Release Radar 10/07: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

100 gecs – 1000 gecs & The tree of clues 

Het excentrieke duo zet hun maffe eigengemaakte wereldje op z’n kop en halen er met deze remixplaat een hele waslijst aan artiesten bij. Zo prijken onder meer Fall Out Boy, Rico Nasty maar ook Injury Reserve, Tommy Cash en Charli XCX op de tracklisting. (Yannick)

David Eliza & Zeff – Waves

David Eliza is een Nederlands dj die zich de afgelopen jaren vooral in de Nederlandse dancescene heeft getoond. Voor ‘Waves’ gooit Eliza het echter over een andere, iets meer verfrissende boeg en werd hij geïnspireerd door artiesten zoals Tom Misch, The Free Nationals en Lucky Daye. Het resultaat is een aangename Soulplaat die toch een vermelding waard is. Het meest treffend op de ep is het intieme gitaarwerk van Eliza’s neef Zeff, die vitaal is voor de rustige sfeer. (Louis)

Dinner Party – Dinner Party

Het begrip ‘supergroep’ werd de afgelopen jaren te pas en te onpas gebruikt voor nieuwe muzikale projecten waarvan de verschillende leden elders al hun strepen hadden gebruikt. Voor dit Dinner Party is de term echter wel op z’n plaats: het is namelijk een samenwerking tussen hedendaagse jazz-iconen Robert Glasper, Kamasi Washington, Terrace Martin en 9th Wonder. En die klinkt, zoals je zou verwachten, als een interessante fusie tussen jazz, soul en hiphop. (Mattias)

Julianna Barwick – Healing is a miracle

Ze heeft en stem uit de duizend en maakte er al enkele boeiende platen mee. Wie een dik half uur tot rust wil komen, doet er goed aan Julianna Barwicks nieuwe plaat een kans te geven. (Martijn) Lees hier de uitgebreide recensie.

My Morning Jacket – The waterfall II

Omringd door de idyllische Noord-Californische bossen, schreef My Morning Jacket meer dan 20 songs bij elkaar in 2014. Oorspronkelijk dacht de band uit Louisville een tripelalbum uit te brengen, maar van dat idee werd afgestapt toen ze in 2015 ‘The waterfall’ uitbrachten, deel een van het project waarvoor ze een Grammy-nominatie in de wacht sleepten. In quarantaine kwam frontman Jim James tot het besef dat de tijd eindelijk rijp is om deel twee op de wereld los te laten. Verwacht je opnieuw aan een veelzijdige rockplaat. (Martijn)

Rufus Wainwright – Unfollow the rules

Rufus Wainwright is fan van stijloefeningen met groteske arrangementen. Zijn recentere studio-albums lieten het drama een beetje varen, het nieuwste ‘Unfollow the rules’ is daarentegen een ware return to form. We geven alvast een stevige waarschuwing mee: luister niet naar deze plaat als je niet van bombast, Queen en/of opera houdt. (Lowie) Lees hier onze volledige recensie.

SoKo – Feel feelings

Het is oké om je te voelen zoals je je voelt”, dat is het statement dat de Franse singer/songwriter SoKo’s wil maken met haar derde langspeler. Op ‘Feel feelings’ keert ze naar eigen zeggen terug naar de rustige folkmuziek die haar debuut zo aantrekkelijk maakte, maar we zijn vooral benieuwd wat producer John Congleton met haar sound heeft gedaan. (Martijn)

Spreej x Lefto – En nu

En plots is Spreej daar weer. De eindeloze stilte die ons restte na Safi & Spreej hun zwanenzang in 2015 werd eerder dit jaar doorbroken door de ep ‘TFOH’ die juist voor die dekselse lockdown uitkwam. Enthousiaste reacties alom, maar echt genieten kon Spreej helaas niet van zijn herwonnen succes. De releaseparty in de Charlatan werd uitgesteld en de kalenders werden leeggemaakt. Gelukkig lijkt de vrije tijd Spreej goed gedaan te hebben, want na een onderonsje in de radiostudio met levende legende Lefto is hier nu hun eerste ‘joint project’. Lefto op de beat, Spreej met de bars. Wie nog niet begint te kwijlen bij het idee alleen. Officieel is het een ep, maar met tien nummers heeft het toch genoeg body om een serieuze indruk na te laten. Bereid je dus voor op een veelzijdige Spreej in topvorm en niemand heeft Lefto ooit op middelmatigheid weten te betrappen. Een van de spannendste en meest onverwachte releases van het jaar! (Bert)

The Beths – Jump rope gazers

Na de release van hun debuut zei elk bandlid van The Beths vaarwel tegen hun job en lieten ze hun thuisbasis in Nieuw-Zeeland achter zich om volledig voor hun muzikale carrière te gaan. Het veelvuldige touren in Amerika leverde hen namelijk opening slots op voor Pixies en Death Cab For Cutie en dan kan je natuurlijk niet in Nieuw-Zeeland blijven. ‘Jump rope gazers’ gaat verder waar het debuut ophield en bevat tien frisse indiepopsongs. (Martijn)

The Streets – None of us are getting out of this life alive

Mike Skinner maakt een mixtape, en hij doet dat niet alleen. Met enige zin voor overdrijving trommelde hij zowat de halve Britse muziekscene op en dan nog wat andere sterren zoals Tame Impala om ’None of us are getting out of this life alive’ in elkaar te boksen. The Streets maken terug tracks met verschillende invloeden uit de UK garage en dubstep, en Skinner en zijn kompanen zingen en rappen over de gewone dingen des levens. (Jonas VDA)

Transistorcake – Cocktail

Gents technowonder Orson Wouters, aka Transistorcake, brengt het jaar na zijn debuut-ep er nog ééntje uit. Op ‘Cocktail’ kan je genieten van zes nieuwe tracks die Wouters beschrijft als een ‘verfrissend, doch bedwelmend brouwsel van borrelende acidmelodieën, discodrums, post-punk bass, ambient tones en industrial percussie.” De titel van de ep is dus niet gestolen, het is weliswaar een Frankenstein-achtige medley van alle mogelijke genres. (Louis)