15 concerttips voor een adembenemend april

door Jasper De Spiegeleer

Omdat jij wel wal beters te doen hebt dan heel der dagen surfen op websites van concertzalen, lijsten wij maandelijks alle niet te missen niet uitverkochte concerten op.  Ziehier wie in april onze concertzalen vult.

More Music! – 4 tot 8 april, Het Concertgebouw + Cactus, Brugge
More Music! is een samenwerking tussen Concertgebouw Brugge en Muziekcentrum Cactus. Het festival wil graag het klassieke en alternatieve publiek samenbrengen. Daarom kan je zowel in het Concertgebouw als in de Cactus Club experimentele artiesten aan het werk zien. Met Madensuyu, WWWater, Vaal, Dijf Sanders en Amenra zijn er enkele toonaangevende Belgische artiesten aanwezig, Panda Bear, Alex Cameron en Carl Craig zorgen voor de internationale uitstraling. Tickets en de volledige line-up vind je hier. We mogen duotickets weggeven voor de dansvoorstelling ‘Sunny’ met live muziek van Awir Leon op 4 april, Fennesz & Lillevan op 5 april of Panda Bear op 6 april, mail daarvoor naar info@indiestyle.be

BRDCST – 4 tot 8 april, AB, Brussel
BRDCST is het indoorfestival georganiseerd door AB dat een breed spectrum aan artiesten etaleertKyle Dixon & Michael Stein van de band Survive komen live de muziek van de populaire Netflix show Stranger Things spelen. Young Fathers (foto) is misschien wel de meest spannende en vernieuwende hiphop-act van het moment. En dat geworteld in Schotland, waar het raptalent niet echt aan de bomen groeit. Het trio etaleert een unieke mix van hiphop, soul, postpunk en pop die tegelijk catchy en onorthodox klinkt. Op ‘Cocoa sugar’ perfectioneerden de Schotten hun typische geluid. Sleaford Mods is een oerpolitieke, boze punkband die wat komen afgeven op Brexit en de politiek onkunde in Groot-Brittannië. James Holden komt met zijn The Animal Spirits een mix van spiritual jazz en trance brengen die het label electronica overstijgt. BRCDST viert het 50-jarig bestaan van ‘White light/White heat’ van The Velvet Underground door het album zo goed als helemaal af te spelen op een meer dan uitstekende geluidsinstallatie. Tickets en de volledige line-up van BRDCST festival vind je hier.

No Age – 5 april, Het Bos, Antwerpen
De band uit Los Angeles komt het nieuwe album ‘Snares like a haircut’ voorstellen, een plaat die volgens ons schippert tussen nostalgie en avontuur. Het duo stond in 2007 op uit de vruchtbare punkscene van LA met ‘Weirdo rippers’. Sindsdien bouwde No Age een reputatie van eigenzinnige punk, waar ook electronica-herrie een plek krijgt en de generische maatschappijkritiek naar de achtergrond vervaagt (info en tickets).

Illuminine – 6 april, Begijnhof, Gent
Voor ‘#2 Reworks’ vroeg Kevin Imbrechts aan een handvol bevriende artiesten of ze een eigen twist wouden geven aan nummers uit het gelijknamige album uit 2017. Het resultaat is een plaat met een heel verschillende mix aan stijlen met herwerkingen van onder andere Alex Somers, Benoît Pioulard, Wouter Dewit en Julien Marchal. De akoestiek van de imposante Sint-Elizabeth kerk in Gent zou de muziek wel eens tot een hoger niveau kunnen tillen (info en tickets). We mogen twee duotickets weggeven, mail daarvoor naar info@indiestyle.be

Suuns – 6 april, Botanique, Brussel
De Canadezen brachten vorige maand hun vierde worp ‘Felt’ uit. De immer innoverende band uit Montreal past de hypnotiserende krautrock van ‘Hold/Still’ opnieuw aan en laat de poppy meeslependheid grotendeels achterwege. Het viertal weet genuanceerde kwaadheid zo enigmatisch mogelijk te etaleren (info en tickets).

Few Bits – 13 april, Charlatan, Gent
Karolien van Ransbeeck creëerde voor het eerste een tikkeltje bekendheid door bijdrages op een aantal nummers op ‘The honey & the knife’ van Admiral Freebee. Later richtte ze haar eigen band op en bracht ondertussen ‘Few Bits’ (2013) en ‘Big Sparks’ (2016) uit. Vooral die laatste werd zeer goed ontvangen. Begin dit jaar deelde de groep single ‘Starry eyed’ dat verdergaat op het dromerige elan van de vorige langspeler. Het is niet uitgesloten dat Van Ransbeeck & co met nog wat nieuw materiaal naar Gent afzakken (info en tickets). We mogen twee duotickets weggeven, mail daarvoor naar info@indiestyle.be

Mugwump – 14 april, Beursschouwburg, Brussel
Dj Geoffrey Mugwump omringde zich met topmuzikanten Stephane Fedele,Thomas Stadnicki, Lukas Melville om samen de nieuwe plaat ‘Drape’ te maken. Met single ‘No trepidation’, een mix tussen onrustige postpunk en eigenzinnige indie, lichtten de heren al een tipje van de sluier op. (info en tickets)

Chelou – 17 april, Nest, Gent
De jonge Engelse singer-songwriter/producer creëerde bekendheid met zijn geanimeerde videoclip voor ‘Halfway to nowhere’. Het fimpje heeft al vijf miljoen kijkers. In ons land moet zijn zoete indiepop gemengd met r&B nog tot bij de massa geraken, maar Chelou stond al op festivals in Parijs en Seoul en verzorgde het voorprogramma van Bloc Party (info en tickets).

