Plonsjes: tien nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Verdorie wat een week. Wij verdwaalden eerst in Bed Rugs’ nieuwe magnum opus, vonden vervolgens onze weg naar Parquet Courts’ nieuwste topwerk en werden tenslotte liefdevol omarmd door de openheid van Courtney Barnett. En dan moeten we nog beginnen aan de plonsjes! Deze week komt de selectie van Daan, Pascal, Tobias, Mattias en Zeno. Onderaan vind je een Spotifyplaylist van alle plonsjes van het afgelopen jaar.

Anderson .Paak – Bubblin

Anderson .Paak brak twee jaar geleden door met ‘Malibu’ en anno 2018 schijnt zijn ster feller dan ooit. Met ‘Bubblin’ lost het immer sympathieke multitalent een opzwepende single vol guitige opschepperij met een sterke productie vol rondspringende violen en trompetten. (Zeno)

999999999 – Love 4 Rave

999999999 (Nine times nine) is een mysterieus duo dat immer garant staat voor snoeiharde acid techno. Er is weinig info over de leden bekend, behalve de voorkeur voor een analoge en hardware only setup. Nieuwe track ‘Love 4 rave’ maakt die naam volledig waar. Naast de terugkerende typische acid-geluiden, is er deze keer ook plaats voor old school rave-invloeden. Keihard, zonder compromissen. (Daan)

FRAGRANCE. – So typical

Met ‘So typical’ laat de Parijse producer FRAGRANCE. een eerste single horen uit zijn debuutplaat die later dit jaar uitkomt. Voortbouwend op zijn eerste ep ‘Dust & disorder’ weet Matthieu Roche je in vervoering te brengen met koele, melancholische synthpop die klinkt als een lichtere versie van TR/ST. (Pascal)

Death Grips – Black Paint

Death Grips zette ons even op het verkeerde been met eerste nieuwe single ‘Streaky’, door een van hun toegankelijkste nummers ooit te lossen. Leuk nummer, maar minder intens dan we van het trio gewend zijn. De mensen die meteen van de daken schreeuwden dat dit het meest commerciële album tot nu toe zou worden krijgen echter lik op stuk met behulp van ‘Black paint’, een tweede voorsmaakje van de plaat. De beat klinkt weer smerig en industrieel als vanouds en doet vooral denken aan het materiaal vanop ‘Jenny death’, met daarbovenop een MC Ride die een van zijn meest demonisch klinkende performances bovenhaalt. Draai de volumeknop volledig open en laat je overrompelen door deze gitzwarte herrie. (Tobias)

Remember Sports – No going back

Herinner je onze ontdekking Sports nog uit 2015? Tegenwoordig gaan ze door het leven als het net iets makkelijker opzoekbare Remember Sports. Aan meeslependheid hebben ze niets moeten inboeten, en nieuwste album ‘Slow buzz’ staat vol meeslepende, rammelende indie. Het uiterst meeschreeuwbare ‘No going back’ is een van de vele hoogtepunten. (Mattias)

Melody’s Echo Chamber – Desert horse

Wij bezongen in deze contreien ooit de excellente excentriciteit van The Voidz’ ‘QYURRYUS‘, maar dat nummer lijkt een rustig boswandelingetje in vergelijking met de extreem trippy psychpop die Melody’s Echo Chamber deze week loslaat. Laat je gewillig meevoeren in de groovy fantasiewereld van ‘Desert horse, het is de moeite waard.

Chromatics – Black walls

‘Dear Tommy’ dit najaar? Zou het echt? ‘Black walls’ doet ons in elk geval zo mogelijk nóg meer hopen dat het deze keer menens is, want Chromatics toont in dit zinderende nummer opnieuw waarom de groep tot de absolute top van de electro- en synthpop behoort. (Pascal)

Tunng – ABOP

Het Britse antwoord op Animal Collective komt deze zomer na vijf jaar met een nieuw album naar buiten. ‘ABOP’ doet uitschijnen dat ze de afgelopen jaren goed geluisterd hebben naar wat er op vlak van electronica en hiphop verscheen. Live mee te maken op 1 november in de Botanique. (Mattias)

YBN Cordae – Old n*ggas

De eeuwige tweestrijd tussen old-school hiphop fans en de nieuwe generatie aangevoerd door Lil Pump levert een verrassend fris vraag en antwoord spel op. Even terug was er J. Cole die een niet mis te verstane boodschap voor de nieuwe generatie had op 1985, nu is er nieuwkomer YBN Cordae met een vriendelijk maar gevat antwoord.

Mitski – Geyser

Na ‘Bury me at makeout creek’ en ‘Retired from sad, new career in business’ heeft Mitski er nu met ‘Be the cowboy’ een volgende parel van een albumtitel bij. En met eerste single ‘Geyser’ komt daar naar goeie traditie ook weer een indrukwekkend, hoewel kort, staaltje gevoelige indierock bij kijken. (Pascal)