Release Radar 20/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Babeheaven – Home for now
Wie iets zalvend nodig heeft voor de caféloze avonden waarop de temperatuur onder nul kruipt, kan het debuut van Babeheaven proberen. ‘Home from now’ laat zich het best luisteren in winterse omstandigheden. Dit doet het Londense duo door elegante gitaarriffs en Andersen’s zachte soulstem te mengen. De psycholoog kan je dus voorlopig afbellen. (Eva G)

Cabaret Voltaire – Shadow of fear
Sheffield, 1973. Drie kunststudenten reageren op brutale wijze op de toenmalige punktrends. Met elektronica, verknipte tape opnames, stemeffecten en samples uit films neemt Cabaret Voltaire naast andere pioniers als Throbbing Gristle het voortouw in industrial, een genre dat de DIY-ethos combineerde met de absurditeit van het dadaïsme. Na de split eind jaren negentig blaast Richard Kirk nu de naam nieuw leven in, al blijven de overige twee leden afwezig op ‘Shadow of fear’. (Guillaume)

Dirk. – Cracks in common sense
Nog regelmatig keren we terug naar het debuut van Dirk., simpelweg ‘Album’ genaamd. Die plaat was een imperfect maar geinig pakketje melodieuze maar tegendraadse rock. Twee jaar later komt het West-Vlaamse viertal met de moeilijke tweede. De singles vanop ‘Cracks in common sense’ vonden alvast moeiteloos de weg naar de top van De Afrekening en klonken volwassener dan wat we van hen gewoon waren. Of die maturiteit ook een goede zaak is, zijn we zelf nog niet helemaal uit. (Lowie)

Great Mountain Fire – Movements

Het Brusselse Great Mountain Fire scoort gigantisch goed onder de taalgrens, maar in Vlaanderen blijft de band een snoepje voor wie wat dieper in de muzikale zak durft te grabbelen. Derde plaat ‘Movements’ maakt z’n titel helemaal waar en zet volop in op dansbare psychedelische pop. (Mattias)

Hypoluxo – LP3
Het uit Brooklyn afkomstige Hypoluxo opereert al jaren onder de radar van menig muziekliefhebber. Hopelijk komt daar met ‘LP3’ verandering in, want hun songs mogen er absoluut zijn. Wie houdt van uptempo drums en dromerige gitaren gaat zeker aan z’n trekken komen. (Martijn)

Kali Uchis – Sin miedo (del amor y otros demonios) ∞
In april bracht de Colombiaanse-Amerikaanse zangeres Kali Uchis nog een in quarantaine opgenomen ep uit, maar nu heeft ze ook een volwaardig vervolg klaar voor haar straffe debuutplaat. Ditmaal zingt ze echter volledig in het Spaans en zal je bijdragen van onder meer Rico Nasty en Partynextdoor kunnen spotten. Verplichte kost voor de popliefhebber. (Martijn)

King Gizzard & The Lizard Wizard – K.G.
Op hun zestiende album in tien jaar tijd plant de Australische band hun psychedelische vaandel opnieuw in de microtonale experimenten die ze begonnen op ‘Flying microtonal banana’. De thema’s in de vooruitgestuurde single’s zijn ondertussen typisch geworden voor King Gizzard; de vernietiging van de planeet, eindeloze pandemieën en de mens als losgeslagen tandwiel daartussenin. (Frederik L)

King Hannah – Tell me your mind and I’ll tell you mine
Dankzij een goede live-reputatie wist dit duo uit Liverpool een deal te strikken met het City Slang-label, waarop ze vandaag hun debuut-ep uitbrengen. Voor beklijvende gitaarmuziek hoef je niet verder te zoeken, geef gewoon deze ep een draaibeurt. (Martijn)

Lili Grace – Silhouette

Acht jaar na hun finaleplaats in Humo’s Rock Rally komen de Limburgse zussen Dienne en Nelle Bogaerts eindelijk met een debuutalbum naar buiten. Daarop kijken ze door de ogen van negen- en elfjarige zelf terug op het verkeersongeval van hun broer, die maandenlang in coma lag. Het resultaat is even verstillende als speelse indiepop. (Mattias)

Liturgy – Origin of the alimonies
Hunter Hunt-Hendrix en haar band Liturgy is altijd een unieke stem in het blackmetalwereldje geweest. Verguisd door puristen, maar voor wie het experimenteler mag vaak een favoriete keuze. Wanneer ‘Origin of the alimonies’ aangekondigd wordt als “het meest radicale statement van de band tot nu toe” wil dat dus veel zeggen als je bekend bent met hun vorige werk. De geloste singles beloven al veel goeds, een unieke combinatie van transcendentale black metal en 19e-eeuwse romantiek. (Tobias)

Luke Abbott – Translate
Na zes jaar is de experimentele elektronica-expert Luke Abbott terug met een nieuwe solo-langspeler. Opgenomen in James Holdens studio, kwam ‘Translate’ tot stand na een turbulente periode in Abbotts leven en het eindresultaat klinkt zowel introspectief als vitaal. (Martijn)

Megan Thee Stallion – Good news
Na drie ep’s en een mixtape is er eindelijk een debuutalbum voor de Amerikaanse rapper Megan Thee Stallion, namelijk ‘Good news’. De rapper heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en werkte onlangs nog samen op Cardi B’s ‘Wap’. Het album bevat de single ‘Savage’ met Beyoncé, ‘Girls in the hood’ en ‘Don’t stop’ met Young Thug, maar ook heel wat nieuwe nummers met SZA, Lil Durk, City Girls, Popcaan en anderen. (Karel)

Shygirl – Alias
Het blijft wachten op een album, maar in de tussentijd bezorgt Shygirl ons het zeven nummers tellende ‘Alias ep’. Het is Shygirl opnieuw gelukt een select groepje radicale producers bijeen te brengen—denk Arca, Sophie en vaste waarde Sega Bodega—die de dreunende, vette sound waarborgen waarop Shygirl haar meedogenloos lyrische werk brengt. “I hear they call me shy/I can only wonder why”, rapt ze op ‘FREAK’. Het is al lang geweten dat Shy’s moniker geen perfect fit is voor haar persona, maar op ‘Alias ep’ wijst ze met strenge vinger elk hokjesdenken af. (Camilla)

Soft Kill – Dead kids, R.I.P. city
Postpunk-fanaten worden op hun wenken bediend met Soft Kills nieuwste langspeler. Uit de singles kunnen we alvast afleiden dat de band uit Portland zich een toegankelijker geluid heeft aangemeten, al blijven de thema’s die ze aansnijden even gitzwart als tevoren. (Martijn)

Steiger – Brick smoke basement
Er mag dan in de lente van 2021 een derde langspeler gepland staat, vandaag brengt Steiger nog eventjes een een ep uit. Het is een samenwerking geworden met de Australische componist/producer Joe Talia en er zal voor het eerst piano, harp en synthesizers te ontdekken zijn in hun spannende jazzy sound. (Martijn)

Vessel – Passion
De Britse producer Vessel is niet vies om nieuwe wegen in te slaan. Dat deed hij met zijn vorige plaat ‘Queen of golden dogs’ waar hij de beats inruilde voor koorarrangementen en kamermuziek. Met zijn nieuwe ep ‘Passion’ haalt hij ditmaal inspiratie uit het boek ‘The passion’ van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector. Afgaande op ‘Movement III (If the telephone rings i’ll be saved)’ mogen we ons aan een zeer intense beleving verwachten die zowel auditief als visueel op beroering inspeelt. (Jonas VL)