Header image

Plonsjes: deze elf nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Als het niet overdreven is om iets meer dan gemiddelde wind in België namen te geven, wat zijn de mogelijkheden daarnaast dan? Je recentste winterdipje zou een prima Kenny kunnen zijn, de twee kamerplanten die het ondanks bijzonder weinig water en liefde wel goed doen, verdienen iets heldhaftigs als Barbara en Tanja en mensen die liedjes in een wekelijkse rubriek smijten zouden zomaar even Tobias, Mattias en Michelle kunnen heten.

Yves Tumor – Gospel for a new century

Yves Tumor, een van onze favoriete enigma’s, bereidt zich voor op een nieuwe albumrelease waar ook deze nieuwe single op komt te staan. Met nieuwe muziek van Tumor weet je op voorhand nooit helemaal wat te verwachten, maar ‘Gospel for a new century’ valt duidelijk onder het extravertere deel van diens oeuvre. Heerlijke baslijnen, opwindende koperblazers en gepassioneerde vocals komen samen in een verslavend geheel. (Tobias)

The Strokes – Bad decisions

The Strokes spelen de scepsis rond de eerste officiële single hun comebackplaat ‘At the door’ weg met deze archetypische maar hyperaanstekelijke opvolger, waarin zowel Billy Idol als De Kreuners nooit ver weg zijn. (Mattias)

No Age – Turned to string

Amerikaans duo No Age blijft bewijzen dat de beproefde combinatie gitaar/drum nog lang niet uitgespeeld is. Na twee jaar hebben ze alweer een nieuw album klaar, en eerste energieke single ‘Turned to string’ doet alvast het beste vermoeden. (Mattias)

Egyptian Blue – Never

Ergens in de loop van vorig jaar scoorde Egyptian Blue ook al eens een plekje in deze rubriek, en nu zijn de Britse postpunkers terug met nieuwe muziek. Met hun één jaar oude debuut-ep touren ze momenteel in het voorprogramma van The Murder Capital, en deze ‘Never’ zal op een tweede ep komen te staan. (Mattias)

Sufjan Stevens – The runarounds

Sufjan staat meestal voor fluisterende zachtheid maar dat verandert tijdens jamsessies met zijn stiefvader. De scherpe randen van ‘The runarounds’ brengen het apocalyptische alter ego van Stevens naar boven. Iets waarvan je niet wist dat je het nodig had tot je het hoort. (Michelle)

Disclosure – Ecstasy

Dit aanstekelijke plaatje is zo veelzijdig dat het kan dienen als support van je morning routine terwijl de kans ook heel groot is dat het vanaf nu in elke club grijs gedraaid wordt. (Michelle)

Wilma Archer feat. Laura Groves & Samuel T. Herring – Decades

Multi-instrumentalist Wilma Archer werd de afgelopen jaren ingeschakeld als producer door onder meer Jessie Ware, Nilüfer Yanya, Celeste en Sudan Archives. Op 3 april brengt hij voor het eerst een album uit onder zijn eigen naam, en daarop zal onder meer een aaneensluitende sectie van tien minuten staan waarvan dit ‘Decades’ de helft uitmaakt. Je hoort naast Archer zelf singer-songwriter Laura Groves en Future Islands-stem/danser Samuel T. Herring. (Mattias)

JPEGMAFIA – BALD!

Het is amper een half jaar geleden dat JPEGMAFIA ‘All my heroes are cornballs’ op de wereld los liet, maar hier is er alweer een single van de interessantste internetrapper. Peggy laat er geen gras over groeien, en in dit geval ook geen haar, want over een hazy beat relativeert hij zijn eigen kaalheid tegenover zijn superioriteit ten opzichte van zijn concullega’s. (Tobias)

Bladee & Ecco2K – Girls just want to have fun

Er loopt een running gag door de Drain Gang fanbase die stelt dat Ecco2K binnenkort onhoorbaar zal worden omdat hij per nummer hoger lijkt te gaan zingen en de 20.000 hertz dreigt te bereiken. Op ‘Girls just want to have fun’ schakelt hij alweer een octaaf hoger, en zijn makker Bladee samen met hem, maar het resultaat is een heerlijk atmosferisch nummer. De autotunevocals en etherische waves contrasteren met de punchy beat, met weemoedige danspasjes als gevolg. (Tobias)

The Avalanches feat. Blood Orange – We will always love you

Australische samplegoden The Avalanches worden zelfs een beetje spiritueel bij hun nieuwe single. “Every voice ever played on the radio over the last 100 years now exists in the stars; the transmissions of these singers are forever floating around out there, lost in the cosmos, endlessly travelling. Tonight Smokey Robinson duets with Dev Hynes and The Roches.

Those spirits are out there. We are each a tune, floating in space And this one’s for you.” Die nieuwe plaat komt er voordat ze in juni op Best Kept Secret staan. (Mattias)

Mulatu Astatke – Kulun mankwaleshi

Mulatu is god en wie iets anders beweert, mag dat alleen als het weerlegd wordt met een lid van Warpaint als tegenargument. (Michelle)