Plonsjes: tien nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Eerlijk? Wij kunnen wel een plonsje gebruiken momenteel. En al zeggen we het zelf, het was een uitzonderlijke plonsjesweek als je de oren gespitst hield. Voor hiphop-hoofden waren er grote releases van A$AP Rocky en Pusha T (geproducet door die gekke Kanye West). Voor mensen die het graag wat subtieler hebben was er de uitstekende nieuwe single van James Blake, er was puike pop van Maggie Rogers en meer meer materiaal van Death Grips. Maar wat zit ik hier eigenlijk al te spoilen, de volledige uitleg vind je gewoon hieronder bij de selectie van Zeno, Tobias, Bart, Daan en Mattias. Helemaal onderin vind je ook een handige Spotifylijst met alle plonsjes van het afgelopen jaar.

James Blake – Don’t miss it

James Blake betovert ons al jaren met de regelmaat van de klok en bij “Don’t miss it” is dat niet anders. We krijgen een openlijk introspectieve James Blake, een zeldzaam moment waarbij hij zich niet achter cryptische omschrijvingen verbergt. “Don’t miss it” gaat over de innerlijke tweestrijd tussen meedraaien in de wereld of jezelf afsluiten om te vervagen in de achtergrond is, en de katharsis komt aan. Uiteindelijk wil je het niet missen, een dubbele boodschap die ook in het Nederlands overeind blijft. Deze wil je niet missen. (Zeno)

Tricot – Potage

De Japanse mathrockgroep Tricot is terug met ‘Potage’, een nummer waarop alle gebruikelijke ingrediënten van hun geluid weer aanwezig zijn. Het gitaarwerk klinkt nog steeds even hoekig, maar dankzij de zoete zanglijnen worden ook onze popgevoelige kanten in de watten gelegd. Als je deze verschillende stijlen met elkaar wil vermengen kan het al snel in de soep lopen, maar Tricot doet het op zeer organische wijze en leveren zo weer een makkelijk in het gehoor liggend doch muzikaal boeiend werk af. (Tobias)

The Saxophones – Time is like a river

The Saxophones losten de afgelopen maanden al mondjesmaat enkele weergaloze singles. Wie houdt van een warme donkere mannenstem begeleid door ingetogen melodieën, zal geheid vallen voor deze band die zich op foto’s steevast profileert als duo, maar in werkelijkheid een trio blijkt te zijn. In de winter zouden we schrijven dat deze muziek ideaal was voor deze tijd van het jaar, maar kijk, ook bij 25 graden weet het geluid van The Saxophones meer dan aardig te beklijven. (Bart)

Allan Kingdom – All night

Met ‘All night’ brengt Allan Kingdom het ideale nummer voor de weersomstandigheden. Zwoel, veel te plakkerig, maar toch behoorlijk aangenaam. Met semi-crooner raps over een funky-met-twist productie weet de rapper opnieuw de aandacht te trekken. Na eerdere samenwerkingen met Kanye West (‘All Day’) en als lid van TheStand4rd is ‘All night’ een uiterst gesmaakt voorproefje voor zijn nieuwe soloplaat ‘Peanut butter prince’. (Daan)

Communions – Hymn

Het Deense Communions is een fantastische singlesband – dat maakte debuut ‘Blue’ des te pijnlijk duidelijk. Deze ‘Hymn’ is een terugkeer naar de meeslependheid van het begin, en zowel zanger Martin Rehof en de rest van zijn band verkeren in topvorm. (Mattias)

Death Grips – Flies

Een nieuwe week, een nieuwe single van Death Grips. ‘Flies’ is het derde en voorlopig verrassendste nummer dat het trio lost vanop hun album ‘Year of the snitch’. Waar de twee vorige tracks nog respectievelijk op ‘Bottomless pit’ en ‘Jenny death’ hadden kunnen staan, lijkt de groep op deze nieuwe track eindelijk weer volledig nieuwe gronden aan te boren. De hook is misschien hun meest onheilspellende tot op de dag van vandaag, maar desondanks enorm catchy. Tijdens de strofes wordt er dan weer niet zuinig omgesprongen met de agressieve bassen en nerveuze percussie. Er wordt duchtig geëxperimenteerd, maar in de kern blijft het toch weer zo herkenbaar Death Grips. (Tobias)

A$AP Rocky – Praise the lord (da shine) ft. Skepta

Het begint een traditie te worden intussen, stoer rappen over verschillende soorten fluiten. A$AP Rocky houdt het dansbaarder dan zijn concurrentie en Skepta komt langs voor een prima toevoeging. De echte diepgang is elders te vinden op het nieuwe album Testing van A$AP Rocky, maar af en toe vallen simpel en gewoon goed samen. (Zeno)

Pusha T – Santeria

Pusha T bracht deze week zijn nieuwe album ‘DAYTONA’ uit. Eén van de prijsnummers daarop is ‘Santeria’, een neerslachtige track waarop King Push rapt over de moord op zijn roadmanager en vriend De’von Picket. Het nummer is opgebouwd rond een zwaarmoedige beat van de hand van Kanye West en wordt afgewerkt door de mysterieuze vocals van 070 Shake. Geen nummer om vrolijk van te worden, maar het sleurt je moeiteloos mee in de donkere vibes. (Tobias)

Maggie Rogers – Falling Water

Afgelopen weekend ging Maggie Rogers nog in debuut met Matt Berninger van The National, maar in haar eentje overtuigt ze ons nog het meest van haar kunnen. ‘Fallingwater’ is een pak sterker, evenwichtiger en, om het met een vuil woord te zeggen, ‘volwassener’. (Mattias)

Zeal & Ardor – Built on ashes

Black metal vermengen met soul en blues: op papier is het een vreemde formule, maar Zeal & Ardor slaagt er telkens weer in om er iets fascinerends van te maken. ‘Built on ashes’ wordt gedragen door de passionele zangstem van Manuel Gagneux, maar de ongepolijste gitaren op de achtergrond bieden de perfecte ondersteuning om zo het krachtigste uit zijn stempalet naar boven te halen, tot een intense climax aankomt. (Tobias)