Header image

Plonsjes: tien nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Gele hesjes hier

gele hesjes daar

vormen ze een groot gevaar?

of willen ze gewoon

met veel volks vertoon

Yellow‘ en goedkoper bier

 

Alvorens ons het lot van Emanuelle Praet beschoren wordt, willen wij uitdrukkelijk zeggen géén politiek standpunt in te nemen. Al zeker niet nadat we Tom Van Grieken – nog steeds de meest ironische achternaam – in fluo-outfit zagen. Gelukkig zijn plonsjes geur en kleurloos, en dus van nature apolitiek. Wat niet wil zeggen dat ze deze week niet extra pittig zijn, met een uiterst snedige Guy, onversneden ballades en Tame Impala-samples. De selectie komt deze week van Mattias, Michelle en Zeno, onderaan vind je een handige spotifyplaylist met de plonsjes van 2018.

Oneohtrix Point Never – Babylon ft. (Sandy) Alex G

We bezongen Oneohtrix Point Never al vaker in deze hoeken van Indiestyle en ditmaal zal dat niet anders zijn. Als hij samenwerkt met gastartiesten lijkt de belachelijk eigenzinnige electronicaheld zelfs nog beklijvender te worden. Er was eerder ‘The pure and the damned’ met Iggy Pop dat zelfs in Cannes bekroond werd als soundtrack bij thriller ‘Good times’. Nu is er de herwerking van eigen track ‘Babylon’ met een bijna ontroerende (Sandy) Alex G op zang en gitaar, een bevreemdende ballade om te koesteren. (Zeno)

A$AP Rocky – Sundress

Tame Impala is hipper dan ooit, en aldus komt ook de oudere discografie van Kevin Parker stilaan bovendrijven in de hiphopmainstream. Op ‘Sundress’ blaast A$AP Rocky, onder andere geholpen door Danger Mouse, het stof van ‘Why won’t you make up your mind’ uit 2010. Het origineel blijft relatief onaangeroerd, terwijl het door Rocky van een uiterst meezingbare falsetto wordt voorzien. (Zeno)

Ex:Re – Romance

De laatste plaat van Daughter kwam bijna drie jaar geleden uit, maar ze hebben niet stilgezeten. Vorig jaar leverden ze de soundtrack voor ‘Life is strange: Before the storm’ af. Vrijdag brengt frontvrouw Elena Tonra een soloplaat uit als Ex:Re. Single ‘Romance’ bewijst dat Tonra bij Daughter de touwtjes stevig in handen heeft want stilistisch leunt het heel hard tegen elkaar aan. Ster van de show blijft haar heldere stem, voortgedreven door donkere elektronica met spaarzame piano. (Michelle)

Sharon Van Etten – Jupiter 4

Nood aan nog meer vrouwelijke zwaarmoedigheid en melancholie? Komt goed uit, want Sharon Van Etten bracht net een nieuwe single uit. Na het stevigere ‘Comeback kid’ is ‘Jupiter 4’ een pak grauwer en desolaat – iets wat ruimtesonde InSight sinds gisteren op die andere planeet Mars kan waarnemen. (Mattias)

Grandaddy – Bison on the plains

De indierockers van Grandaddy leverden met ‘The sophtware slump’ een van de eerste klassiekers van de jaren tweeduizend af, een tragisch opus over de mismatch tussen mens en technologie, het enthousiastere broertje van ‘Kid A’ als het ware. ‘Bison on the plains’ klinkt zoals je een oude vriend begroet: “Amai, gij zijt niet veel veranderd, alleen een beetje ouder geworden”. (Zeno)

Big K.R.I.T. – Glorious

Big K.R.I.T. maakte vorig jaar de belachelijk lange dubbelaar ‘4eva is a mighty long time’. Naast een paar ijzersterke singles bevatte die ook veel opvulling, maar nu heeft de rapper uit Mississippi een verfrissende update van drie nummers klaar: ‘Thrice x’. ‘Glorious’ bevat die unieke mix van zachte trap met zuiderse gospel, net als de andere twee nummers op de ep een aanrader voor wie het graag net iets anders heeft. (Zeno)

Perfume Genius – Not for me

Perfume Genius buigt en breekt zijn stem album na album om emotionele hoogstandjes af te leveren. Op zijn cover van Bobby Darins ‘Not for me’ wordt hij geruggensteund door strijkers en roffels. Het levert een wijdopen ballade op die na wat bezinkingstijd zijn gebroken hart laat zien. (Zeno)

Zwangere Guy – Gorik pt. 1

We voegden ‘Gorik pt.’ eerder al zonder twijfel toe aan Verse Vangst, onze wekelijkse rubriek met het muziekkruim uit eigen bodem, maar het zou te belachelijk voor woorden zijn om deze hier niet tussen te zetten. Zwangere Guy, als hij naar huis gaat gewoon Gorik van Oudheusden, fileert zijn jeugddemonen genadeloos op ‘Gorik pt. 1’. Niet voor gevoelige luisteraars, of net wel, de waarheid mag al eens steken. Kwestie van iedereen wakker te houden die vergeet dat het leven niet even simpel is/was voor alleman. (Zeno)

Iceage – Broken hours

Wij leerden de Denen bij Iceage kennen als snoeiharde schreeuwlelijks op debuut ‘New brigade’. Intussen verpopten ze zich al tot gemuteerde americana op ‘Plowing into the field of love’, maar voor ‘Broken hours’ komt de punk weer piepen. Wij worden daar best gelukkig van. (Zeno)

Fontaines D.C. – The cuckoo is a-callin

Het begint met een aftandse éénsnaar gitaar, het vervelt al snel naar een rammelende surfrocker. Catch a wave, the cucko is a-callin baby! (Zeno)