Release Radar 08/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

blackwave. – Are we still dreaming?

Als Europa een zee zou zijn en blackwave. een piratenschip, dan zouden we op dit moment verdrinken in melancholische golven. Vanuit dat oogpunt klinkt de klimaatopwarming nog niet eens zo slecht. En het gaat hier gewoon over twee jongens uit Antwerpen. (Eva) Lees hier de volledige recensie.

 

FKA Twigs – Magdalene

Voor haar tweede langspeler heeft de Britse inspiratie gepuurd uit de afgelopen jaren van haar leven; twee om diverse redenen stuk gelopen relaties, kanker en de zaken die daarbij allemaal komen kijken. Het schrijfproces was pure introspectie en dat in combinatie met de fraaie productievingers van Nicolas Jaar maakt van ‘Magdalene’ een bijzonder fragiele maar grootse plaat. (Yannick) Lees hier de volledige recensie.

Have A Nice Life – Sea of worry

Echt productief kunnen we het duo Have A Nice Life bezwaarlijk noemen. Reden te meer dus om een gat in de lucht te springen wanneer Dan Barrett en Tim Macuga beslissen om eindellijk nog eens een album uit hun mouw te schudden. Tot we de muziek effectief luisteren tenminste, want hun zwaarmoedige kruising van post-punk en shoegaze is allerminst opbeurend. Wie zichzelf al graag eens verliest in melancholische muziek zal deze plaat echter weer heel wat rondjes doen draaien. (Tobias)

Mount Eerie & Julie Doiron – Lost wisdom pt. 2

Elf jaar na hun eerste samenwerking, vonden Phil Elverum (Mount Eerie) en Julie Doiron opnieuw de tijd om nog eens samen wat songs te schrijven – met als resultaat ‘Lost wisdom pt. 2’. Naar goede gewoonte reflecteert Elverum hier ook weer in ware Mount Eerie-stijl op de voorbije jaren van z’n persoonlijke leven. (Martijn)

Sorcha Richardson – First prize bravery

Twee jaar geleden merkten we de scherpe indiepop van Sorcha Richardson voor het eerst op via Youtube. De ep waarop die nummers zouden verschijnen werd uiteindelijk geschrapt, en pas na een lang verblijf in de Verenigde Staten voelde de Ierse zich zelfzeker genoeg om met iets fysiek naar buiten te komen. ‘First prize bravery’ is een debuut vol weemoed en verlangen geworden dat zich in jaaroverzichten tussen Marika Hackman en Julia Jacklin nestelt. (Mattias)