Release Radar 11/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Garbage – No gods no masters

‘No Gods no masters’, de zevende studioplaat van de band rond Shirley Manson en drummer/producer Butch Vig, laat naar eigen zeggen een nieuw geluid horen. De gitaren zijn weer helemaal terug en de band liet zich vooral inspireren door de arty popmuziek van Roxy Music. 

King Gizzard & The Lizard Wizard – Butterfly 3000

Aangezien er geen singles op voorhand werden uitgebracht, is het een beetje gissen naar de sound van het 18de album van deze Australische psych-rockers. Wat de band wel al heeft laten weten, is dat alle tien tracks van ‘Butterfly 3000’ gestart zijn als arpeggio’s op modulaire synthesizers, alvorens ze werden gekneed tot iets compleet anders.

Migos – Culture III

Het heeft eventjes geduurd vooraleer ‘Culture III’ eindelijk op onze streamingapp beland is. Of we er echt nog nood aan hebben is een andere vraag. ‘Culture’ blijft vier jaar na de release nog altijd overeind als een ijkpunt van de Atlanta trap. ‘Culture II’ was een misbaksel van jewelste. Aan Quavo, Takeoff en Offset om te tonen dat ze hun talent niet ergens onderweg kwijt zijn gespeeld. Want buiten wat features, cameo’s in de roddelpers en matige soloprojecten, waren de voorbije jaren geen al te vette voor het trio. Met behulp van Murda Beatz, Wheezy en Zaytoven achter de knoppen proberen ze nu het schip te rechten. Cardi B, Polo G, Drake en de onvermijdelijke Pop Smoke & Juice WRLD doen eveneens hun duit in het zakje om de streamingcijfers op te krikken. (Bert)

Polo G – Hall of fame

Aan bescheidenheid geen gebrek bij Polo G. Na zijn vorige album, ‘The goat’, laat hij nu evenmin weinig twijfel bestaan over zijn zelfvertrouwen. Waarom zou de jonge rapper ook? Al twee albums op rij veegt hij met gemak alle twijfels weg en afgaande op de single ‘Gang gang’ met Lil Wayne zal de rapper uit Chicago wederom knallen. Nicki Minaj, Lil Durk, Young Thug,… het kan precies niet op. Polo G haalt alles uit de kast om eindelijk een mainstreamnaam te worden. (Bert)

Slayyyter – Troubled paradise

Slayyyter verscheen in 2019 op de remix van ‘Click’ van Charli XCX en Kim Petras en vestigde zichzelf als een van de nieuwe futuristische popsterren van dit moment. Slayyyter is niet vies van een beetje seks. Met haar debuut album ‘Troubled Paradise’ zet ze die stoute kant extra in de verf en dat doet Slayyyter hoe alleen zij dat kan. (Karel)

Sleater-Kinney – Path of wellness

‘Path of wellness’ is de eerste plaat van Sleater-Kinney sinds het vertrek van drumster Janet Weiss. Tel daar bij op dat de twee overblijvende dames zelf de productie voor hun rekening nemen, en je bekomt een van de meest directe platen uit het oeuvre van deze iconische indie-rockband.