Release Radar 07/02: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Against All Logic – 2017-2019

De verwachtingen zijn altijd hoog gespannen wanneer Nicolas Jaar een aankondiging doet om nieuwe muziek uit te brengen. Vorige week verscheen er vrij geruisloos – vergelijkbaar met de manier waarop ‘2012-2017‘ werd uitgebracht – een mix online op Soundcloud. Deze gaf al het een en het ander weg van welke richting Jaar zou willen uitgaan met de nieuwe plaat. De warme tinten outsider house werden veelal vervangen door donkere post-club en er werd gespeeld met allerhande genres iets wat ook doorsijpelt in de twee singles die nadien werden uitgebracht. (Yannick)

HMLTD – West of eden

NME heeft wel vaker de neiging om bands te hypen als de next big thing en zo gebeurde dat ook met HMLTD. In 2017 werden ze namelijk uitgeroepen tot “UK’s most thrilling new band”. Ondanks dat dit Britse vijftal vervolgens een contract wist te strikken bij Sony, liet de platenmaatschappij hen vallen na slechts een ep. HMLTD vond gelukkig een nieuw platenlabel waarop ze hun debuut ‘West of eden’ konden uitbrengen. Oordeel vooral zelf of ze die ‘thrilling’ tag nog waardig zijn. (Martijn)

Isobel Campbell – There is no other

Al sinds 2014 sleutelt Isobel Campbell aan deze ‘There is no other’. Ooit was ze lid van het geprezen Belle & Sébastien en werkte ze jarenlang samen met Mark Lanegan, maar nu staat ze er eindelijk me een nieuw, folky solo-album – haar eerste in 14 jaar. (Martijn)

Khruangbin / Leon Bridges – Texas sun ep

Nadat beide artiesten het podium hadden gedeeld tijdens een tour in 2018, doken ze samen eventjes de studio in om deze ep in elkaar te boksen. Ondanks de veel te korte speelduur, vormt ‘Texas sun ep’ je ideale metgezel voor een zonovergoten roadtrip. (Martijn)

La Roux – Supervision

Op de vraag of de synthpop van Elly Jackson aka La Roux nog relevant is anno 2020, krijgen we vandaag een antwoord. Haar debuut (met de monsterhit ‘Bulletproof’) dateert al van 2009 en in de jaren die passeerden heeft Jackson niet bijster veel output geleverd. Ze bracht dan wel een tweede album uit in 2014, maar veel belangstelling was daar niet voor. Misschien dat haar derde plaat het tij terug kan doen keren. (Martijn)

Nada Surf – Never not together

Er zijn nog zekerheden in het leven, zoals Nada Surf dat om de zoveel jaar weer met een nieuw album afkomt. ‘Never not together’ brengt de teller op negen stuks, waarvan het debuut al dateert van 1996. Liefhebbers van rockmuziek met een emotioneel kantje weten alvast wat doen dit weekend. (Martijn)

Schntzl – Catwalk

Schntzl s ht n-twtj vn Hndrk Lsr n Cspr Vn D Vld. N n ntrgrnd ttlls dbt t 2016 wrn r mzkl mzwrvngn mt Bmbtz n n n Dscthk. Tch blft ht klnkrlz lpj vls ht thngbrd vn d tw. Ddlk kndrn vn hn td, pssn z ndls n ht bnd Blgsch jzzlndschp, zndr drb hn gnhd t vrlzn n stvst vrt t gn. Ctwlk s n nw snsch ntdkkngsrs lngs pdn d nmnd rrdr bwndld. (Michelle)

Shopping – All or nothing

Fans van hoekige, uptempo postpunk zonder al te veel poespas, kunnen zich laven aan de nieuwe van Shopping. Het Britse trio is inmiddels toe aan z’n vierde langspeler en bewijst met ‘All or nothing’ dat er voorlopig nog geen smet is op die succesformule. (Martijn)

Sons Of A Wanted Man – Kenoma

De metalbands met internationale uitstraling, ze zijn niet bijster dik gezaaid in België. Enter Sons Of A Wanted Man, een viertal uit Beringen, de derde grootste gemeente van Limburg. ‘Kenoma’ moet het moment van de waarheid worden. De band timmert al enkele jaren aan de weg naar boven en wist over de hele wereld al een schare fans te vergaren met hun eerdere ep’s. Hier in België loopt het ietwat minder storm en is het zo zoetjesaan toch tijd dat we warm beginnen lopen voor de verwoestende riffs en strakke drums van het vijftal. De vooruitgestuurde single ‘Absent’ doet alvast het beste vermoeden. Metal met een eigenwijs tintje, rechtstreeks uit de oerbelgische klei. (Bert)