Release Radar 6/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

FEET – Walking machine ep
Feet is terug met nieuwe muziek, na hun debuut uit 2019 getiteld ‘What’s inside is more than just ham’. De nieuwe ep ‘Walking Machine’ komt uit via Nice Swan Records en bevat vier songs. De eerste single ‘Peace & quiet’ klinkt helemaal niet als peis en vree maar als energieke jengelende gitaren die de knuppel in het hoenderhok gooien.

Julia Louise Knifefist – Inertia ep

“Op ‘Inertia ep’ geen narratieve boog die eerst omhoog en daarna weer omlaag gaat. De nummers spelen zich uit als een spiraal. We geraken tijdens het luisteren vast in een energetische staat, waarna we enkel de optie krijgen om harder en sneller te gaan. Het gebrek aan op- en afbouw zorgt daarom soms voor vermoeiing en een verlangen naar een spel van geven en nemen. Er is enkel constante actie op ‘Inertia ep’.” (Camilla) Lees hier de volledige recensie.

Liars – The apple drop
Deze Australisch-Amerikaanse leugenaars droppen ‘The apple drop’, hun tiende album reeds. Angus Andrew koos resoluut voor samenwerking en betrok avant-garde jazz drummer Laurence Pike, multi-instrumentalist Cameron Deyell en tekstschrijver Mary Pearson Andrew al vroeg bij het maken van het album. Volgens NME levert het Liars hun meest verfijnde en toegankelijke album tot nu toe op.

Lingua Ignota – Sinner get ready

Via Twitter liet Lingua Ignota weten dat ze wat last had met het maken van ‘Sinner get ready’. Op haar nieuwste album gaat ze namelijk volledig de neoklassieke tour op, en ze weet dat ze hiermee een deel van de noise & metal fanbase zal verliezen die haar tot nu toe wel steunden. Wij kijken alvast wel uit naar het album, want ondanks dat de muzikale omkadering zachter is geworden gaan de emoties nog even hard door merg en been op de eerste twee singles. (Tobias)

Lovelorn – What’s yr damage
Lovelorn is het duo Anna & Patrick Troxell uit Philadelphia die rauwe psychgaze creëert. Hun debuut ‘What’s yr damage’ combineert drumcomputers met echoënde gitaren en synths die soms wat aan A Place To Bury Strangers doen denken. Soms klinken ze opzwepend, andere keren loom dromerig.


Moritz von Oswald Trio – Dessent

Moritz von Oswald is vooral bekend als grondlegger van dub techno. Als één helft van Basic Channel, weet de Duitser met altijd interessante releases te komen. Ook voor zijn Moritz von Oswald Trio gaat dit op. Met een wisselende bezetting (met in het verleden onder andere Vladislav Delay of Tony Allen) richt hij zich meer op een versmelting van bezwerende jazz en elektronica, soms in lijn met dub techno, soms niet. Deze keer doet von Oswald beroep op jazzdrummer en -professor Heinrich Köbberling en Laurel Halo. (Daan)

RZA – RZA vs Bobby Digital

Wu-Tang rapper RZA keert terug naar de Bobby Digital-naam die hij in 1998 in het leven riep op ‘Bobby Digital in stereo’.

Tinashe – 333

Net wanneer je dacht dat ze niet verder kon evolueren, verkent Tinashe op ‘333’ nieuwe geluiden, variërend van synth-pop en neo-soul tot funk en meer. Sinds haar debuutalbum levert ze elke keer opnieuw samenhangende projecten af – dat doet ze ook met ‘333’. (Karel)