Let’s Eat Granda – 18 april, Trix, Antwerpen
Het prettig gestoorde duo Let’s Eat Grandma maakt uitstekende dromerige pop. Met debuutalbum ‘I,Gemini’ uit  2016 verdienden de meisjes het label kunst. Vorige maand brachten ze ‘Falling into me’ uit, een verlichtend pop nummer met een sterke sax solo. Hopelijk kunnen ze hun uitstekende reputatie live waarmaken (info en tickets).

Faces On Tv – 20 april, AB, Brussel
Achter de trippy electropop van Faces On Tv zit Jasper Maekelberg die ook muziek produceert voor onder ander Bazart en Tsar B. In april brengt hij ‘Night funeral’, de opvolger van zijn debuut ep ‘Travelling blind’, uit. Voorsmaakje ‘Dancing after all’ gaf reden tot juichen (tickets en info).

Raketkanon plays Oldboy – 20 april, Stadsschouwburg, Brugge
Cult! Live is een project van MOOOV Filmfestival, Cactus Muziekcentrum vzw, Het Entrepot in samenwerking metCultuurcentrum Brugge. De bedoeling is dat een vooruitstrevende band een nieuwe soundtrack maakt bij een cultfilm. Dit jaar is het de beurt aan het Gentse noiserock geweld van Raketkanon dat een nummer moet maken voor de Zuid-Koreaanse film Oldboy. De knallende gitaren van Raketkanon zouden wel eens goed bij het gewelddadig verloop van de film kunnen passen (info en tickets). We mogen één duoticket weggeven, mail daarvoor naar info@indiestyle.be

Mesh/Sagat/Ssaliva/Nevrland – 20 april, Beursschouwburg, Brussel
Beurschouwburg organiseert een avond vol onorthodoxe elektronica met Berlijnse techno dj M.E.S.H. Verder komen er drie dj’s van eigen bodem: de Brusselse Sagat, Nevrland die prachtige emotionele clubmuziek produceert en de experimentele Ssaliva (info en tickets).

Les Nuits Botanique  – 25 april tot 6 mei, Botanique, Brussel
Meer dan tien dagen muziek ontdekken in de mooiste concertzaal van het land: dat is Les Nuits Botanique.  Amen Dunes is het project van Damon McMahon. Eind vorige maand bracht de band – na vier jaar stilte – ‘Freedom’ uit, een plaat die oprechter lijkt dan ooit. Nadat Saul Adamczewski, gitarist van Fat White Family, eindelijk van zijn drugsprobleem afgeraakte stortte hij zich in zijn project Insecure Men. In februari bracht het duo het zelfgetitelde debuutalbum uit, een plaat die de lelijke dingen des levens viert.  En wederom een artiest die een nieuw album live komt voorstellen in ons land. Porches, de Amerikaanse synthpop band rond Aaron Maine, ging met ‘The house’ een stapje verder dan het licht dansbare ‘Pool’. Het Londense soulduo Jungle geeft in Brussel een exclusief voorsmaakje van de nieuwe plaat. U.S Girls alias Meg Remy heeft ondertussen heel wat bekendheid verworven en doet je gegarandeerd dansen met haar slimme protestpop. Wye Oak, het indierockduo uit Baltimore, brengt een sfeervolle mix tussen folk, indierock, blues en dreampop. De Candese band Ought bracht begin dit jaar ‘Room inside the world’ waarop de heren afstappen van hun typische, impulsieve post-punk sound en voor wat meer structuur zorgen. Nu nog afwachten hoe dit live uitspeelt. Lucy Dacus zien dat ze heel wat in haar mars heeft. Opvolger ‘Historian‘ bevestigde dit nogmaals. De jonge band Hater bewijst met oerdegelijke, warme popmuziek dat er heel wat talent in Zweden te vinden is. Cocaine Piss, de Luikse punkband rond Aurélie Poppins laat gegarandeerd je trommelvliezen springen. Verder komt de Deens band Iceage na een rustperiode van vier jaar terug met het volledig analoog opgenomen ‘Beyondless’.

A Place To Bury Strangers – 29 april, Trix, Antwerpen
‘De luidste band van New York’ komt weer naar België. De Amerikaanse indierockband maakt even rauwe muziek als de naam doet vermoeden. De zelfgetitelde debuut ep uit 2007 leverde internationaal succes op en sindsdien is het trio niet meer te stoppen. De vijfde langspeler ‘Pinned’ komt uit op 13 april en gaat gegarandeerd de boel doen ontploffen (info en tickets).

This Is The Kit – 30 april, Arenbergschouwburg, Antwerpen
De Britse Kate Stables maakt prachtige folk met haar fluwelen stem ondersteund door een banjo. Haar album ‘Moonshine freeze’, geproduceerd door John Parish is perfect voor aan het kampvuur met wat chocomelk, maar in het kader van de Arenbergschouwburg zullen haar nummers ongetwijfeld ook tot hun recht komen (info en tickets). We mogen twee duotickets weggeven, mail daarvoor naar info@indiestyle.be