Punch, Brothers, Punch: 04.04 – de beste nummers van vorige week

door Thomas Konings

Met een beetje vertraging, maar ook met een heleboel goeie muziek presenteren wij u de Punch van deze week! Samengesteld door OG’s Matthias, Jens en Thomas. Veel luisterplezier.

Told Slant – Low hymnal

Fluisterende gitaren en gebroken vocals, meer heeft een mens niet nodig om een zondagavond door te komen. Dank aan Told Slant, om deze slaapkamerparel het internet op te slingeren. Laten we zachtjes, instemmend huilen. (MD)

Moses Sumney – Everlasting sigh

Fans van Dirty Projector en Vampire Weekend opgelet: de nieuwe Amerikaanse indie-posterboy Moses Sumney heeft een erg mooie nieuwe single de wereld in gestuurd die met z’n prachtige melodieën en Afrikaanse roots tegelijk heel nieuw, leuk en dreamy klinkt. Het nummer is uitdagend en aanstekelijk tegelijk, een combinatie die we wel kunnen pruimen. (TK)

PUP – If this tour doesn’t kill you, I will

Voor een emo-nummer dat gaat over de wens om iemand te vermoorden, klinkt ‘If this tour doesn’t kill you, I wil’ behoorlijk komisch en opgewekt. Het nummer is heerlijk punky en tegendraads, maar haalt vooral de kracht in z’n spontaniteit die ervoor zorgt dat de song als een echt anthem klinkt. (TK)

Gage – Talon’s reach

Met ‘Telo’ had de Britse producer twee jaar geleden een bescheiden clubhitje te pakken dat lekker tegendraads te werk ging. Anno 2016 zoekt de artiest het experiment nog verder op en dat maakt hem vreselijk interessant. Na het angstaanjagende ‘Turbulence’ is ook ‘Talon’s reach’ een lawaaierige affaire, die wel weer duidelijk wortels in de club heeft, maar die gebruikt om op nietsontziende wijze de beuk erin te zetten. (TK)

Flume – Never be like you feat. Kai (Teengirl Fantasy Remix)

Het gebeurt niet zo vaak dat ik een remix beter dan het origineel vind. Meestal ben ik waarschijnlijk zo gewoon aan het origineel dat de herwerking wat raar aanvoelt. Uitzondering op deze regel blijkt Teengirl Fantasy’s remix van ‘Never be like you’. Waar Flume zijn hitje inspiratieloos aanvoelde, bulkt deze versie van de inventiviteit met een originele house-twist die vreemde maar coole beats laat horen en desondanks toch volledig op de dansvloer mikt. (TK)

Fog Lake – Rattlesnake

Nadat Fog Lake mijn top tien van 2015 binnensloop met het heerlijk melancholische en minimalistische ‘victoria park’, lijkt 2016 ook een goed jaar te worden voor de slaapkamermuzikant. ‘Rattlesnake’ is het eerste geluid uit een later te verschijnen langspeler en doet wat Fog Lake goed doet: melodieën die steeds met slechts een vingertop aan je greep ontsnappen omzwachtelen in de meest onbestemde instrumenten. Ergens in het nummer schuilt een klassieker, maar die begraaft de muzikant levend. (JVL)

Tim Hecker – Black phase

Tim Hecker lijkt met ‘Black phase’ in zijn meest bombastische fase te komen. Een dramatisch koor begeleidt drones en orgel naar een climax die nooit zal komen. Het lijkt wel een bombardement dat twijfelt om dichter te komen, terwijl de dorpelingen zich bij elke donderslag krampachtiger onder tafels en stoelen verstoppen. Dit zou de afsluiter moeten zijn van zijn nieuwe plaat, en dat belooft. Het puntje van onze stoel, et cetera et cetera. (JVL)

Amrit – Mouth

Kijk, gebruik de hashtag #naughty en wij zijn al een klein beetje benieuwd. ‘Mouth’ van Amrit laat weinig aan de verbeelding over. Zo weinig dat het zelfs nog nauwelijks sexy of verleidelijk te noemen is. De song is gewoon muziek om een beetje onnozel op te doen. Geef toe, wie heeft daar geen nood aan? (JVL)

Free Cake For Every Creature – Talking quietly of anything with you

Het geweldige label Double Double Whammy scoort een euhm dubbel deze week in onze Punch. Niet alleen Todd Slant z’n prachtig nieuw liedje maakte indruk, ook Free Cake For Every Creature wist meer dan te bekoren. Niet voor het eerst overigens, eerdere singles ‘For you’ en ‘First summer in a city’ deden al het beste beloven voor de opkomende langspeler. Titelsong ‘Talking quietly of anything with you’ laat een minder opgewekt en meer moody geluid horen, maar beheerst dat perfect met spaarzame gitaarklanken en opstijgende zang. (TK)Leon Vynehall – Blush

Zelfs als er nog maar een microprocentje energie in je lijf zit, zal Leon Vynehall je opgeveerd krijgen met z’n nieuwe house-single ‘Blush’ uit de aankomende langspeler ‘Rojus’. Beetje melancholisch, beetje paradijselijk, beetje cheesy, beetje groovy; beetje van alles eigenlijk maar vooral een beetje heel heel goed. (TK)

OP SPOTIFY: