Header image

De 10 beste singer-songwriter albums van 2023

door Jonas Vandenabeele

Op vlak van singer-songwriter albums werden we dit jaar verwend. De top tien hieronder is een veelzijdige verzameling van creatieve artiesten die hun ding solo doen, of met ondersteuning van een band. Evenwel vormt de singer-songwriter de onbetwiste creatieve ruggengraat. Deze lijst is en blijft natuurlijk een momentopname. Artiesten zoals Julie Byrne, Kara Jackson en Joanna Sternberg zouden hier niet misstaan, maar haalden het nét niet. Visuele vormgeving door Louis Van Keymeulen.

Spinvis is zoals vaak aanwezig in deze oplijsting van tien topplaten. Erik de Jong slaagt er keer op keer in sterke nummers af te leveren in zijn (en onze) mooie moedertaal. Geluksnummer 7 is een persoonlijke favoriet. Op het hele album, en niet in het minst op ‘It must change’, houdt Anohni de vinger op de etterende pols. Deze protestsong blinkt uit in zachte subtiliteit in plaats van luide en zware woorden: iets waar we tegenwoordig allemaal baat bij hebben.

Numero due: Grian Chatten, voorman van Fontaines D.C. Dat de roem van zijn hoofdband zijn tol eist, dat hoor je op ‘Chaos for the fly’. Het album voelt als de muziekgeworden roes na de high, bitterzoet en steengoed. Op plaats nummer één staat een stichtend voorbeeld voor elke beginnende artiest met een gitaar: Sufjan Stevens. ‘Javelin’ boort zich met veel gemak recht door je ziel. Het album is een eerbetoon en een rouwdocument ter ere van Evans Richardson, de ter ziele gegane partner van Stevens. Een oefening in breekbaarheid zoals alleen de multi-instrumentalist het kan.

10. Marina Herlop – Nekkuja
9. Lana Del Rey – Did you know that there’s a tunnel under Ocean blvd
8. Spinvis – Be-bop-u-lula
7. Anohni & The Johnsons – My back was a bridge for you to cross
6. Daniel Blumberg – Gut
5. Arlo Parks – My soft machine
4. Indigo De Souza – All of this will end
3. Liv.e – Girl in the half pearl
2. Grian Chatten – Chaos for the fly
1. Sufjan Stevens – Javelin