Header image

Plonsjes: deze 22 (!) nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Deze week ligt dat duidelijk wel eventjes anders. Hier volgt een lijstje met muziek die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Hebben net geen ligament verrekt tijdens het schrijven: Tobias, Eva S., Simon, Pieter, Guillaume, Mattias en Michelle. Onderaan vind je onze spotifyplaylist met alle plonsjes van dit jaar.

Perfume Genius – Describe

De terugkeer van Perfume Genius is er eentje door de grote poort. Hij bracht sinds ‘No shape’ enkele losse experimentele singles uit, en met ‘Describe’ geeft hij een krachtig eerste voorsmaakje van nieuw album ‘Set my heart on fire immediately’ dat in maart uitkomt. (Mattias)

Alice Longyu Gao – U think u can fuck with me dont ya

Alice Longyu Gao is een rapper die opereert in het bubblegum bass genre dat we kennen van artiesten als SOPHIE en 100 gecs. Op haar nieuwe single ‘U think u can fuck with me dont ya’ klinkt de Chinees-Amerikaanse heel wat agressiever dan op oudere nummers als ‘Dumb bitch juice’, wat resulteert in een heerlijke over the top banger. (Tobias)

Allie X ft. Mitski – Susie save your love

Nooit gedacht een Allie X en Mitski samenwerking nodig te hebben. Maar het bestaat en het is glorious! (Simon)

Car Seat Headrest – Can’t cool me down

Zo verrast we waren toen Car Seat Headrest plots opdook met nieuwe muziek, zo hard moesten we wennen aan dit nieuwe geluid van Will Toledo. Het is al even geleden dat hij nieuwe muziek uitbracht (‘Twin fantasy’ was uiteindelijk een studioherwerking van een ouder lofi-album) en afgaande op de invloeden van de jonge Amerikaan kon hij alle kanten uitgaan. Dat doet dit ‘Can’t cool me down’ een beetje: het start met synths die van The War On Drugs geleend zijn, aangevuld met een drumcomputer en ander percussie. En na een aantal luisterbeurten krijg je die baslijn en het refrein niet meer uit je hoofd. (Mattias)

Chloé – Balani

De Franse componiste en DJ Chloé Thévenin maakt alles wat je je dacht te moeten voorstellen bij de noemer elektronische muziek relatief. Met ‘Balani’ bewijst ze weer hoe creatief ze is met de invulling van die term. (Michelle)

Shabazz Palaces ft. Purple Tape Nate – Fast learner

Shabazz Palaces – voormalig Digable Planets – kondigt met ‘Fast learner’ een nieuw album aan dat er later dit voorjaar zou moeten komen. De productie van aanvoerder Ishmael Butler laat als vanouds niets heel van het gevoel voor oriëntatie en voelt vertrouwd maar vernieuwend genoeg aan. Purple Tape Nate werd al eerder ingeroepen voor ‘Love in the time of Kanye’ en vult ook hier weer netjes aan. (Michelle)

Kelly Lee Owens – Melt!

Voor de betere techno kan je opnieuw rekenen op Kelly Lee Owens. De Welsche producer kondigde haar nieuwe album ‘Inner song’ aan met deze stomper. Het pompende ritme wordt alleen afgewisseld met een repetitief effectje, om je na drieënhalve minuut plots achter te laten met zin in meer. (Mattias)

Machine Girl – On coming

Machine Girl bracht een verrassingsalbum uit, en zoals altijd stond dat weer garant voor een gekke verzameling cyberpunk bangers. ‘On coming’ geeft mooi weer wat te verwachten: beukende beats, overstuurde synths en woeste vocals. (Tobias)

Gorillaz ft. Fatoumata Diawara – Désolé 

Voor de Malinese zangeres Fatoumata Diawara in mei naar de Ancienne Belgique trekt, neemt ze Gorillaz mee naar Afrika. Deze reis vormt de volgende episode van Gorillaz’ nieuwe album dat dit jaar stapsgewijs vrijgegeven zal worden. De eindbestemming klinkt zowel funky en upbeat als nostalgisch en dramatisch. En ja, je hoort het goed, Damon Albarn waagt zich wel degelijk aan een paar zinnetjes in het Frans. (Eva S.)

