Release Radar 21/05: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Chai – Wink

Dit viertal uit het land van de rijzende zon tekende voor z’n nieuwste worp bij Sub Pop. ‘Punk’ uit 2019 stond vol van eigenzinnige poprock, en afgaande op de singles trekken de dames van Chai deze lijn verder door.

Erika De Casier – Sensational

De Portugese nestelde zich met ‘Essentials’ in 2019 uit het niets in de top vijf van onze favoriete pop-albums van dat jaar. Ook ‘Sensational’ lijkt op het eerste zich van hetzelfde laken een broek te zijn waarbij sensuele nillies r&b centraal staat. Toch zijn de invloeden die ze haalt uit de r&b-queens van dat tijdperk niet overdreven. De gedetailleerde productie en persoonlijkheid die De Casier erin legt, zijn dat des te meer. (Yannick)

Fiddlehead – Between the richness

Als je de klassieke emo uit de jaren 80 en 90 weet te smaken, kan FIddlehead wel eens jouw ding zijn. Deze groep uit Boston combineert indie en post-hardcore geweld met innemende teksten die handelen over de dood van frontman Pat Flynn z’n vader.

Fly Pan Am – Frontera

Fly Pan Am (met onder meer een ex-Godspeed You! Black Emperor-lid in de rangen) brengt met ‘Frontera’ de soundtrack uit van de gelijknamige dansopvoering. Al meer dan 20 jaar draait dit Canadese gezelschap inmiddels mee, en naar goede gewoonte kan je je opnieuw verwachten aan experimentele rock en elektronica.

Lord Huron – Long lost

Dromerige folkmuziek krijgen we deze week voorgeschoteld in de vorm van ‘Long lost’. Het in L.A. gebaseerde project rond Ben Blacker verwerkte op z’n vierde plaat behoorlijk wat Western-invloeden om hun sound wat op te fleuren.

Lydia Ainsworth – Sparkles & debris

Verlangen en hoe er mee omgaan – dat is het centrale thema op ‘Sparkles & debris’ van songwriter/componist Lydia Ainsworth. Ze nam haar nieuwe album op in onder meer Toronto, L.A. en New York en zal ongetwijfeld weer wat excentrieke popjuweeltjes herbergen.

Mannequin Pussy – Perfect ep

Ideaal om tussendoor even te luisteren is de nieuwe ep van Mannequin Pussy. Ondanks de korte speeltijd (slechts 13 minuten) demonstreert deze Amerikaanse band wel hun veelzijdigheid, gaande van heerlijke rockers (‘Control’), tot punk (‘Pigs is pigs’) en dreampop (‘Darling’).

Mdou Moctar – Afrique victime

De eerder uitgebrachte titeltrack en ‘Taliat’ geven op een dienbladje weer wat je van ‘Afrique victime’ kunt verwachten. Gruwelijk catchy doch psychedelische Tuareg blues vormen het skelet van dit geweldig stukje Afrikaanse muziek. (Yannick)

Olivia Rodrigo – Sour

Je kon de afgelopen maanden niet ontkomen aan Olivia Rodrigo en haar hitsingle ‘Drivers license.’ Ze brak door met haar rol in ‘High school musical: The musical: The series’ en verovert nu stilaan de muziekwereld. Haar eerste singles waren alvast veelbelovend, verbrak verschillende records en met haar debuutalbum ‘Sour’ overstijgt ze de verwachtingen door een nog sterkere plaat uit te brengen. (Karel)