. Er komt een nieuwe bandnaam en een drastische make-over. Pukkelpop is de voorlaatste show van Steak Number Eight in huidige vorm en daarmee dus eigenlijk ook hun grootste afscheidsconcert. Als je nog een laatste keer een welgemikte vuistslag van geluid wil ervaren: kom af. (Geerhard)

Sudan Archives, vrijdag 16.45u, Castello

Ooit al eens afgevraagd hoe een klassieke viool zou klinken in combinatie met r&b en hiphopbeats? Deze bizarre samenstelling is op zich al genoeg om je nieuwsgiergheid te prikkelen en je in de Castello te krijgen. Voeg daar nog eens de engelestem van Brittney Denise Parks aan toe en de zevende hemel is plots dichtbij. De hipsterlieveling van het moment is klaar om haar experimentele creaties op het grote publiek los te laten. (Geerhard)

SOPHIE, vrijdag 20.45u, Castello

Kanshebber op het meeste geschifte feestje van Pukkelpop? SOPHIE staat synomiem voor knotsgekke bubblegum post-internet future popmuziek. Of zoiets. De onconventionele songstructuren worden niet geschuwd, wat het des te fijner maakt om uitzinnig te dansen. Haar laatste werk ‘Oil of every pearl’s un-insides’ was een vat vol tegenstrijdigheden en een flirt met allerlei emoties, benieuwd hoe zich dat zal vertalen naar een liveshow. Een laatste tip: dance like no one is watching. (Geerhard)

Gogo Penguin, zaterdag 19.30u, Club

Een optreden voor de meerwaardezoeker. Gogo Penguin stelt je geduld op de proef, maar zal de gewillige luisteraar meer dan belonen. Jazz is de basis van hun muziek (ze brengen hun albums uit onder het legendarische jazzlabel Blue Note Records), maar de mannen uit Manchester wekken ze het genre tot leven met extatische climaxen en dansbare apotheoses. Voor de fans van BADBADNOTGOOD, Stuff en andere jazz-fusionbands. (Geerhard)

Rolling Blackouts Coastal Fever, zaterdag 16.45u, Lift

Heel wat muzikale Australiërs op de zaterdag van Pukkelpop, met King Gizzard & The Lizard Wizard als talrijkste en hardste uit het rijtje. Nog uit Melbourne komt Rolling Blackouts Coastal Fever langs, een eveneens lange bandnaam die zelfs te lang blijkt om op de eigen t-shirts te drukken. Hun nummers zijn een pak korter, doen de vakantie eeuwig duren en laten je niet zonder glimlach vertrekken. (Mattias)

Maribou State, zaterdag 17.40u, Castello

Bonobo is fan, Khruangbin werkte met veel plezier met hen samen: het gaat goed met Brits producerduo Liam Ivory en Chris Davids. Begin september komt tweede plaat ‘Kingdoms in colour’ uit, en die stellen ze zaterdag in avant-première voor in de gezelligste tent van het festival. Dansen met de ogen dicht. (Mattias)

Awesome Tapes From Africa, zaterdag 20.00u, Booth

Wie even weg wil van de drukte kan altijd terecht op de Booth. De kleinste stage van Pukkelpop heeft een zeer gevarieerd aanbod van nationale en internationale dj’s. Op zaterdag komen ze met een sterke programmatie waarbij de nadruk ligt op het wereldse aspect van muziek. Hoogtepunt van de Booth is het legendarische Awesome Tapes From Africa, een muzieklabel dat onbeminde West-Afrikaanse parels nieuw leven in blies en er de wereld kennis mee liet maken. Verwacht je dus niet aan commerciële meezingers in deze set, maar laat je daarentegen verbluffen door al het muzikale moois dat Afrika te bieden heeft. (Geerhard)

Protomartyr, zaterdag 20.25u, Lift

Zaterdagavond zal er een onheilspellend sfeertje in de Lift hangen. Als je niet houdt van eindeloos gekeuvel met het publiek moet je hier zijn. Het Detroitse Protomartyr ziet eruit alsof ze uit een roman van Kafka gekropen zijn en speelt kurkdroge, maar retestrakke postpunk. Deprimerende muziek, maar dan wel in zijn puurste en schoonste vorm. Hun liveshows zijn berucht voor de eigenaardigheden van frontman Joe Casey, die eigenlijk al een attractie op zich is. (Geerhard)