Release Radar 04/12: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Alex Maas – Luca
De naam Alex Maas doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. The Black Angels daarentegen, de band waarin hij zowel de bas als de zang voor z’n rekening neemt, doet dat vermoedelijk wel. Maas brengt vandaag z’n solodebuut uit en het is een warme, psychedelische plaat geworden die verrassend ingetogen klinkt.

Calexico – Seasonal shift
Het Amerikaanse indiefolk-gezelschap Calexico gaat voluit voor het feestdagen-gevoel met ‘Seasonal shift’. Er staan dan ook enkele covers op – waaronder kerstklassieker ‘Happy Xmas (war is over) – maar ook veel eigen materiaal. Indien je fan bent van de groep  heb je alvast een bijpassende soundtrack voor bij het kerstdiner. Indien niet, skippen die handel.

Half Japanese – Crazy hearts
Al meer dan vier decennia gaat deze cultband inmiddels mee. De sound van deze heren mag dan door de jaren heen een tikkeltje meer gepolijst klinken, de tracks op ‘Crazy hearts’ (hun 19de langspeler!) rammelen nog steeds meer dan een versleten wasmachine.

Lost Horizons – In quiet moments (part 1)
Ex-Cocteau Twins bassist Simon Raymonde brengt vandaag met z’n Lost Horizons project het eerste deel uit van ‘In quiet moments’. Net als op de niet misse voorgaande plaat, dragen vele muzikale gasten hun steentje bij, waaronder Porridge Radio, Marissa Nadler en Penelope Isles.

Pothamus – Raya
Luisteren naar de uiterst sfeervolle debuutplaat van Pothamus is als een occult ritueel ondergaan. Het tribal drumwerk en sludgy riffs van dit Mechelse trio gaan door merg en been, sporadisch uitmondend in postmetal-achtige climaxen. Een dikke aanrader voor fans van Amenra.

Rico Nasty – Nightmare vacation
Het is nooit te laat op het jaar om je major label debuut uit te brengen. Een aloude wijsheid die Rico Nasty ter harte neemt. De rapster, die haar strepen al verdiende met gesmaakte releases als ‘Nasty’ en ‘Anger management’, komt nu op de proppen met ‘Nightmare vacation’, waarvoor ze naar Atlantic Records trok. Kenny Beats, de man die ‘Anger management’ mee vorm gaf, tekent ook hier present. Net als Dylan Brady van 100 Gecs en Budda Bless. Voor de features wist ze Don Tolliver en Gucci Mane nog wat grote namen te strikken. De laatste grote raprelease van het jaar? Het zou zo maar kunnen. Rico Nasty heeft er alleszins het pure talent voor. (Bert)

Sigur Rós – Odin’s raven magic
Nieuwe muziek van Sigur Rós ? Neen, niet echt. Het gaat hier om een orkestrale samenwerking met Hilmar Örn Hilmarsson, Steindór Andersen en Maria Huld Markan Sigfúsdóttir, die 18 jaar geleden in première ging en nu voor het eerst wordt uitgebracht. ‘Odin’s raven magic’ is in feite een traditioneel IJslands gedicht waaraan de musici op deze gelijknamige release een ode brengen.

Yungblud – Weird!
Of je er nu fan van bent of niet, je kan gewoonweg niet rond popfenomeen Yungblud heen. Vandaag brengt hij z’n tweede langspeler uit en ook die staat weer boordevol aanstekelijk poprock.