Release Radar 07/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Aminé – Limbo

Dat Portland een hotbed is voor indierock, dat is al lang geen geheim meer. Naast die eindeloze reeks gitaren vinden we er echter ook Aminé terug, De rapper zette zich drie jaar geleden definitief op de kaart met zijn debuut ‘Good for you’ en de onweerstaanbare single ‘Caroline’. Drie jaar is een eeuwigheid in de rapgame en hoewel daar in het midden nog de mixtape ‘Onepointfive’ tussen zat (met dat catchy ‘Reel it in’), heeft Aminé zichzelf toch weer ietwat te bewijzen. Benieuwd of hij dat zal kunnen op zijn veertien nummers tellende nieuwe album ‘Limbo’. De singles en features doen ons alvast het beste hopen. Young Thug, Summer Walker, JID, Vince Staples en Slowthai sieren de tracklist. Als kers op de taart worden getrakteerd op misschien wel de laatste keer dat we Injury Reserve (met de overleden Groggs) in volle glorie zullen horen. Argumenten genoeg om je te reppen naar je favoriete streaming app. (Bert)

Duma – Duma

Pas bij Nyege Nyege Tapes getekend en meteen een kanonskogel van een debuut afgeleverd; Sam Karugu en Martin Khanja doen het zonder verpinken. Hun eclectische mix van grindcore, speedcore en industrial is zonder twijfel één van de meest brutale platen die je zult beluisteren dit jaar, u bent gewaarschuwd. (Yannick)

Glass Animals – Dreamland

De knuffelbare Oxford boys van Glass Animals zijn terug met hun psychedelische pop. De kleurrijke ritmes van het viertal en Bayley’s falsetto werken als een zoet meer in een verdorde omgeving. Wij zijn nog dorstiger na singles ‘Your love (Deja Vu)’ en ‘Heat Waves’. (Eva G)

Jaga Jazzist – Pyramid

Jaga Jazzist slaat de brug tussen jazz, postrock en prog en doet dat al sinds de jaren 90. Maar liefst acht leden telt dit collectief uit Noorwegen, en met ‘Pyramid’ zijn ze toe aan hun negende langspeler, waarop ze voor de eerste keer de productie volledig voor hun eigen rekening namen. (Martijn)

James Dean Bradfield – Even is exile

De frontman van Manic Street Preachers komt vandaag met een tweede soloplaat op de proppen, waarvan single ‘The boy from the plantation’ alvast een sterke Manics-vibe heeft. Hopelijk gaat het hem solo beter af dan de laatste plaat van z’n band, want die was niet bepaald om over naar huis te schrijven. (Martijn)

Jason Molina – Eight gates

Het is van 2013 geleden dat we afscheid moesten nemen van de begenadigde singer-songwriter Jason Molina. ‘Eight gates’ is een verstilde nalatenschap die je onverdeelde aandacht vraagt. Stap even mee terug in de studio met Jason, en geniet van zijn – wellicht laatste – nieuwe werk ooit. (Jonas VDA)

Liela Moss – Who The Power 

Ze maakt deel uit van de band The Duke Spirit, maar tegenwoordig maakt ze ook solo muziek. ‘Who the power’ is de tweede plaat van de Londense Liela Moss en de liefhebber van het betere pop/rock-werk met een vette knipoog naar de jaren 80 zou dit zeker eens moeten checken. (Martijn)

The Microphones – Microphones in 2020

Na 17 jaar haalt Phil Elverum (Mount Eerie) zijn project The Microphones weer van onder het stof. De albumtitel is weinig poëtisch, maar Elverum kennende zullen we van de muziek niet hetzelfde kunnen zeggen. ‘Microphones in 2020’ is één impressionistische lofi-folktrack van 44 minuten waarin het aangenaam verdwalen is. (Tobias)

Washed Out – Purple moon

Ideaal om je te verkoelen tijdens deze hittegolf is de nieuwe van Washed Out (Ernest Greene) uit Georgia. Net als de rest van z’n oeuvre staat ook ‘Purple noon’ vol met de dromerige, chillout-synthpop waar hij om gekend staat. Schenk jezelf even een cocktail uit en leun achterover met deze plaat op de achtergrond – je zal er geen spijt van krijgen. (Martijn)