Release Radar 19/03: deze albums kan je vanaf vandaag luisteren

door Tobias Cobbaert

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bad Gyal – Warm up

Nieuwe ep van het Spaanse reggaetonwonder Bad Gyal. Haar carrière zit na hits als ‘Fiebre’ al voorbij de opwarmfase, maar zoals altijd zal ze ongetwijfeld de kamertemperatuur doen stijgen met haar zwoele sound.

Benny the Butcher & Harry Fraud – The Plugs I Met 2

Hardest working men in the business. Harry Fraud scoorde eerder dit jaar al aan de zijde van Jim Jones en was vorig jaar garant voor enkele sterke releases. Benny The Butcher mag ondertussen eveneens geen onbekende meer zijn. ‘Burden of proof’ was een van de betere albums van het voorbije jaar. Nu slaan beide heren de handen in elkaar voor ‘The plugs I met 2’, de opvolger van het fenomenale ‘The plugs I met’. De single ‘Thanksgiving’ is een ideale opwarmer voor de nieuwste release in de eindeloze stroom die het Griselda collectief uitbraakt. (Bert)

Gazelle Twin & NYX – Deep England

Een van de meer tot de verbeeldende samenwerkingen van het jaar: Experimentele artieste Gazelle Twin herinterpreteert haar in 2018 uitgekomen album ‘Pastoral’ met behulb van NYX, een elektronisch drone koor.

Lana Del Rey – Chemtrails over the country club

Ondertussen weet je al wel wat je kan verwachten als Lana Del Rey met een nieuwe single of album komt aandraven. ‘Chemtrails over the country club’ is een proper zevende album waarop haar kenmerkende keurmerk van nostalgische filmmuziek is gedrukt. Naar eigen zeggen keert ze op dit album opnieuw meer naar binnen en krijgen we een ingetogen en broze plaat voorgeschoteld.  (Gertie)

Middle Kids – Today we’re the greatest

Optimistische indierock van de andere kant van de aardbol, ‘Today we’re the greatest’ is het tweede album van dit Australische trio en volgt debuut ‘Lost friends’ uit 2018 op.

New Bums – Last time I saw Grace

New Bums is de samenwerking tussen Ben Chasny (Six Organs of Admittance) en Donovan Quinn (Skygreen). Onder die naam brengt het duo akoestische pop met heel wat komische kwinkslagen.

Peet – Mignon

Wie zich de laatste jaren een beetje interesseerde in onze vaderlandse hiphop heeft ongetwijfeld al van Le 77 gehoord. Uit dat collectief begint groepslid Peet zich ook steeds meer als solo-artiest te vestigen. Na 3 ep’s is ‘Mignon’ zijn volwaardige debuut.

Sofia Kourtesis – Fresia Magdalena

Nieuwe ep van de in Berlijn wonende Peruviaanse Sofia Kourtesis, uitgebracht op het bekende Ninja Tune label. Fresia is de naam van haar moeder en tevens van deze ep vol upbeat housenummers die door de zang een poppy randje krijgen.

William Doyle – Great spans of muddy time

Vroeger kenden we hem als East India Youth, maar ‘Great spans of muddy time’ is alweer de tweede plaat die William Doyle onder zijn eigen naam uitbrengt. Naar eigen zeggen is het album een rauwe, ongepolijste uiting van zijn geesteskwellingen waarbij therapiesessies hem hielpen om de onvolmaaktheid van de nummers te omarmen.