Negen indiefeestjes om 2015 mee af te sluiten

door Mattias Goossens

Wie weet waar te zoeken, kan in ons landje heel wat wilde alternatieve feestjes meepikken. We dragen die lange nachten vol meezingers en losgeslagen danspasjes een warm hart toe en lijsten ze daarom even op, zodat je weet welke avonden je de komende maanden vrij moet houden.

10.11.15 – Take It Or Leave It – Blauwe Kater (Leuven)
Je zou verwachten dat Leuven als studentenstad veel alternatieve feestjes telt, maar de werkelijkheid is er één vol studentikoze danscafés en goedkope fakbars. Na het wegvallen van o.a. Bad Kids en Gimme Shelter wordt de keuze van alternatieven nog beperkter. Rede te meer om Take It Or Leave It niet links te laten liggen – de dag erna is vroeg opstaan niet aan de orde dankzij Wapenstilstand. De muziek wordt verzorgd door High Hi, CTRL-V, DJ Olly en LSD Soundsystem.

11.11.15 – VEESTDAG – Charlatan (Gent)
De Charlatan is op Wapenstilstand stal van dienst voor alle feestvarkens die het liefst dansen op gitaarriffs. Eppo Janssen, Late Night Smoking, Dilly Boys en de Veestvaders vervullen al je wensen.

13.11.15 – The Cavern All Nighter – Sioux (Gent)
Van een ongeluksdag kan je niet spreken wanneer de Sioux voor één nacht wordt omgetoverd in The Cavern, een ode aan de legendarische Liverpoolse kelder waarin The Beatles de Merseybeat naar een hoger niveau tilden. Goo Goo Muck, Dilly Boys en Young Rascal nemen je terug mee naar de swinging sixties.

17.11.15 – Floating Vibes – Muziekodroom (Hasselt)
Floating Vibes begon als idee van enkele studenten van PXL. Ondertussen zitten ze al aan hun vijfde editie, en om dat te vieren worden Bazart, The Guru Guru, Lohaus en El Yunque opgetrommeld om de avond te vullen met hun eclectische mix aan dansplaten.

21.11.15 – London Calling – Order (Antwerpen)
Wie overdag over de Rijnkaai wandelt, ziet een grijs appartementencomplex met op het gelijkvloers wat kantoorruimtes. Een beetje gek om te zien dat de veredelde cafetaria van Order maandelijks wordt omgetoverd in een heuse indieclub. DJ Olly, Young Rascal en DJ Frans (Crackhouse) draaien een hele nacht al je verzoekplaatjes en meer.

26.11.15 – Date With The Night – Sioux (Gent)
Een avondje clubben in Londen, meer was er niet nodig als basis voor één van de langst meedraaiende indieconcepten van Vlaanderen. En hoewel DWTN wel erg trouw blijft aan het klassieke Britpopcanon, is elke editie steevast een succes. Dilly Boys, Oceans Burning, Hindu Radio Dj’s en Young Rascal leiden je doorheen de discografie van o.a. The Stone Roses, Kasabian, The Libertines en Oasis.

02.12.15 – Last Living Souls – Sioux (Gent)
Valt het op dat indiefeestjes in Gent geen zeldzaamheid zijn? Last Living Souls draait al even mee en staat steeds garant voor een eclectische muzikale mix. Brett Summers, LLS Soundsystem en Chemical Hawaï tekenen al present, nu jij nog.

04.12.15 – Twisted Melon – Café Venetië (Antwerpen)
Ook in Antwerpen hebben ze hun anciens. Twisted Melon staat al enkele jaren garant voor knalfeestjes en versiert voor z’n eigen avond enkele mooie namen. Met Mensch, Erger Je Niet, Bed Rugs, Booty Rave Residents, This Place Is A Mess en Twisted Melon zelf achter de draaitafels belooft het daar een warme avond te worden in Antwerpen.

31.12.15 – Hindu Nights – Vooruit (Gent)
Deze is onderhand een klassieker geworden. Wie niet kijkt op een euro meer of minder kan in de Gentse Vooruit het nieuwjaar inzetten met een knaller van formaat. Over de line-up is voorlopig nog niets bekend, maar verwacht je aan een mengeling van optredens en dj’s die zelfs geheelonthouders met een roes naar huis stuurt.

Foto van Imke Van Steenkiste