Drie aanraders voor elke dag van PITCH Festival 2015

door Thomas Konings

Dit snikheet weekend vertoeven wij weer twee dagen in Amsterdam voor het heetste festival van Nederland en omstreken: PITCH. Voor al wie gaat en al wie geïnteresseerd is, compileerden wij een voorbeschouwing met zes iets minder bekende artiesten die heel snel heel groot gaan worden en bovendien nog eens fantastische muziek maken. Drie acts per dag kozen we zo, check het hieronder.

TALA

Dag 1

TĀLĀ

Met TĀLĀ (foto) heeft PITCH een van de meest gehypete nieuwkomers van 2015 te pakken. Met een ep via het trendy Aesop zette de producer zich op de kaart als een artieste van haar tijd. Grenzen tussen electronica en pop worden in haar werk net zo makkelijk gesloopt als de grenzen tussen de oosterse cultuur (die de songwriter meekreeg van haar Iraanse vader) en de westerse cultuur waarin ze opgroeide. Referenties naar onder meer Jai Paul schieten meteen te binnen en de vergelijkingen gaan verder dan de sound op zich, maar gelden ook voor de inventiviteit en vernieuwing.

Danny L Harle

Op dag één programmeert het Amsterdamse festival een gezonde dosis PC Music. Niet alleen komt SOPHIE zijn ongeëvenaarde dj-sets voorstellen, ook zakt componist en Dux Content-lid Danny L Harle af naar de Nederlandse hoofdstad. Wat we precies mogen verwachten van de Londenaar is niet meteen duidelijk: op zijn portfolio pronkt zowel klassieke muziek als poppy electronica als een combinatie van de twee. Met ‘Broken flowers’ heeft Danny een van de meest bepalende PC Music-bangers geschreven en zijn nieuwe remix van Years & Years’ ‘Shine’ is een van de zomerhits van het jaar: ga daarheen voor een gelukzalige nacht.

ZES

Als je dan toch in Nederland bent, kan je maar beter meteen wat lokaal talent meepikken. Voor elke avond tippen we één local en de eerste avond is die aanrader ZES. Onder de veilige vlag van het Nederlandse kwaliteitslabel Fog Mountain (zie ook: Oaktree & Avondlicht) maakt de Eindhovense muzikant wijsjes die dat fijne gevoel ergens tussen melancholie en euforie oproepen. Termen als “filmisch” en “sfeervol” dekken deels de lading, maar bij de artiest zit je ook wel goed om tussen James Holden en TĀLĀ lekker door te grooven.

ebbo kraan

Dag 2

Ebbo Kraan

Eerder dit jaar werden we omver geblazen door de Amsterdammer Ebbo Kraan (foto) zijn ep voor Rwina Records (bekend van onder meer Torus en Jameszoo). Op ‘Aletta’ hangt er voortdurend hoog geladen spanning in de lucht. De songs stuiteren op bulderende hiphopbeats die duidelijk heel wat donkere massa in zich dragen, maar durven ook wel eens emotioneel en introspectief te zijn met slimme samples en ingetogen piano.

Mura Masa

Op korte tijd werd Mura Masa een SoundCloud-fenomeen dat miljoenen plays vergaarde. De 19-jarige Alex Crossan heeft dan ook het geluid om zowel een groot publiek als kritische geesten te bereiken. Liedjes als het virale ‘Fireflies’ (met zang van r&b-talent Nao) hebben de speelse toets waarmee producers als Flume en Cashmere Cat dansvloer na dansvloer veroverden en kunnen een verhitte zaal net de nodige verfrissing geven, hoewel de muziek doorheen de vederlichte klanken ook net wel weer sensueel of opzwepend kan zijn.

Acid Arab

Op PITCH kan je heel wat geglobaliseerde geluiden opvangen en één daarvan komt uit het kamp van Acid Arab. Zoals de artiestennaam al doet vermoeden komen er in hun bonte sound Arabische geluiden aan te pas en die rusten niet tot jij met een theedoek om je hoofd helemaal uit je dak gaat. Hippe vogels kunnen in de Westergasfabriek ook al eens gaan scouten zodat ze hun vrienden kunnen aanraden de Franse producers op Dour of Pukkelpop te gaan zien; wij zijn jullie op onze beurt dan weer voor geweest en zagen ze triomferen tijdens een kolkende set op Eurosonic.

Nog niets te doen dit weekend of benieuwd naar de timetable? Ga dan naar de site van het festival voor tickets of meer info.