Header image

De beste 20 indie-albums van 2022

door Yannick Verhasselt

Visuele vormgeving door Louis Van Keymeulen.

Zoals ieder ander jaar is het weer een wikken en wegen geblazen in welk vakje een bepaalde plaat nu beter hoort en welke minder. De ‘indie’-lijst blijkt daarbij meer dan eens dé stoorzender tussen singer-songwriter enerzijds en gitaar anderzijds. Nuja, ‘stoorzender’. Indie draait als genre uiteraard meer over de diy-ethos dan de stilistische raakpunten tussen bands. En zelfs dan nog is het moeilijk om een vat te krijgen op het genre. Zo zouden in principe artiesten als Alex G, Nilüfer Yanya, Black Country, New Road, Weyes Blood, Fontaines DC of Wet Leg evenwel gemakkelijk hun weg hebben kunnen vinden of omgekeerd.

Wat als paal boven perk stond, was dat het gloednieuwe album van Big Thief quasi unaniem werd verkozen tot dé indieplaat van twintig-tweeëntwintig. Lenker legde in pandemiejaar 2020 nog haar hand aan het intieme ‘Songs / instrumentals‘ en gebruikte die soloplaat als kapstok voor ‘Dragon new warm mountain I believe in you’. De band gaf critici lik op stuk door verrassend veelzijdig uit de hoek te komen met flarden bluegrass, psychedelica, country en uiteraard folk. Als er een band onze redactie begeesterde dit jaar, dan was het wel Big Thief.

Verderop blijkt dat shoegazers evenwel goed geboerd hebben. Met de dubbelelpee van Beach House, King Hannah die de hype van hun singles compleet maakte, The Haunted Youth die de eer van ons land hoog hield en Mitski die dansbaarder dan ooit klinkt, viel er in de melancholiekere sferen heel wat moois te beleven. Warpaint en Florence + The Machine waren als vanouds weer op de afspraak. Soccer Mommy, Duster, Widowspeak, The Beths, Hatchie en Barrie waren dat evenzeer. Angel Olsen haalde onze lijst nét niet, maar verdient absoluut een vermelding. ‘Big time’ zag Olsen wederom uit een ander vaatje tappen – americana en country ditmaal, totaal iets anders dan het orkestrale ‘All mirrors‘ of het met gitaren aangedreven ‘My woman‘.

‘Oude rotten’ als Spiritualized, Arctic Monkeys, Death Cab for Cutie, The 1975, Animal Collective en Kurt Vile toonden dan weer dat ze het nog steeds in zich hadden – zelfs na (al dan niet) enige pauze tussendoor. Sault bracht dan weer maar liefst vijf (!) albums uit en liet het rookgordijn om wie nu precies deel uit maakt van de band nog even hoog. Als we hun Instagram mogen geloven, komt daar in 2023 verandering in.

Bekijk hieronder de volledige lijst:

 1. Big Thief – Dragon new warm mountain I believe in you
 2. Beach House – Once twice melody
 3. Alvvays – Blue rev
 4. caroline – caroline
 5. King Hannah – I’m not sorry, I was just being me
 6. Florence + The Machine – Dance fever
 7. Warpaint – Radiate like this
 8. The Haunted Youth – Dawn of the freak
 9. Dope Lemon – Rose pink cadillac
 10. Destroyer –  Labyrinthitis
 11. Animal Collective – Time skiffs
 12. Widowspeak – The jacket
 13. Marble Sounds – Marble sounds
 14. Horsegirl – Versions of modern performance
 15. Vieux Farka Touré – Les racines
 16. Arctic Monkeys – The car
 17. Mitski – Laurel hell
 18. Sharon Van Etten – We’ve been going about this all wrong
 19. Hot Chip – Freak out/release
 20. Metronomy –  Small world