Plonsjes: acht nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Wist je dat als je het cijfer acht plat legt, je oneindigheid bekomt? Daarom hebben wij speciaal voor jullie deze week een oneindige reeks nummers goed bekeken, rechtop gezet en ze zo herleid tot acht plonsjes. De selectie deze week kom van Tobias, Pascal en Zeno. Onderaan vind je een handige Spotifylijst met alle plonsjes.

Current 93 – Bright dead star

David Tibet blijft een van de meest karakteristieke stemmen in het neofolkgenre. Vaak brent hij manische, lang uitgesponnen nummers, maar op ‘Bright dead star’ toont hij een meer ingetogen kant die ook al te horen was op Current 93’s ‘All the pretty little horses’. Het komt dus niet helemaal als een verrassing om te horen dat hij ook deze muziek overtuigend kan brengen, het is altijd fijn om ook een intiemere Tibet aan het werk te horen. (Tobias)

Ólafur Arnalds – ekki hugsa

Wij genieten nog steeds met regelmaat van de klok van Ólafur Arnalds’ minimale techno-uitstap met Kiasmos (al waren de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld), maar ook solo slaagt de IJslander er in ons te raken. Soms wordt het wat week en schmalzig, maar zijn we dat niet allemaal van tijd tot tijd? (Zeno)

Clara La San – Down for it (Pascal)

Met deze single laat het Londense r&b-enigma voor het eerst weer iets horen sinds de release van haar meer dan excellente debuutplaat ‘Good mourning’, die eind vorig jaar verscheen. Met ‘Down for it’ borduurt Clara La San verder op de tegelijk spacy en sensuele groove van die plaat. (Pascal)

Amnesia Scanner – AS too wrong

Met ‘AS too wrong’ heeft electronicaduo Amnesia Scanner alweer een bevreemdend pareltje afgeleverd. De algemene sfeer is zonderling en de vervormde vocals klinken buitenaards, maar tegelijk is het nummer tijdens de beatdrop ook heel dansbaar. Deze combinatie van excentrieke en aanstekelijke elementen zorgt voor een moeilijk te omschrijven resultaat, maar wat we wel kunnen zeggen is dat we er niet genoeg van krijgen. (Tobias)

Soccer Mommy – ‘I’m on fire’

Soccer Mommy helpt terugdenken aan oude herinneringen, pastelkleuren en halfvergane videotapes van voor onze tijd. Gedrenkt in reverb en badend in emotie komt ‘I’m on fire’ wederom onze oren binnen om ons onder te dompelen in een lauw bad melancholie, en dat voor een cover van Bruce Springsteen nota bene. (Zeno)

Haru Nemuri – Kick in the world

Haru Nemuri wist eerder dit jaar indruk te maken met haar album ‘Haru to shura’, waarop ze J-pop elementen vermengde met allerlei verschillende genres. Op nieuwe single ‘Kick in the world’ gaat ze verder deze richting op, echter ditmaal met shoegaze-invloeden. Het resultaat balanceert op de grens van zweverig en opzwepend, waardoor het je in een unieke tussenzone werpt waar niet veel artiesten je naartoe kunnen leiden. (Tobias)

Boygenius – Me & my dog

Vorige plonsjes eerden we de nieuwe supergroep van Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus al, maar als ze nummers als deze blijven releasen verdienen ze misschien wel een apart segment in deze feature. (Zeno)

Ash Koosha – Return 0

De Israëlische Ash Koosha weet ondertussen al enkele jaren furore te maken met zijn experimentele soundscapes. Op ‘Return 0’, het titelnummer van een nieuw album dat in september uitkomt, doet de producer weer wat we van hem gewoon zijn: unieke elektronische muziek maken die zowel op het intellect als op de emoties mikt. (Tobias)