Première: beluister Partners’ filmische electronica ‘Faust’

door Hanne Craye

Is Partners’ debuut ‘Faust’ nu een album of een film? We geraken er niet meteen aan uit, en het goede nieuws is: dat hoeft ook helemaal niet. Je kan het album beluisteren zonder de beelden, en de kortfilm zonder de bijhorende soundrack, maar het beste functioneert het tweeluik toch samen. Partners is de artiestennaam van het duo Femke Fredrix en James de Graef, beiden gefascineerd door de bijzondere relatie tussen electronica en visuele kunsten. Wie trouwens denkt dat de titel ‘Faust’ verwijst naar Goethes klassieker, heeft het mis. Het is de naam van hun kat (die ook een gastrol speelt in verschillende samples), waarmee het dierenthema al meteen in de verf gezet wordt.

De beats ruisen al even vuil en goor als de industrie die Partners in vraag stelt maar verrast tegelijk met enkele zachtaardige intervallen. Voor de fervente carnivoren onder ons, geen nood: er wordt niet (constant) met de veganistisch vinger gewezen. Veeleer probeert het duo een licht te schijnen op de relatie die mensen hebben met niet-mensen, en hoezeer die relatie verschilt van dier tot dier.

Origineel is het project dus zeker, beluister hier alvast in première de titeltrack. Vanaf 8 december kan je de bijhorende film erbij bekijken – bijvoorbeeld op de release in Minus One in Gent.