Release Radar 27/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Big Red Machine – How long do you think it’s gonna last
How long do you think it’s gonna last?” Al zeker 15 nummers lang, want zoveel nummers staan er op de jongste van indie-grootheden Justin Vernon en Aaron Dessner. Ze doen het ook niet alleen, want ze hebben een serieuze schare bevriende artiesten uitgenodigd om mee te werken aan ‘How long…’. Onder andere Robin Pecknold van Fleet Foxes en de alomtegenwoordige Taylor Swift maken het mooie weer. Haast onmogelijk om deze release aan je voorbij te laten gaan.

Chubby and the Gang – The mutt’s nuts

Chubby and the Gang is terug met een tweede album beladen met punkthema’s zoals links verzet en verveling. De single ‘Coming up tough’ laat een commercieler geluid horen dan de nummers op hun vorige album. Onze mening over het gehele album zal deze week duidelijk worden. (Laurent)

Chvrches – Screen violence
De Schotten van Chvrches komen met een vierde studioalbum dat volgens NME ‘hun beste tot nu toe is’. ‘How not to drown’ met Robert Smith kregen we al te horen. Je raadt het al, de titel van het album slaat op geweld, gevoelens van eenzaamheid en isolement verbonden aan schermen. Lauren Mayberry is er dan ook in het midden van een lockdown en tussen alle videogesprekken door aan beginnen schrijven.

Douglas Firs – Heart of a mother

Douglas Firs’ Gertjan Van Hellemont schreef de beklijvende plaat naar aanleiding van zijn moeder die vorig jaar ongeneeslijk ziek werd verklaard en niet veel later ook het leven liet. Een enkele tijd later stierf ook zijn grootmoeder aan de gevolgen van covid. 2020 was naast een jaar van diepe dalen ook gelukkig eentje van geluk, want de man werd eveneens vader. Van Hellemont pende zijn emoties neer op z’n zolderkamer en deze mooie plaat is het resultaat.

Elias – Kaiku EP

Elias is bekend in de experimentelere jazzsferen van Gent. We kennen hem als lid van onder andere Nordmann en Hypochristmutreefuzz. De ‘Kaiku EP’ is het resultaat van een verkenning van de eigen stem gepaard met experimentele, metaalachtige geluiden. (Laurent)

Indigo De Souza – Any shake you take

Met singles ‘Kill me’ en ‘Hold U’ wist de Amerikaanse onze verwachtingen al erg hoog te leggen. Die tweede heeft een vreselijk catchy gitaarlijn die stiekem een beetje doet denken aan Parcels. De videoclip is dan weer een pareltje. Benieuwd of ze die lijn ook kan door trekken.

Kanye West – Donda

Wat valt er nog te zeggen? Op het moment van schrijven is het nog koffiedik kijken of er een album zal verschijnen. Kanye miste al twee releasedatums, ondanks twee listening parties. Na het uiterst fijn gedocumenteerd verblijf in het stadium in Atlanta, is er nu koers gezet naar Chicago, waar hij wederom een groots evenement op poten zet om zijn album te laten horen aan de wereld. En passant bouwt hij een exacte replica van zijn ouderlijk huis, heeft hij documenten ingediend om zijn naam officieel te laten veranderen naar ‘Ye’ en draagt hij een kous over zijn gezicht. Over de muziek valt maar nog weinig te zeggen. Geen singles, geen gedoe. Enkel een enorm rommelige rollout. Wij alvast klaar om ons hart weer te laten breken door een no show, maar blijven toch koppen hopen op een knaller. It’s the hard knock life for us. (Bert)

Lonker See – Borello lento

Met het gemoedelijke, doch vrij psychedelische ‘Hamza’ bracht de Poolse band nét voor de wereld in isolatie ging een straffe plaat uit, een voortzetting van ‘One eye sees red’ dat in 2018 verscheen. Met ‘Time out’ hoopt de band door te breken zoals ze dat eigenlijk al met ‘Hamza’ verdienden.

Marisa Anderson & William Tyler – Lost futures
William Tyler is een gitarist uit Nashville, Tennessee, die gitaarmuziek maakt zonder stemmen. Marisa Anderson is een klassiek geschoolde gitariste uit Portland, Oregon met haar wortels in folk en country. De twee maakten samen een album met van emotie doorspekte instrumentale muziek. Een aanrader voor wie even wil wegdromen bij gitaargetokkel van het hoogste niveau.

Steve Gunn – Other you
Steve Gunn brengt dromerige indiefolk die doet denken aan Kevin Morby en Kurt Vile. ‘Other you’ lijkt gemaakt om te beluisteren tijdens die o-zo-gewilde potentiële indian summer.

The Bug – Fire

Kevin Richard Martin keert terug als The Bug en hoe. ‘Fire’ is nog licht uitgedrukt voor de sonische overweldiging die de dubmeester afvuurt. Mc’s als Flowdan, Logan en Moor Mother brengen rapport uit vanuit de onderbuik van de maatschappij. Hint: die is pissed as hell. Die combinatie van razende maatschappijkritiek, aarddonkere dancehall en militante bassen zorgen voor een opeengepakt totaalalbum met een urgentie om u tegen te zeggen. (Daan) Lees hier onze recensie van het album.

Turnstile – Glow on
Turnstile, de hardcore punk band uit Baltimore, brengt met ‘Glow on’ hun vierde album uit. Lead single ‘Alien love call’, een samenwerking met de dromerige R&B van Blood Orange, belooft alvast een album vol interessante genremengelingen.

Yann Tiersen – Kerber
Voor het betere pianowerk kan je al jaren terecht bij Yann Tiersen en ook nu is dat niet anders. De Fransman maakt op ‘Kerber’ composities die het midden houden tussen klassiek en ambient,  Ideaal voor wie de slaap niet kan vatten. Of dat positief of negatief is mag je zelf beslissen.