Release Radar 04/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Helena Deland & Ouri – Hildegard
Singer-songwriter Helena Deland en de experimentele elektronica-artiest Ouri bundelen hun creatieve geesten op ‘Hildegard’, een plaat die ze in acht dagen opnamen. Ze halen niet alleen elkaars sterke kenmerkende punten naar boven, op “Hildegard’ weten ze deze zelfs te overstijgen.

Japanese Breakfast – Jubilee
Michelle Zauner, het gezicht achter Japanese Breakfast, bezit nu ook een glimlach en stapt af van haar sad indie girl imago. Op ‘Jubilee’ vindt de New Yorkse het geluk in de kleine dingen maar beseft ze dat het obsessief streven naar geluk niet altijd gezond is. De nieuwe sound wordt het best gevat in de single ‘Savage good boy’ waarin Zauner zich een paranoïde miljonair waagt. (Guillaume)

Lil Baby & Lil Durk – Voice of the heroes
Twee van de populairste Lil’s van het moment bundelen de krachten: Lil Baby uit Atlanta en Lil Durk uit Chicago. De twee sterren komen met ‘Voice of the heroes’ aandraven met een album niet bepaald zal uitblinken in bescheidenheid, maar wie had dat nog verwacht van hen? Beide rappers worden al enkele jaren de hemel in geprezen en hoewel de kritieken van de gespecialiseerde pers al eens niet zo positief zijn, leggen ze alle twee streamingcijfers voor waar je van achterover valt. Op voorhand heeft ‘Voice of the heroes’ dus al gewonnen. Meek Mill, Travis Scott en Young Thug vonden nog een gaatje in hun agenda om wat bars te schrijven voor dit project, maar het is vooral uitkijken naar de Lil’s. Achttien nummers telt het album en dan durven we al eens wantrouwig zijn naar het niveau. Maar als zo’n namen samen in de arena treden, leven we toch weer op hoop. (Bert)

Liz Phair – Soberish
Haar iconische debuutplaat is inmiddels bijna 30 jaar oud en deed in de jaren 90 behoorlijk wat stof opwaaien. Met haar albums die daarna volgden heeft ze haar debuut echter nooit meer kunnen overtreffen. We verwachten dat ook niet van ‘Soberish’, al klinken die singles zeker niet mis.

Loraine James – Reflection
Vorig jaar verscheen haar ‘Nothing’ ep nog – wat een fijn tussendoortje was – maar nu is de Londense producer terug met een nieuw volwaardig album, haar tweede inmiddels voor het befaamde Hyperdub-label. Ze nam ‘Reflection’ op in de zomer van 2020, en het resultaat is uitgedraaid op een gevarieerde en uitdagende elektronica-plaat.

Poté – A Tenuous Tale of Her
Deze in Parijs gevestigde producer, wiens echte naam Sylvern Mathurin luidt, laat vandaag z’n debuut op ons los. Met de vooruitgeschoven single waarop met Damon Albarn te horen is, legt hij de verwachtingen voor de overige tracks alvast erg hoog.

Rostam – Changephobia
Voormalig Vampire Weekend-lid/producer Rostam is toe aan z’n tweede solo-worp. Ondanks wat de titel doet vermoeden, draait ‘Changephobia’ niet om de angst voor verandering, maar hoe we in staat zijn te veranderen in iemand wanneer we onze angsten erkennen en ze overstijgen. Hoe dan ook, verwacht je aan eigenwijze popmuziek.

Wolf Alice – Blue Weekend

Het Britse Wolf Alice levert met ‘Blue weekend’ z’n meest ambitieuze worp totnogtoe af. Wie een stevige rockplaat als ‘Visions of a life’ verwacht, komt echter bedrogen uit. Zoals de albumcover al deed vermoeden, zet ‘Blue weekend’ in op sfeer.