Release Radar 09/07: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Charlotte Day Wilson – Alpha
Debuutalbums zijn vaak een haastige bijeensprokkeling van nummers maar even vaak een werk van lange adem. ‘ALPHA’ van Charlotte Day Wilson behoort zonder twijfel tot de tweede categorie. De self-made muzikant uit Toronto begon haar pad in 2016 met de single ‘Work’. Sindsdien werkte ze bikkelhard aan haar talenten als songwriter en vaardigheden als producer. Het resultaat mag er zijn. ‘Alpha’, de schone lei van Wilson. (Guillaume)

Foodman – Yasuragi
Foodman is eigenzinnige elektronische muziek die vaak onder de radar blijft, maar niet bij de onze. De Japanse artiest laat zijn typische aan elkaar berekende fragmenten deze week op ons los. De reeds uitgebrachte single laat ons brein alvast dansen. (Laurent)

Freddie Konings – Dudas
Liar liar pants on fire. Freddie beloofde ons meerdere albums dit jaar, maar dat lijkt toch een leugen geweest te zijn. We zijn al juli en nu pas is het eerste daar. Gelukkig belooft ‘Dudas’ wel het wachten waard te zijn. Topnotch heeft de eer en het genoeg het album uit brengen, waar de hits ‘Afspraak’ en ‘Talent van het jaar’ op staan. Rap van de Belgische bovenste beste plank! (Bert)

Half Waif – Mythopoetics
Half Waif is het alter ego van de in New York wonende singer-songwriter en producer Nandi Rose. Op ‘Mythopoetics’, haar vijfde studioalbum, verweeft ze haar prominente heldere stem met elektronica en beats. Het resultaat is een elektronisch geïnfuseerde indiefolk.

Museum Of Love – Life of mammals
Museum Of Love is het liefdeskind van Pat Mahoney van LCD Soundsystem en Dennis McNany van Jee Day. Ze komen voor het eerst sinds zeven jaar met een nieuw album getiteld ‘Life of mammals’. Ook James Murphy van LCD Soundsystem heeft zijn hand in het album, hij nam het mixen voor zijn rekening. Met de lead single ‘Cluttered world’ slagen ze er alvast in om enige orde te scheppen in de chaotische wereld waar wij zoogdieren in vertoeven.

The Goon Sax – Mirror II
The Goon Sax is Riley, Louis en James uit Brisbane, Australië. Op ‘Mirror II’ brengen de Australiërs onomwonden, eerlijke indiepop. De soms ietwat eentonige zang geeft het geheel een zweem van nonchalance en toch blijven de aanstekelijke rechttoe rechtaan popsongs snel plakken.

The Wallflowers – Exit wounds
De groep rond Jakob Dylan – jawel, zoon ván – is terug van weggeweest na 9 jaar. De titel van de nieuwe plaat van The Wallflowers klinkt een stuk agressiever dan de muziek zelf. De gezapige zonovergoten roots rock varieert van stroperig tot zelfverzekerd rockend.

Vince Staples – Vince Staples
Liar liar pants on fire pt. 2. Vince Staples beloofde ons vorige jaar al meerdere album but nothing happened. Dit jaar is het wel van dattum. Het album draagt zijn naam en Kenny Beats verzorgt de beats. Wie Kenny en Vince samen in één zin hoort, weet dat het lit wordt, om het met de taal van de jeugd te zeggen. Single ‘Law of averages’ doet het beste vermoeden. Als Vince ook nog maar in de buurt komt van de kwaliteit van zijn eerdere albums, spreken we nu al van een instant klassieker. (Bert)