Header image

Plonsjes: twaalf nummers die wij op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Luc De Vos wist het ons al van kleins af aan in te prenten: soms vraagt een mens zich dingen af. Vroegen wij ons deze week af: is het echt nodig om een labiele narcist, die het laatste jaar geen scheen ongetrapt liet, dit jaar de zondagsmis voor die andere profeet zijn hergeboorte te laten leiden? Kanye West mocht op Coachella opdraven om in zijn gospeltraditie de paasmis te leiden terwijl hij wat verder t-shirts verkocht aan 70 euro en hoodies voor 220. Of zoals iemand zich online gevat liet ontvallen: ‘Jesus would have flipped this merch tables for sure’.

Vragen wij ons ook soms af: wie o wie zou zich in België nog bezig houden met godsdienst op pakweg Rock Werchter? En vragen wij ons verderop ook nog af: gebruiken wij echt te lange zinnen of is de lezer geïnteresseerd in het betere puzzelwerk? Gelukkig zijn de plonsjes nog steeds langer dan mijn zinnen én kreeg ik zoals altijd voortreffelijke hulp, ditmaal van Yannick en Mattias. Onderaan vind je een handige spotifyplaylist met alle plonsjes van het afgelopen jaar, hoeza!

Four Tet – Teenage birdsong 

Caribou kwam eerder al weg met excessief gebruik aan dansbare blok- en dwarsfluiten, nu sluit ook Four Tet zich aan bij die gelederen. Geen ‘Mask off’-trap maar zacht groovende synthgolven met tikkelende marimbas en klavecimbels. ‘Teenage birdsong’ is eerder winter dan lentezon, maar de seizoenen naar zijn hand zetten is waarschijnlijk het laatste dat Four Tet nog niet gelukt is. (Zeno)

Marika Hackman – I’m not where you are

Marika Hackman is duidelijk niet meer op de plaats waar we haar aantroffen op het intieme debuut ‘We slept at last’. Op de opvolger haalde ze haar luidste gitaren boven, en op deze nieuwe single gaat ze aan de slag met speelse synths. Ladies and gentlemen hold on to your wigs cause this bish is back”: laat die derde plaat maar komen. (Mattias)

Kelsey Lu – Due West

Kelsey Lu bracht vorige week met ‘Blood’ een werkelijk fantastisch album uit met coproducties van onder andere Jamie xx en Skrillex. Het idyllische ‘Due West’ is daar slechts een greep uit. Naast de prachtige esthetiek van de videoclip vertelt het nummer het verhaal van Lu die haar zeer religieuze en controlerende ouders achterliet om naar Californië te trekken om er te gaan studeren aan een muziekschool. (Yannick)

Flying Lotus ft. Little Dragon – Spontaneous

Wij horen Little Dragon-zangeres Yukimi Nagano graag opdraven bij de betere electronica-artiesten (zie onder meer Sampha, DJ Shadow en Gorillaz). Deze keer werd ze uitgenodigd door Flying Lotus, die heel zijn adressenboekje opgebeld lijkt te hebben voor zijn eerste album in vijf jaar ‘Flamagra’, dat volgende maand verschijnt. (Mattias)

J-E-T-S – Real truth ft. Tkay Maidza

We wachten stilaan ongedurig op het debuut van J-E-T-S, de samenwerking tussen Machinedrum en Jimmy Edgar. ‘Real truth’ beukt minder hard op de deur dan sommige voorgangers, in plaats daarvan sluipt Tkay Maidza op kousenvoeten je huis rond om pas helemaal op het eind plots in je nek te blazen. (Zeno)

Sebadoh – Raging river

Sebadoh begon eind jaren negentig als lofi afsplitsing van Dinosaur Jr. Twintig jaar later mogen de gitaren al wat luider aanzwellen, resulterend in degelijke altrock als deze ‘Raging river’. (Mattias)

Florence + The Machine – Jenny Of Oldstones

Je kunt er de afgelopen weken op sociale media niet naast kijken of je ziet wel een artikel over Game Of Thrones. Florence Welsch mocht de aflevering van afgelopen week afsluiten met een herwerking van een nummer dat George R. R. Martin had geschreven in de boeken. Ramin Djawadi componeerde het nummer en voegde er enkele instrumenten aan toe om het nummer voller te laten klinken, hoewel Welschs stem voldoende is om je kippenvel te laten krijgen. (Yannick)

Lucy Dacus – My mother and I

Lucy Dacus kondigde een tijdje geleden haar nog te verschijnen ep ‘2019’ aan, een ep die draait rond feestdagen. Op haar nieuwste ‘My mother and I’ geeft ze al een vroeg cadeautje voor Moederdag, een dag die voor haar een speciale betekenis heeft aangezien ze zelf geadopteerd werd. Ook het gedeelde sterrenbeeld (stier) krijgt een speciale vemelding. (Mattias)

Gauche – Running

Ik zit zelf met een diepgegroefde frons door de vele – in mijn ogen – waanzinnige momenten en plaatsen waar ik mensen zie lopen. Waarom zou je rennen als je ook nieuwe bands kunt ontdekken, zoals deze Gauche? De groep uit Washington D.C. bestaat uit leden van Priests en Downtown boys en maakt stuiterende postpunk die knipoogt naar grondleggers als Blondie en Talking Heads. Een eerste album verschijnt in juli. (Mattias)

FKA Twigs – Cellophane

Al enkele maanden deelde FKA Twigs geregeld video’s op sociale media waar ze aan het oefenen was op paaldansen. Vandaag kennen we eindelijk het doel van al dat harde werk in de prachtige videoclip in samenwerking met voormalig Björk-collaborateur Andre Thomas Huang. Twigs dwarrelt als een sensuele ballerina rond de paal terwijl haar breekbare stem indringend weerklinkt. De ballad doet alvast reikhalzend uitkijken naar de opvolger voor ‘LP1’. (Yannick)

Barrie – Geology

Wij hebben in ons leven al veel Barries ontmoet, maar geen enkele maakte zo’n betoverende droompop als dit vijftal. (Mattias)

Modest Mouse – I’m still here

Vier jaar geleden kwam Modest Mouse na een lange pauze opnieuw piepen in de indierockwereld. Dat ze nog steeds niet in een commerciële val gelokt zijn, bewijzen ze met het beukende ‘I’m still here’: anderhalve minuut nijdigheid die van de drums en gitaren spat. (Mattias)