Header image

De beste singer-songwriteralbums van 2021

door Jonas Vandenabeele

Het genre singer-songwriter wordt bij indiestyle heel ruim geïnterpreteerd, wat ervoor zorgt dat dit een erg veelzijdige lijst geworden is. De nummer één in deze lijst is dan misschien ook een verrassing. Niet voor gevoelige zieltjes.

Onder de term singer-songwriter zien we vaak hyperpersoonlijke teksten en thema’s. Daar schuilt ook meteen de kracht van dit subgenre. Lingua Ignota bracht met ‘Sinner get ready’ een verwoestend kunstwerk uit waar emoties zo rauw van het canvas spatten dat het bijna voyeuristisch aanvoelt als luisteraar. Het recente statement van Kirstin Hayter zorgt ervoor dat ‘Sinner get ready’ nog harder aankomt.

Nick Cave en Warren Ellis behoeven weinig introductie. Het tweetal zet hier de succesvolle samenwerking van bij de laatste Bad Seeds-albums gezellig verder met z’n tweetjes.  Cassandra Jenkins bezweert en beroert je op ‘An overview on phenomenal nature’. De New Yorkse rouwt en accepteert, overpeinst en mediteert en sleept je daarin volledig mee. De plaat werd geschreven in Noorwegen en het natuurschoon waarnaar de titel verwijst is voelbaar in elke noot en ieder element. Daarmee is de top drie compleet.

Verder vinden we James Blake, een vaste waarde in indielandschap, gevolgd door relatief nieuwe artiesten als Indigo De Souza en Erika De Casier. De Casiers ‘Sensational’ is een heerlijk geproduceerd, op r&b geïnspireerd album. Het ene moment sensueel, dan weer wat introspectiever, het bevat heel wat verschillende nuances. Maar wat het vooral zo sterk maakt, is het zelfvertrouwen dat de zangeres continu aanhoudt, met als uitschieter de UK Garage banger ‘Busy’. De Souza gooide het dan weer over een rauwere boeg. Haar breekbare vocals en eerlijke teksten vormden een ontwapenend contrast met haar grungy, ongepolijste instrumentals.

Na vorig jaar Phoebe Bridgers brengen dit jaar de twee andere Boygenius-leden Lucy Dacus en Julien Baker ook een goed gesmaakt album uit. Maple Glider en Arooj Aftab brachtend beiden een hypnotiserend mooi album uit waar hun stem een erg belangrijk instrument in het geheel is. De top tien wordt vervolmaakt door indiegrootheid Sufjan Stevens die samen met Angelo De Augstine op ‘A beginner’s mind’ een collectie nummers gebaseerd op films schreef. 

 1. Lingua Ignota – Sinner get ready
 2. Nick Cave & Warren Ellis – Carnage
 3. Cassandra Jenkins – An overview on phenomenal nature
 4. James Blake – Friends that break your heart
 5. Erika De Casier – Sensational
 6. Indigo De Souza – Any shape you take
 7. Lucy Dacus – Home video
 8. Maple Glider – To enjoy is the only thing
 9. Arooj Aftab – Vulture prince
 10. Sufjan Stevens & Angelo De Augustine – A beginner’s mind
 11. Charlotte Day Wilson – Alpha
 12. Julien Baker – Little oblivions
 13. Rita Payes – Como la piel
 14. Clairo – Sling
 15. Jan Swerts – Oud zeer
 16. Julien Firmin – Hand out the samples
 17. Lil Ugly Mane – Volcanic bird enemy and the voiced concern
 18. Hand Habits – Fun house
 19. Spellling – The turning wheel
 20. Jade Bird – A different kind of light