Header image

Plonsjes: deze 22 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Jonas, Daan, Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

SZA – Hit different (Ft. Ty Dolla $ign)

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we nog van SZA hebben gehoord sinds ze ‘Ctrl’ uitbracht. Deze samenwerking met Ty Dolla $ign ziet haar opmerkelijk genoeg gebruik maken van heel wat soul-invloeden. De zonder al te veel moeite uitgevoerde en met autotune bewerkte feature van Ty blijkt een zeer catchy mantra die het tempo van het nummer aangeeft. SZA heeft haar knapperige schrijfstijl alleszins nog niet verloren net zo min als haar glimmende stemgeluid. (Yannick)

Adrianne Lenker – Anything

Het evenwicht in het universum wordt weer een beetje hersteld. In 2020 geeft Big Thiefs Adrianne Lenker ons twee albums. Eentje met zachtaardig aan elkaar gehaakte liefelijkheden zoals ‘Anything’ en eentje waar Lenker improviseert op haar akoestische gitaar. Het komt misschien toch nog goed met 2020. (Michelle)

Evian Christ – Ultra

Er werden wat woorden gewisseld online over de echtheid van het nummer toen het werd gepost op een pas aangemaakt YouTube-account en een lange tijd nog op ‘privated’ stond. Sinds het nummer nu ook op Apple Music en Spotify te beluisteren is er weinig twijfel mogelijk dat Evian Christ terug is. Het nummer is een prachtig voortglijdend trance-nummer met enkele post club invloeden en distorted bleepjes die doen snakken naar meer. Of zoals een comment onder de video het verwoordt; “it’s been 84 years…. but seriously, you can’t drop a single out of nowhere and not have more info on the upcoming albummmmmmm tell me there’s an albummmmmmm”. (Yannick)

 Actress – Walking flames (feat. Sampha)

Actress’ nieuwe single klinkt als aan oude VHS-opname van een fluit-en-pianoconcert waaronder enkele beats en de immer bezwerende stem van Sampha gemonteerd werden. (Tobias)

Kevin Morby – Campfire

Kevin doet niets nieuws. En Kevin doet dat bijzonder goed. (Michelle)

Anohni – R.N.C. 2020

Anohni keer naar de Republikeinse conventie en werd daar – verrassing – niet blij van. Bij het grauwe, glitchy ‘R.N.C. 2020’ hoort ook een bevlogen begeleidende tekst die je op Youtube kan lezen. (Mattias)

Qur’an Shaheed – Reach

Probeer maar eens niet aan de lippen van Qur’an Shaheed te hangen. Op haar ep ‘Process’ staan vijf verhalen die haar lijzige stem kronkelend langs minimale loungy bezetting brengt. Als je eerder dit jaar al fan was van de vage hiphop die KeiyaA bracht op ‘Forever, ya girl‘, zijn dit geen verloren luisterminuten. (Michelle)

Coby Sey – Þingeyri, Vestfirðir 

‘River’, een ambientstuk van 10 minuten, schreef Coby Sey in IJsland terwijl de eerste rapporteringen van het coronavirus de wereld rondgingen. Verwacht je echter niet aan alledaagse ambient. Coby Sey verwerkt ook een basgitaar in de electronica, om een extra laag thickness in het geheel te steken. (Daan)

LA Priest – Beginning (Totally Enormous Extinct Dinosaurs Remix)

Totally Enormous Extinct Dinosaurs nam ‘Beginning’ onder handen vanop het dit jaar verschenen ‘Gene’ van LA Priest. Wedden dat je verkocht bent voor het refrein? “And if you fall in love before listening to the chorus you’re a forty-five four star high I want.” (Jonas VDA)

St. Panther – I got you

Eerder schopte St. Panther het met de aanstekelijke hiphop van ‘Highway’ al tot in onze plonsjes. Op de ep ‘These days’ staan naast dat soort energieke uitspattingen ook meer ingetogen momenten. ‘I got you’ schakelt een paar versnellingen terug maar boet nergens in aan innemend vermogen. (Michelle)

Kamixlo – Sick

Eentje voor in het mapje “Titels die perfect weergeven hoe het nummer klinkt”. (Tobias)

