Plonsjes van de week #13: de tien nummers die je deze week niet mocht missen

door Thomas Konings

Deze week zijn onze Plonsjes van de week wel weer gewoon op post. Jens Van Lathem, Daan Leber en Thomas Konings maakten de selectie. Een singlereview over How To Dress Wells nieuw nummer vind je hier, lees ook meer over ‘The game‘ van Oscar & the Wolf.

DIANA – Slipping away

We openen de selectie van deze week met een heerlijke popjam van DIANA, eentje zoals die schijnbaar enkel in Canada gemaakt kan worden. Superfris en een beetje onconventioneel legt het trio een lekkere groove neer die opgepikt wordt door meer meanderende instrumentatie (met de nodige toeters en bellen) en uitgelaten discovocals. Die groeien samen naar een euforische en organische climax waar je onvermijdelijk met lijf en leden in tuimelt. Aanrader voor wie dj’s maar niks vindt en wil feesten op “echte” muziek (lol). (Thomas)

Véronique Vincent & Aksak Maboul – Veronika Winken by Bullion

We blijven even in dezelfde vibe voor m’n volgende keuze. Ik weet niet wat dit nummer precies is, een cover of remix vermoedelijk, maar het herwerkt ‘Veronica Winken’ van landgenoten Véronique Vincent & Aksak Maboul en komt van Bullions hand. De Britse producer laat bitter weinig over van het origineel, behalve één buitengewoon geniaal, oosters synthmotiefje en één superswingend Afrikaans gitaarriedeltje. Daar doet hij met een suikerzoete toets de hele song rond draaien en het resultaat is net zo glorieus als het origineel. (Thomas)

111X & DJ Heroin – Stillness

Het was alweer even geleden dat er zo’n bruut, luid en goed liedje als ‘Stillness’ mij ter ore kwam. 111X (Fin met een release op TAR) en DJ Heroin (Duitser met o.a. feature bij WWWINGS) halen op dit nummer het meest ruwe in elkaar naar boven en flirten de hele tijd met trancy synths tot ze een soort clubmuziek bereiken dat zich ergens tussen opruiend en rustgevend situeert. Bijzonder song voor een bijzondere tijd. (Thomas)

Mac Miller – Dang (feat. Anderson. Paak)

Mac Miller kondigde afgelopen week een nieuw album, ‘The divine feminine’, aan en liet meteen een eerste geluid eruit horen. ‘Dang’ kabbelt voort zoals goeie zomernummers dat kunnen, maar maakt toch indruk. De combinatie van Anderson. Paak en Mac Miller is bovendien één die enorm goed werkt. Paaks zang en Macs raps zijn perfect voor de housey beat onder het nummer. (Daan)

Massive Attack – Come near me (feat. Ghostpoet)

Ghostpoet was wat van onze radar verdwenen, tot hij opdook op de nieuwste single van Massive Attack (foto). Over een donker zoemende instrumental, drapeert hij zijn diepe stem om toch een beetje warmte in het nummer te brengen. Vooral het begeesterend refrein zorgt ervoor dat de song zich meteen in je hoofd nestelt. (Daan)

Trim – RPG

Hoewel ik nu nog altijd niet volledig door heb wat 1-800 Dinosaur moet inhouden, is het wel duidelijk dat je het label (?) in de gaten moet houden. De drijvende kracht achter het collectief is James Blake, die door zijn bekendheid een platform geeft aan bevriende artiesten. Zo ook Trim, een grime-mc die zich niet laat beperken door de afspraken binnen het genre. Op zijn laatste album, ‘1-800 presents: Trim’, liet hij zich omringen door allerlei leftfield-producers, waardoor hij zich overeind moest zien te houden op “moeilijke” beats. Zo ook op ‘RPG’, geproducet door James Blake zelf. De beat is onkarakteristiek voor de posterboy van de post-ubstep (gebruikt iemand dit woord nog?). Over springerige elektronica – die wel ergens doet denken aan moderne grime, maar ook wel wat PC Music-geluidjes heeft – haalt Trim ongenadig uit. ‘RPG’ is geen typische grimebanger, maar kan zeker de dansvloer veroveren. (Daan)

Partynextdoor – Buzzin’ (feat. Lil Yachty)

In de aanloop naar zijn nieuwe album ‘P3’, waren twee nieuwe nummers van Partynextdoor te horen in de laatste OVO Sound Radio. De samenwerking met Lil Yachty bleek interessanter te zijn dan die met Quavo. De op het eerste zicht vreemde combinatie tussen de producer van ‘Work’ en een van de meest gehypte mc’s van het moment werkt toch door het overmatig gebruik van autotune. Het resultaat is een traag maar zwoel nummer, dat alle elementen van hedendaagse hiphop en r&b naar zijn hand zet. (Daan)

inc. no world – Waters of you

Zelden greep een nummer zo snel mijn aandacht als ‘Waters of you’ dat deed. Duo inc. no world houden ook daarna de spanningsboog gaaf in een song vol opduikende gitaarriedeltjes, vluchtige melodieën, in rook verdwijnende synths en razendsnelle drums. (Jens)

serpentwithfeet – blisters

Het is weer tijd voor één van die wereldschokkende spreidstanden van nummers, deze keer tussen gospel, r&b, soul en hippe fka-beats. Klinkt je bekend in de oren? Oordeel nog niet, dit godenkind kan er wél mee overweg. Serpentwithfeet verdeelt en heerst, is bang van akoestische gitaar noch overdonderende vioolpartij en introduceert, wanneer het allemaal te veel dreigt te worden, een meeklapmomentje. Ik ben er nog niet helemaal uit wat het is, maar het lijkt veelbelovend. (Jens)

BLÆGGER – Freddy Fish

Eindigen doen we met een boodschap van algemeen nut. ‘Freddy Fish’ is a fish deep in the sea. Voilà. (Jens)