Punch, Brothers, Punch: 08.03 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

We verzamelden de tien beste nummers van de voorbije week weer in onze Punch, Brothers, Punch. Donkere krautrock wisselt daarbij af met lentefrisse pop, smul van onze selectie hieronder.

Sun Kil Moon – Ali/ Spinks 2

Na het terecht bejubelde, akoestische ‘Benji’ is het even wennen aan dit door een elektrische rockband aangestuurde eposje. Maar geen nood, de immer stuurse Marc Kozelek weet nog altijd even scherp te meanderen. De legendarische boksmatch tussen Mohammed Ali en Leon Spinks vormt een uitvlucht voor een reeks verwijzingen en referenties naar vanalles en nog wat (van The Doors, over Pavement, tot ‘True Detective’). Luisteren kan bij SPIN. (MD)

Former Ghosts – Past selves

Soms maken supergroepen de beloftes meer dan waar. Freddy Rupert (This Song Is a Mess But So Am I), Nika Roza Danilova (Zola Jesus) en Jamie Stewart (Xiu Xiu) slaan de handen voor een derde maal in elkaar en leiden ons wederom naar de elektronische apocalyps. “I hate my gender and all my past selves”, stamelen Rupert en Danilova. Compleet in de war zijn, is soms pijnlijk mooi. (MD)

Natali Felicia – Used to be

Ze is twintig jaar, komt uit Zweden en plaatste onlangs een uitstekend debuutnummer online. Natali Felicia weet met ‘Used to be’ onze aandacht te grijpen en doet ons hopen dat we er snel meer van zullen horen. Haar stem heeft bij momenten wel wat weg van Lorde, maar de muziek zelf is een stukje dromeriger en meeslepender. En of we haar in de gaten zullen houden. (AS)

Jenny Hval – That battle is over

Ook Jenny Hval komt uit het Hoge Noorden, al valt zij net iets minder eenvoudig in een muzikaal hokje onder te brengen. De Noorse songschrijfster intrigeerde reeds enorm op haar voorgaande album ‘Innocence is kinky’ en gaat nu met ‘That battle is over’, dat op haar nieuwe langspeler zal verschijnen, gewoon door op dat elan. Het nummer lijkt rustig voort te kabbelen, maar gaat dankzij het doordringende keelgeluid van de zangeres op geen enkel moment vervelen. (AS)

Föllakzoid – Electric

Donkere neurotische muziek zou niet in een Punch-lijstje mogen figureren op een mooie lentedag als deze, al kunnen we als excuus inroepen dat Föllakzoid uit Chili afkomstig is en dus wel zelf weet hoe je een prille zon het best tegemoet ziet. Twaalf minuten overheerlijk repetitieve stroboscoopmuziek zijn ons deel, ideaal gezelschap voor de ijskoude avond na een dag vol licht. (BS)

Leopard Skull – Beach crawler

Het solo-lo-fiproject Leopard Skull uit Maldegem wist ons in de tweede helft van 2014 al te behagen tijdens de wedstrijd die Indiestyle samen met vi.be en TrixTrax op poten zette om een plek op de affiche van TrixTraxFest te bemachtigen. Deze week verscheen er een nieuw nummer op YouTube met als simpel onderschrift “Beach Crawler, I hope you like it”. Yes we do, dit nummer heeft zijn plaats op de allerbeste lo-fiplaten en doet ons verlangen naar meer nieuw werk. (BS)

Courtney Barnett – Depreston

Bijna niemand observeert zoals Courtney Barnett dat doet. In ‘Depreston’ gaat ze de immotoer op. De Australische bezoekt een oud, geërfd huis dat de nakomelingen zo snel mogelijk van de markt willen krijgen. En daar ziet Barnett dingen. As always worden de unieke teksten gegoten in een uitstekende song. (TD)

Kelela – A message

Als Kelela nog onder de radar zweefde na haar fantastische mixtape ‘Cut 4 me’, dan heeft ze met de eerste single uit de opkomende Fade To Mind-ep ‘Hallucinogen’ wel een verdiend bereik dankzij de hulp van wonderboy Arca. ‘A message’ laat de clubproductie grotendeels los en doet hard denken aan het werk van FKA twigs. Toch is het vooral de stem van de artieste die hier weer imponeert en gracieus rond haar eigen echo’s slingert. (TK)

Cashmere Cat – Adore (feat. Ariana Grande)

De schrik was groot voor ondergetekende de play-knop durfde indrukken bij de nieuwe single van Cashmere Cat. Zijn solowerk leek sinds die fantastische debuut-ep steeds minder interessant te worden en welke richting nieuw materiaal zou uitgaan, was nog maar de vraag. ‘Adore’ is echter een terugkeer in stijl, met een nummer dat even goed gastzangeres Ariana Grande haar album had kunnen sieren, als dat van Cashie zelf. De producer heeft er echter goed aan gedaan om de song voor zichzelf te houden, want zijn typische geluid wordt hier geperfectioneerd rond een stem die zich uitermate leent tot dit soort vocale werk. (TK)

Tobias Jesso Jr. – Without you

Met ‘Without you’ loste Tobias Jesso Jr. deze week mogelijk wel het mooiste nummer uit zijn sowieso al heel erg aan te raden album ‘Goon’. De song valt terug op de warme pianoklanken en dito stem van de Amerikaanse krullenbol en weet tegelijkertijd te emotioneren en te troosten. Het is een liedje dat schrijvers al snel in clichés doet vervallen, omdat het niet alleen ijzersterk is, maar ook universele gevoelens aanspreekt, maar dan wel op uitzonderlijke goede wijze. (TK)