Deena Abdelwahed – Wein Al Malayeen

In de nasleep van de tragische gebeurtenis in Beirut sloeg het Tunesische label Ma3azef de handen in elkaar om een compilatie-album ineen te steken om op die manier geld in te zamelen voor de slachtoffers. Met onder andere nummers van Nicolas Jaar, Fatima Al Qadiri, DJ Plead, Slikback, ZULI en meer staan er heel wat mooie namen op de tracklist te pronken. Abdelwahed maakte van de gelegenheid gebruik om Julia Butros’ protestnummer te herwerken en het zich eigen te maken. (Yannick)

Ichiko Aoba – Seabed eden

Soms is er niet meer nodig dan Aoba’s prachtig meeslepende stem en een pianostel om je helemaal warm vanbinnen te voelen. (Yannick)

Bill Callahan – Pigeons

De zwaarmoedige melancholieke gitaarlijnen zitten er nog in, de logge stem eveneens maar de context en inhoud van Callahans nummers is sinds ‘Shepherd in a sheepskin vest’ wel degelijk 180 graden gedraaid. Dat is niet anders op nieuwe plaat ‘Gold record’; Callahan heeft de keerzijde gevonden van de dood en dat klinkt zeer prettig. (Yannick)

Shygirl – Freak

Ik weet niet hoe het voelt om me in een veel te strak latexpakje te wringen, maar ik beeld me in dat Shygirls ‘Freak’ de perfecte soundtrack is bij die activiteit. (Tobias)

Parris – Harajuku girls

In plaats van op zijn eigen Hessle Audio te releasen, maakt Parris een uitstapje naar het al even gewaardeerde The Trilogy Tapes. ‘Harajuku girls’ bevindt zich op het snijpunt tussen 4/4-bass en house. Dankzij de korte vocale sample leunt het geheel wat meer naar het laatste, maar de uitgekiende productiedetails zorgen ervoor dat onderhuids deze track heel wat punch heeft. (Daan)

Bored Lord – Yall better quiet down

Bored Lord is net de cel uit na een arrestatie tijdens een BLM-protest, en de producer deelde meteen een nieuwe ep met jungle-bangers. ‘Yall better quiet down’ doet meteen denken aan de hoogdagen van de Britse rave, met klassieke synth-stabs en uiteraard oppeppende amen-breaks. (Daan)

Danger Incorporated – Isolation

Sociale media waren voor velen een heilig middel in volle lockdown om sociale isolatie tegen te gaan, maar op de afsluiter van hun nieuwe plaat vinden de mannen van Danger Incorporated net heil in een digitale detox. Ze vertellen je er graag over door middel van hypnotiserende autotune en springerige ritmes. (Tobias)

Eels – Who you say you are

2020 is een prima jaar om gelukzalig te rollen in de deprimerende wereld van Mr. E. ‘Who you say you are’ is de B-side van de 7 inch single ‘Baby let’s make it real’ die eerder deze zomer uitkwam. “Here’s a way to forget your troubles for two minutes and 55 seconds. Listen to this song and think about my problems instead. You’re welcome!”, aldus Mark Everett. (Michelle)

Lurka – Damage

De Timedance-cirkel tekent al even voor spannende clubmuziek, met een stevige focus op bass. Lurka’s ‘Damage’ wordt gekenmerkt door een trage dembow-beat met daarover glitchy electronica en een lichte portie noise. Het resultaat is een slow burner met een maximale impact op het lichaam. (Daan)

Svengalisghost – Deep into memory

De nieuwe ep van Svengalisghost kwam uit op het New Yorkse powerhouse L.I.E.S. ‘Deep into memory’ gaat zo’n acht minuten door, maar met zo’n knipogen naar Chicago House, en dan vooral naar Larry Heards sound, vertoef je vooral even terug op een groovende dansvloer. (Daan)

Olivia Mutant John & Wrong Travolta – The swan with two necks

Olivia Mutant John en Wrong Travolta putten uit de rijke bibliotheek van de ravesounds, en gebruiken die geluiden naar eigen goeddunken. Wat eerst nog begint als glitchy ambient met chorale vocalsamples, krijgt naar het einde toe extra punch. Diep verscholen in de laag electronica komt gabber naar de voorgrond, die perfect gecounterd wordt door chipmunk-vocals in combinatie met een heel rustgevende synthlijn. (Daan)