Phoebe Bridgers – Garden song

Drie jaar was het wachten op nieuwe solomuziek van Phoebe Bridgers, al voelde het zo nooit aan. De Amerikaanse bracht een prachtige ep uit als een derde van Boygenius, vormde samen met Conor Oberst Better Oblivion Community Center en werkte samen met onder meer Matt Berninger. Voor haar nieuwste ‘Garden song’ schakelde ze de bariton van haar “dutch Matt” in – je kunt haar tourmanager Jeroen horen brommen. (Mattias)

100 gecs – ringtone (remix) [feat. Charli XCX, Rico Nasty, Kero Kero Bonito]

The Avengers, maar dan voor liefhebbers van vooruitstrevende popmuziek. (Tobias)

Grimes – IDORU 

Save the best for last” dacht Grimes voor haar laatste plaat “Miss anthropocene”. IDORU is een delicaat, porseleinen stukje kunst. Zo fragiel en teder hebben we haar nog niet vaak gehoord. (Simon)

Dirty Projectors – Overlord

Het ziet ernaar uit dat David Longstreth de creatieve en amoureuze breuk met voormalig bandlid Amber Coffman goed verwerkt heeft sinds vorige plaat ‘Lamp lit prose’. Dit ‘Overlord’ klinkt verrassend vrolijk en helemaal anders dan eerder werk dankzij de bijna volledige nieuwe bezetting. Hier is het vooral de stem van Maia Friedman die het nummer zo’n opgewekt karakter geeft. (Mattias)

Gupi – Faking it

Gupi is een nieuwkomer in de elektronische scene die recent debuteerde met ‘None’, een plaat vol kleurrijke, knotsgekke beats. De single ‘Thos moser’ kenden we al, nu kregen we er een hele reeks bangers bij waarbij ‘Faking it’ een van de leukere is. Dit is ongeveer hoe Iglooghost zou klinken als hij een eurodance-artiest was. (Tobias)

Christine and the Queens ft. Caroline Polachek – La vita nuova 

Met de suprise release van de ep ‘La vita nuova’ en bijhorende kortfilm is duidelijk gebleken dat Christine and the Queens haar gevoel voor dramatiek nog niet is kwijtgespeeld. Op de titeltrack schopt ze alle hartenbrekers waar het pijn doet en daarvoor krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. De Amerikaanse Caroline Polachek geeft met een strofe in het Italiaans de mokerslag. (Guillaume)

Launder – Half-life

Het gaat goed met Launder – misschien dat eerdere vermeldingen in deze rubriek daarbij geholpen hebben? Sinds debuut-ep ‘Pink cloud’ uit 2018 loste bezieler John Cudlip nog een paar singles, kon hij rekenen op de hulp van Zachery Cole (DIIV) op gitaar en tekende hij bij Ghostly International. Hopelijk krijgen we later dit jaar een eerste album voorgeschoteld. (Mattias)

Princess Nokia – Gross

Wanneer Princess Nokia twee albums uitbrengt op een dag en die ‘Everything is beautiful’ en ‘Everything sucks’ heten, dan weet je dat je voor de interessantste passages vooral bij die laatste moet zijn. ‘Gross’ is hard, vies en vettig. Zoals we mevrouw Nokia het liefst hebben. (Michelle)

Yung Lean – Boylife in EU

De waanzinnig interessante evolutie van Yung Lean zet zich voort op ‘Boylife in EU’. Waar hij zijn sentimenten tijdens zijn internetrapfase steeds wentelde in popcultuurreferenties en online humor, lijkt hij op recente singles voor een oprechtere sound te kiezen. ‘Boylife in EU’ begint als een ingetogen, neerslachtige popsong, maar barst uit in overweldigend refrein waarmee Lean een emotionele impact bereikt die we nog niet vaak van hem hoorden. (Tobias)

Lady Gaga – Stupid Love

Meest baanbrekende nummer? Neen. Meest diepgravende tekst? Neen. Doet het dansen? Hell f*cking ja! Het ‘Joanne’-tijdperk is vergeten en eerlijk gezegd ook vergeven met ‘Stupid love’. Lady Gaga gaat terug naar haar roots, zijnde pop pur sang. The rah-rah bitch is back! (Simon)

Rina Sawayama – Comme des Garçons (Like The Boys) – Brabo Remix ft. Pabllo Vittar 

Rina Sawayama timmert hard aan haar weg om het nieuwe queer-popicoon te worden. Voor de remix van haar laatste single, viste ze Braziliaanse superster Pabllo Vittar uit het water. Resultaat: een onconventionele combinatie van artiesten en geluid die vreemd genoeg als twee puzzelstukjes in elkaar past. (Simon)

Injury Reserve – Hoodwinked

Injury Reserve is een van de interessantere raptrio’s van het moment en lijkt die status niet gauw te gaan verliezen. ‘Hoodwinked’ is opgebouwd rond bedwelmende bassen en een nerveuze saxofoon die precies uit het werk van John Zorn weggevlucht is, een combinatie die zorgt voor een erg bizar en verslavend nummer. (Tobias)

Liv.e – LazyEaterBetsOnHerLikeness

Na het voortreffelijke ‘SirLadyMakemFall’ van eerder dit jaar, vuurt Texas girl Liv.e met ‘LazyEaterBetsOnHerLikeness’ – want fuck spaties – alweer een dijk van een single op ons af. “Placed a bet with myself that you’d come and find me”, klinkt ze zelfverzekerd over een heerlijke beat van Mejiwåhn. (Pieter)