Header image

Plonsjes: deze 16 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Mattias en Michelle je hun favoriete nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Sevdaliza – Joanna

Zelfs wanneer ze zich kwetsbaar opstelt en zingt over onbeantwoorde liefde, is Sevdaliza intrigerend op de best mogelijke manier. ‘Joanna’ is de derde single uit het album dat later deze zomer uitkomt. (Michelle)

Lil Yachty & Tierra Whack – T.D. (feat. A$AP Rocky & Tyler, The Creator)

“I Tokyo Drift like the sample”. Soms hoeft hiphop niet meer te zijn dan Lil Yachty, A$AP Rocky en Tyler, The Creator die snedige bars droppen over een beat die de iconische Teriyaki boyz samplet. (Daan)

Nubya Garcia – Pace

Nubya Garcia verleende haar sax skills al aan Makaya McCraven, Moses Boyd en Shabaka Hutchings. Maar steeds meer maakt ze zelf furore met het collectief Nérija en onder haar eigen naam. Licht verteerbare jazz, ideaal op de achtergrond van iets te losbandige bbq-taferelen. (Michelle)

Widowspeak – Breadwinner

De betere dreampop kwam afgelopen week van het Amerikaanse Widowspeak. Met een snik in haar zachte stem moedigt Molly Hamilton haar geliefde aan om eindelijk die verschrikkelijke job op te zeggen. Momenteel misschien niet het beste idee, al zorgt de geruststelling dat iemand voor jou zal zorgen wel voor troost. (Mattias)

Skullcrusher – Day of show

Wie de recentste singles van Phoebe Bridgers te vrolijk vindt (die mensen bestaan, ik bijvoorbeeld) kunnen gelukkig terecht bij Skullcrusher. Geen metalband, wel de nom de plum van de Amerikaanse Helen Ballentine. Eind deze maand brengt ze haar debuut-ep uit, waar dit verstillende ‘Day of show’ op prijkt. (Mattias)

Rikz and Rouz – Te vroeg gepiekt

Het Nederlandse label Nous’Klaer (met oa. Meetsysteem, Oceanic, upsammy en Konduku) bracht een tweede editie van hun ‘Paerels’ compilatie uit. Eén van de meer opvallende nummers hierop is ‘Te vroeg gepiekt’, niet alleen vanwege de (heel toepasselijke) titel. Rikz and Rouz onderscheiden zich van de gemiddelde deep house dankzij lichte breaks en een melancholische synthlijn. ‘Te vroeg gepiekt’ is perfect geschikt voor chill-out rooms of wanneer de zon al lang weer op is. (Daan)

Medhane – Full hands (ft. Maxo)

Hoera voor vage hiphop. (Michelle)

Sugar – Horsepower 

Kulør 006 was een compilatie van bloedmooie ambient en downtempo, maar op release nummer zeven keert het Deense fast techno-label terug naar hun bekendere geluid. De titeltrack van Sugars ‘Horsepower’ ep is gelaagde “kletstechno”, uiteraard aan een pittig aantal beats per minuut. (Daan)

Kelsey Lu – Morning dew

Meer muzikale begeleiding toelaten, zou bijna aanvoelen als het tegenspreken van haar onnavolgbare stem. Kelsey Lu blijft na het uitstekende ‘Blood’ van vorig jaar verbazen. (Michelle)

Howling – Healing

Australische singer-songwriter Ry X schenkt z’n stem opnieuw aan Duitse producer Frank Wiedemann, onder meer bekend van houseduo Âme. In juli brengen ze een tweede album uit, en dit dromerige ‘Healing’ is daar al de derde single uit. (Mattias)

upsammy – Tasting textures

upsammy lijkt wel in een buitengewoon creatieve bui te verkeren. Haar debuutalbum ‘Zoom’ komt over een weekje uit op Dekmantel, twee weken terug verscheen ze ook al in de plonsjes met een clubremix van Oceanic, en ook ‘Tasting textures’ schiet raak. Gelijke delen IDM, dub en ambient worden minutieus in elkaar geweefd, waardoor, afhankelijk van waar je je aandacht legt, het nummer heel oppeppend, rustgevend en/of hypnotiserend kan werken. (Daan)

Soko – Blasphémie

Moeizaam mijmeren zoals alleen Soko dat kan. (Michelle)

Gabber Eleganza & HDMIRROR – Seen it

Gabber Eleganza hoef je niet te vertellen hoe puike hardcore te maken. Samen met HDMIRROR heeft de Italiaan een ep uit met vier, hoe kan het ook anders, ranzig harde tracks. ‘Seen it’ steekt boven de rest uit, dankzij nauwkeurig samengestelde drums, net de juiste hoeveelheid tussen het pure beuken en het gunnen van een adempauze, en een geschikte dosis variatie binnen eenzelfde nummer. (Daan)

Protomartyr – Michigan hammers

Voor meer degelijke gitaren die lustig op je trommelvlies hameren: bel Protomartyr. (Michelle)

Chester Raj Anand – Voices

‘Voices’, en het volledige album ‘Strawberry’, is dé ideale metgezel als de lockdown-isolatie te zwaar begint te wegen. Chester Raj Anand nam tijdens een solotrip naar Tokyo verschillende field recordings op van het leven in de Japanse hoofdstad en verwerkte deze tot een melancholisch en troostend ambient-album. Korrelige Japanse stemmen vormen de rode draad tussen wondermooie korte synthlijnen, piano-akkoorden en een lichte dosis white noise. ‘Strawberry’ weet onvoorzien deze periode perfect muzikaal te vatten en draagbaarder te maken. (Daan)

Aldous RH – Better 2’ve loved

Liefhebbers van Connan Mockasin kunnen hun hart ophalen aan het album dat Aldous RH vrijdag uitbracht. (Michelle)