Release Radar 28/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Aluna – Renaissance 

Aluna, beter bekend als de ene helft van het Londense electropop-duo AlunaGeorge, komt vandaag met haar solodebuut op de proppen. Met de vooruitgeschoven singles toont ze alvast dat ze het ook zonder George kan. Hopelijk weten de overige tracks ons ook te overtuigen. (Martijn)

Angel Olsen – Whole new mess

Angel Olsen besloot om haar meest recente plaat opnieuw uit te brengen, maar dan in gestripte vorm. ‘Whole new mess’ brengt negen nummers van ‘All mirrors’ en twee “nieuwe” in een sober jasje met enkel gitaar en orgel in plaats van een volledige band. Haar eenzame optreden is daarmee een debuut sinds haar eerste plaat ‘Half way home’. Ze leert ons iets over het noodzakelijk verwerkingsproces van hartzeer na een verbroken relatie: eenzaamheid zorgt voor herbronning en sterkte. (Gertie) Lees hier de uitgebreide recensie.

BLOXX – Lie out loud

BLOXX staat voor aanstekelijk pop-rock, gemaakt voor de festivalweides. Voorlopig is de vierkoppige band uit Londen nog een nobele onbekende bij ons, maar misschien dat hun debuutplaat ‘Lie out loud’ daar verandering kan brengen. (Martijn)

Disclosure – ENERGY

Na een paar albums en een resem singles weten we ondertussen wel wat we gepresenteerd gaan krijgen door Disclosure, de vraag is echter of ze het niveau van hun debuutelpee nog eens gaan evenaren. Hoe dan ook, voor je portie aanstekelijke dance ben je hier alvast aan het juiste adres. (Martijn)

Katy Perry – Smile

Pop-fenomeen Katy Perry had het de laatste jaren wat harder te verduren, maar nu is haar leven gelukkig weer op rails en keert ze terug met haar zesde langspeler. Je mag je uiteraard verwachten aan de ene meezinger na de andere, ideaal om het verstand even op nul te zetten. (Martijn)

Kelly Lee Owens – Inner song

Owens nieuwste plaat omarmt je net zoals haar puike debuut als je favoriete donsdeken gebreid in ademloze elektronica. De singles en de cover van Radiohead’s ‘Weird fishes’ klonken alvast veel belovend. (Yannick)

PVRIS – Use me

De nieuwe van PVRIS bevat net zoals de rest van hun oeuvre ook weer een allegaartje van stijlen, die we gemakshalve even onder het genre “pop” scharen. ‘Use me’ is de derde langspeler van deze groep uit Massachusetts en schreeuwt om op luid volume gedraaid te worden in de auto.  (Martijn)

Sevdaliza – Shabrang

Trachten om Sevdaliza in een genre-hokje te duwen is haast onbegonnen werk. Op haar debuut verenigde de Iraans-Nederlandse r’n’b, elektronica en experimentele geluiden tot een eigenwijs geheel en kwam er uitstekend mee weg. Of  opvolger ‘Shabrang’ ook zo’n succesverhaal wordt, daar komen we vandaag achter. (Martijn)

Widowspeak – Plum

‘Plum’ is alweer de vijfde worp voor het uit Brooklyn afkomstige Widowspeak. Het duo – bestaande uit zangeres Molly Hamilton en gitarist Robert Earl Thomas – mag dan wel het type dromerige, knusse gitaarpop brengen dat we al vaker hebben gehoord, alleen al voor de meeslepende zang van Hamilton mag je dit album niet zomaar laten passeren. (Martijn)