Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Anna Calvi – Hunter

Vijf jaar hebben we moeten wachten eer de radiostilte van Anna Calvi tot een einde kwam, en dat had zo zijn redenen. Een relatiebreuk bracht haar tot een periode in haar leven waar alles kon en mocht in vraag gesteld worden. Calvi voelt zicht vrijer en wilder dan ooit, wat duidelijk te horen valt op ‘Hunter’. Ze heeft het één en het ander te vertellen en markeert dit door een statement met het album mee te sturen. Meer ballen, meer inhoud en minstens evenveel ravissante Calvi. (Jonas)

Big Red Machine – Big Red Machine

Justin Vernon (Bon Iver) en Aaron Dessner (The National) zetten na tien jaar samenwerking hun vriendschap om in een langspeler. Onder de naam Big Red Machine brengen ze nu een gelijknamig album uit. Inclusief bijdragen van het PEOPLE-collectief, een groep muzikanten waar onder andere Lisa Hannigan en Richard Reed Parry deel van uitmaken. Veel muzikaal talent belooft veel goeds. (Guillaume)

IDLES – Joy as an act of resistance

Idles moet zowat de spannendste (post)punkband van het moment zijn. De energieke Britten zijn rauw en op immer clevere wijze moraliserend. Heerlijke vooruitgestuurde singles deden reeds vermoeden wat we mogen verwachten van hun tweede plaat: brutaliteit met een boodschap. (Frederik)

Mogwai – Kin
Voor de vierde keer in hun carrière leveren de postrockers van Mogwai een soundtrack af. Na ‘Zidane’, ‘Atomic’ en vooral de adembenemende Franse serie ‘Les revenants’ hebben ze deze maal de muziek voor ‘Kin’ geschreven, een sci-fi thriller. Verwacht vooral de ingetogen kant van de Schotten, of althans wat daarvoor moet doorgaan. (Kevin)

Spring King – A better life

Luide gitaren en goede melodieën, veel meer is er tegenwoordig niet nodig om als jonge Britse rockband op te vallen. Twee jaar geleden een fijne ontdekking, nu klaar voor de bevestiging. (Mattias)

Tash Sultana – Flow state

Tash Sultana is ondanks haar show op Rock Werchter vorig jaar nog niet zo bekend. Als deze dame voor jou ook nog niet vertrouwd is, dan moet je daar snel verandering in brengen. Deze Australische schone speelt al sinds haar drie jaar gitaar en heeft dat in de loop der jaren uitgebreid naar de vijftien die je haar hoort bespelen op dit debuut. Bereid je voor op gitaarsolo’s die je achterover slaan en een stem die onder je vel kruipt. (Naomi)

The Antler King – Ten for a bird

Ze zeggen wel eens dat de tweede plaat de lastigste is, maar welke bands blijven zich op de derde nog heruitvinden? Het Gentse The Antler King is er alvast een van. De indiepop maakt zoetjes aan plaats voor een geluid dat zich perfect tussen de donkere folk van Flying Horseman en The Black Heart Rebellion nestelt, zonder daarom aan eigenheid in te boeten. Flamand en Lybeert bezweren wederom met hun stemmen en de herfst lijkt zich dit jaar vroeg in te zetten, afgaande op ‘Ten for a bird’. Een schone herfst precies, te oordelen aan de single ‘Orange monkey’. (Bert)

Wild Nothing – Indigo
Songs als ‘Letting go’, ‘Shallow water’ en ‘Canyon on fire’ wisten alvast hoge verwachtingen te scheppen voor plaat nummer vier van Wild Nothing. Of Jack Tatum’s dreampop-project die verwachtingen ook effectief kan inlossen, kan je vanaf vandaag zelf ontdekken. Lees hier onze review. (Martijn)