Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Damien Jurado – The horizon just laughed

Na meer dan twintig jaar en vijftien albums grijnst de horizon Damian Jurado (foto) tegemoet. De Amerikaanse folkrocker lijkt onafgebroken op tournee en vindt tussendoor alsnog tijd om zijn mijmerende, soms bijna Bijbelse liedjes de wereld in te sturen. Heartland rock voor wie graag in papa’s platenkast snuistert.

Iceage- Beyondless

Het Deense Iceage veroverde viking-gewijs de wereld met woeste postpunk en een briesende frontman. Op vierde album ‘Beyondless’ wordt het geluid wat afgeschuurd maar boet de band niet in qua impact. Meer achtergrond lees je in ons interview met de band.

Jon Hopkins – Singularity

“Een ecosysteem voor de geest” is wat Jon Hopkins met zijn uitgepuurde techno schept. ‘Scheppen’ is hier het juiste werkwoord, want de Brit verwerkt zijn transcendente meditatie in zijn muziek. Veel #gratitude op dit album dat je het best met je ogen dicht luistert, in je slaapkamer / op de trein / in da club.

Middle Kids – Lost friends

Middle Kids houdt het midden tussen krachtige refreinen en hapklare indierock van de aanstekelijkste soort. Mochten er ergens ter lande indierockfeestjes zijn die overwegen om muziek die na ‘Currents’ van Tame Impala verscheen in hun playlist te verwerken: dit is jullie kans.

MUGWUMP – The drape

“Een gewaagde plaat die de wetten van conformiteit, liedstructuur en toegankelijkheid negeert en een groep die volop voor evolueren kiest”, zo vatten we het debuut van het Waalse MUGWUMP samen. Na de digitale release een paar weken geleden zijn er vanaf heden ook fysieke exemplaren. Oordeel vooral zelf.

Peace – Kindness is the new rock and roll

De groepsnaam was er al, nu is er ook een albumtitel die naar patchouli geurt – inclusief artwork dat de herwerkte poster van Woodstock is. In thuisland Groot-Brittannië werd dit oertraditionele Britse vijftal zoals dat gaat de hemel in geprezen door NME, maar sinds dat blad verdwenen is en ook de rest van de wereld geen zin meer heeft in door acné en liefdesverdriet getekende gitaristen met een Brits accent, lijkt de toekomst er niet zo rooskleurig uit te zien. Geef ze een knuffel wanneer je ze tegenkomt.

Pinkshinyultrablast – Miserable miracles

Gekke naam, gekke Russen. Shoegaze met een communistisch randje klinkt beter dan je zou denken.