Indiestyle selecteert: PITCH 2016

door Geerhard Verbeelen

Hoewel gezellig een typisch Vlaams woord is, zijn het de Nederlanders die er een patent op hebben in het festivalseizoen. Na passages op BKS en DTRH, zullen we ook in het weekend van 1 en 2 juli de grens oversteken. Eindbestemming is een toplocatie in hartje Amsterdam, waar het PITCH-festival al aan zijn zesde editie toe is. Naast enkele regelrechte toppers als Grimes, Skepta, DJ Shadow en Santigold krijgen een heleboel ongelofelijk getalenteerde jonge artiesten er de kans om hun kunnen te tonen. Wij selecteerden alvast enkele minder bekende artiesten waarvoor je al wel eens naar Amsterdam kan afzakken.

De meest merkwaardige naam op de affiche is Aristophanes. Ze komt uit Taiwan en rapt in het Mandarijns. Deze twee elementen zijn al genoeg om onze nieuwsgierigheid te prikkelen. De voeling en verbintenis dienen vanwege de taalbarrière puur op muzikaal vlak gemaakt te worden, waar ze goed in slaagt. Met haar zachte, sexy stemgeluid rapt ze over glitchy, futuristische beats, met een flow die we niet kunnen thuisbrengen. Haar talent bleef niet onopgemerkt, zo is ze ook te horen op de nieuwste plaat van Grimes, die wat later op de avond geprogrammeerd staat. Redenen genoeg dus om Aristophanes te gaan checken.

Op de eerste dag is het ook uitkijken naar Tom Misch. De muzikale duizendpoot is een telg uit de Soundcloud-generatie, waarin zijn sensitieve muziek al snel opgemerkt werd. Misch maakt een klankenpalet van J Dilla-achtige beats en fijnbesnaard gitaarspel. Gooi daar nog wat soulvolle vocals bij en je krijgt een heerlijk sentimenteel geheel. Eind vorig jaar dropte hij ‘Beat tape 2’ met features van andere jonge, creatieve gelijkgestemden als Jordan Rakei en Loyle Carner.

Sam Gellaitry (foto) is dan weer een piepjonge knaap met een enorm groeipotentieel. Hij stopte op zijn 16de met school om zich volop te concentreren op zijn muziek. Zijn talent en enthousiasme leverden hem een eerste deal met Soulection op. Om de overduidelijke Hudson Mohawke invloed kan je moeilijk heen, maar de Schot heeft ontegensprekelijk ook een eigen smoelwerk. Een jongen met een grote toekomst.

PITCH is echt het festival bij uitstek om eigenaardigheden te ontdekken. Kero Kero Bonito is er zo eentje. Het olijke drietal speelt een mix van westerse genres en J-pop. Het is een soort van samenzwering tussen de Britse en Japanse cultuur zeg maar. Zo zijn de teksten van Sarah Midori Perry zowel in het Japans als in het Engels. Een behoorlijk maffe band en het zal ongetwijfeld onmogelijk worden om je dansbenen stil te laten staan en je glimlach te onderdrukken.

Op de tweede dag van PITCH staan er opnieuw een heleboel mooie namen op de affiche. Koning van de beats Ta-Ku komt helemaal uit Australië overgevlogen om in Amsterdam het mooie weer te maken. Met zijn twee albums ‘Songs to make up to’ en ‘Songs to break up to’ maakt hij muziek voor de ziel, het is duidelijk een gevoelige jongen. J Dilla is een van z’n grootste inspiratiebronnen en zijn invloed is dan ook onmiskenbaar. Toch heeft Ta-ku een unieke stijl. De droge hiphop-beats baden in de melancholie en zijn overgoten met een vleugje soul. Die combinatie zorgt voor een geluid dat je niet onberoerd zal laten.

Relatief vroeg op de tweede avond staat Stormzy geprogrammeerd. Hij is het nieuwste wonderkind in de Britse grimescene. Met zijn rauwe onversneden flow komt hij even hard binnen als een schot van Romelu Lukaku. De reus uit Londen maakt driftige, onstuimige hiphop die je omver zal blazen. De ideale voorbereiding op het optreden van grootmeester Skepta, die enkele uren later in de Gashouder zijn ding zal doen.

Tot slot is Colin Benders zo een van de buitenbeentjes die je op PITCH als Belg kan ontdekken. In Nederland wordt ie beschouwd als een enorm talent, en toch is het een nobele onbekende bij ons. Maakte vooral faam onder zijn alias Kyteman, maar tegenwoordig is hij de elektronische weg ingeslagen en maakt hij muziek met een gigantische modular synthesizer. Het ziet er allemaal heel complex uit en dat is het waarschijnlijk ook. We zijn dan ook erg benieuwd hoe dat bezwerende klankenspel live tot zijn recht zal komen.

Check zeker ook onderstaande Spotify-afspeellijst om je helemaal voor te bereiden op PITCH. Meer info over het festival vind je hier.