Plonsjes: negen nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Mars ain’t the kind of place to raise your kids‘, zong de immer gezonnebrilde Elton John ons toe, en de wereld was verkocht. Met reden ook, de adellijke legende mag dan wel zijn muziekcarrière stilaan van het infuus loskoppelen, hij bewijst nog met de regelmaat van de klok een intense smaakmaker te zijn. Dan wandelt hij een kleine platenwinkel binnen op zoek naar obscure dubstep, bezoekt hij Queens Of The Stone Age in de studio om een pianolijn van één noot te spelen of gaat hij langs bij weirdoking Young Thug om zijn ‘Rocket man’ te bewerken. Nu, ik wijk af, want jullie zijn hier uiteraard voor de fijne selectie aan plonsjes van deze week, komende van Pascal en Zeno. Onderaan vind je een handige spotifylijst terug!

Young Thug – High feat. Elton John

De artistieke ontmoeting tussen Young Thug en Sir Elton John is zo mogelijk nog fijner absurd dan die tussen Travis Scott en Stevie Wonder. Het resultaat is echter niets om mee te lachen, een groots schot in de lucht met atmosferische proporties. Luisteren naar ‘High’ is even verslavend als luisteren naar ‘Rocket man’: wij gooien automatisch de armen wijd open, voelen uit het niets een frisse bries in het gezicht en vliegen naar de sterren en er voorbij. (Zeno)

Gallant feat. Sufjan Stevens & Rebecca Sugar – TOOGOODTOBETRUE

Gallant en Sufjan Stevens, het bleek al een goede combo te zijn toen de twee Drake’s ‘Hotline bling’ coverden op Sufjans Carrie & Lowell live-album. Nu zijn de twee voor het eerst samen op een eigen song te horen, een samenwerking met Rebecca Sugar. ‘TOOGOODTOBETRUE’ blinkt vooral uit in aaibare, glinsterende pop, en dat hebben we wel graag hier. (Pascal)

Charly Bliss – Heaven

Eva Hendricks wilde eens testen of ze ook nog songs kon schrijven zonder het schrijven zelf als copingmechanisme te gebruiken, en ziedaar: ‘Heaven’, een liefdesliedje dat het simpel houdt en niets van de charme van debuutplaat ‘Guppy’ mist. Voor sympathieke en pretentieloze indierock zit je bij Charly Bliss nog steeds aan het goede adres. (Pascal)

Villagers – Love came with all that it brings

Villagers heeft vier op een rij. Vier studioalbums op rij bewoog Conor O’Brien ons hart en bespeelde hij onze traanklieren. Vier albums op rij klinkt zijn stem teer en teder, soms voorzichtig als een net gearriveerde eerstejaarsstudent en dan weer overtuigend als de schachtentemmer met een machtscomplex. Onze loftrompet voor ‘Awayland’ en ‘Darling arithmetic’ was nog aan het nagalmen toen we hem bovenhaalden voor ‘The art of pretending to swim’, en ‘Love came with all that it brings’ is slechts één van de vele hoogtepunten op dat album. (Zeno)

Vessel – Argo (for Maggie)

Roland Barthes of Maggie Nelson: Vessels nieuwe plaat komt eraan, en daar komt wat literaire bagage bij kijken. In het eerste voorproefje ‘Argo (for Maggie)’ mengt de producer zijn elektronica samen met klassieke strijkers en primitief percussiewerk tot iets dat ‘Punish, honey’-achtige proporties van ongrijpbaarheid aanneemt. Of de rest van de plaat dezelfde lijn volgt, komen we te weten op 9 november, dan komt ‘Queen of golden dogs’ uit. (Pascal)

Brockhampton – J’ouvert

Blubberende bassen, hyperactievere flows en explosieve niveaus (s/o Astro) vinden ze bij Brockhampton met de ogen toe. Nieuwe album ‘Iridescence’ staat weer bol van de hete hiphop en het kort voor de release gedeelde ‘J’ouvert’ is makkelijk een hoogtepunt te noemen. (Zeno)

Dean Blunt feat. Lady T – A/X

Uit het niets – zoals de laatste jaren eigenlijk steeds het geval is bij meneer Blunt – was daar dan plots een nieuwe mixtape ‘Soul on fire’, goed voor iets meer dan een kwartier aan de abstracte weirdo-pop waar de artiest nog altijd zó goed in is. Op deze mixtape treden onder andere Mica Levi en A$ap Rocky aan als gastartiesten, maar wij kozen er de hypnotiserende soul van ‘A/X’ met Lady T uit, in de link hieronder te vinden vanaf 8:17. Of luister gewoon het hele ding. Oh, en een leuk detail in de YouTube-beschrijving: “Black Metal 2 (Rough Trade) soon” (Pascal)

Georgia feat. Shygirl – Mellow

Sinds haar zelfgetitelde debuut, dat in 2015 uitkwam, is het relatief stil gebleven rond de Britse producer Georgia. Nu heeft ze die stilte doorbroken. Om zeker te zijn dat die stilte helemáál aan diggelen ligt, heeft ze de hulp van Shygirl ingeschakeld. Mix it uuup. (Pascal)

Connan Mockasin – Charlotte’s thong

Connan Mockasin zorgt altijd voor de gezelligste comedown-momentjes, nog meer als hij die tot tegen de negen minuten uitrekt. Dank u Connan. (Pascal)