Dit weekend vindt de achtste editie van Rewire plaats, het genre-overschrijdend en alsmaar uitdagender wordend Nederlands festival. De driedaagse in Den Haag biedt niet enkel een indrukwekkende greep uit de A-klasse van het hedendaagse progressieve muzieklandschap aan, maar mikt tegelijkertijd ook op een hele reeks talks, screenings en workshops. Hieronder lijsten we vijf namen op die volgens festivaldirecteur Bronne Keesmaat dit weekend onze maximale aandacht verdienen.
“Sinds dit jaar hebben we geopteerd voor één centrale ‘Artist in Focus’. Het gaat om een pionier uit de kunsten, iemand wiens impact op de hedendaagse kunstwereld blijft voortduren. We zijn heel trots met onze resident Laurie Anderson, de zeventigjarige crossmediale artieste.” Anderson speelde een voortrekkersrol in de wereld van de experimentele kunst, en zal op Rewire dan ook in verschillende gedaantevormen de aandacht opeisen. Keesmaat: “Morgen start het festival met een screening van Heart of Dog. Het werk verkent thema’s als liefde en verlies, verhalen over haar jeugd en haar moeder – en haar hond Lolabelle; aan elkaar gebreid door de stem van Anderson in een collage van animaties, 8mm home videos en selecties uit haar oudere en hedendaagse kunst.” Zondagavond presenteert de Amerikaanse haar nieuwe live performance ‘All the Things I Lost in the Flood’ in de Grote Kerk, waarin spoken word en visuals de livemuziek zullen ondersteunen om in een multimediaal geheel een vernieuwende vorm van storytelling neer te zetten. Daarbovenop zal de echtgenote van wijlen Lou Reed zaterdagmiddag een interview geven in de Korzo en brengt het Nederlandse Ragazze Quartet later die dag een eigen interpretatie van ‘Quartet for Sol’, een compositie van Anderson uit 1977.
“Voorts schenken we ook veel aandacht aan jongere, opkomende artiesten. Onze ‘Young Artist in Focus’ heet Tristan Perich. De componist uit New York koppelt met zijn werken ‘Noise Patterns’ en ‘1-Bit’ analoge instrumentatie en technieken aan hi-tech electronica. De artiest is werkelijk uniek en past volledig binnen onze filosofie.” Perich brengt beide werken zondagavond solo in de Korzo. Morgenavond voert het Royal Conservatoire String Ensemble ‘Active Field’ uit in de Electriciteitsfabriek. ‘Active Field’ is één lange compositie van Perich die ruim vijfentwintig minuten duurt. De live-uitvoering bestaat uit tien violisten die de ‘1-bit’-electronica van Perich ongetwijfeld naar een hoger niveau zullen tillen. “Naast een artist talk met Perich en een vertaling van ‘Surface Image’ door de Canadese pianovirtuose Vicky Chow, lanceert Perich ook zijn project ‘Drawing Machines + Listening Stations’, een live-installatie waarbij drone machines groteske tekeningen op een muur aanbrengen. De installatie is een proces dat twee dagen in beslag neemt.”
Dan is er ook FAKA, de Zuid-Afrikaanse culturele beweging rond Fela Gucci en Desire Marea. Keesmaat: “We kregen zojuist het goede nieuws dat de performance van FAKA op BRDCST in Brussel morgenavond en bij ons zaterdag kan plaatsvinden. Er waren visumproblemen, maar alles is intussen in orde.” FAKA zal in Paard II voor een flinke dosis opzwepende pop zorgen: rauwe, hedendaagse beats geruggensteund door traditionele invloeden uit de eigen taal en scene die uitmonden in een innovatief en zinnenprikkelend geheel.
Verder tipt Keesmaat Maryam Saleh, Maurice Louca en Aba Ghazaleh. “Deze drie dames brachten vorig jaar ‘Lekhfa’ uit, door The Guardian bekroond met vijf sterren. Ze zijn razendpopulair in Egypte, hun thuisland, waar ze miljoenen fans hebben. Zondag staan ze voor de eerste keer in Nederland.” Het trio mixt traditionele Arabische elementen zoals shaabi met contemporaine jazz, rock en electronica. Zangeres Saleh incorporeert bovendien vertalingen van de dystopische dichter Mido Zoheir in haar teksten.
Deze vier namen pronken op de indrukwekkende affiche naast onder meer Panda Bear, James Holden & the Animal Spirits, Floating Points, Suuns, SOPHIE, The Music of Stranger Things performed by Kyle Dixon & Michael Stein, Chino Amobi, en veel meer. Rewire start vanavond op twaalf verschillende locaties in Den Haag. Dag- en weekendtickets zijn nog steeds verkrijgbaar.