Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Zeno Van Moerkerke

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Jungle – For ever

Jungle neemt je met ‘For ever’ mee op een roadtrip doorheen het verwerken van liefdesverdriet waarbij er onderweg enkele nieuwe banden worden gesmeed. Verder trekken Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland de lijn van hun debuutalbum door. De stevige funky beats, zonnige tonen en hoge falsetstem ontbreken echter ook nu niet. (Céline)

Dilly Dally – Heaven

Het was bijna gedaan met Dilly Dally na hun debuutalbum ‘Sore’, dat in 2015 uitkwam. De band rond Katie Monks – en haar heerlijk schrapende stem – stond op het randje van een split, maar besliste toch om een opvolger te maken. En daar is dan ‘Heaven’, waarop een optimistische Dilly Dally te horen is, inclusief de grungy vibe die de band typeert. (Pascal)

Steiger – Give space
Steiger is het aanstormende jazzproject uit Gent van Gilles Vandecaveye, Kobe Boon en Simon Raman. Samen met namen als Stuff., Nordmann, De Beren Gieren of Black Flower vormt het trio een frisse wind doorheen het jazzlandschap van België. Elk nummer op het album werd op een verschillende locatie opgenomen omdat het aspect van ruimte en plaats inspirerend werkt volgens het trio, vandaar ook de titel voor dit album. De creativiteit van het drietal vindt na het kranige debuut een nieuw hoogtepunt op dit album, maar toch kunnen we ons niet ontdoen van de gedachte dat het beste van Steiger nog komen moet. (Yannick)

Low – Double negative
Low mag stilaan legendarisch genoemd worden in genre duystercore. Al meerdere decennia leveren ze sfeervolle, donkere albums af, tsjokvol emotie. Als we de voortekenen mogen geloven, wordt ‘Double negative’ een nieuw hoogtepunt. (Zeno)

Orbital – Monsters exist
De Britse tovenaars bij Orbital mogen ook stilaan legendes genoemd worden. Hun vaak dansbare mix van techno, ambient en andere electronica betovert al sinds de jaren 90 muziekliefhebbers, en nu is er hun negende studioalbum ‘Monsters exist’. (Zeno)

The Goon Sax – We’re not talking
Wij zagen de aussies van The Goon Sax niet zo lang geleden in het voorprogramma van Frankie Cosmos, en wij zagen een bende goudeerlijke jongelui op zoek naar de zin van het leven. Het levert DIY-pop op met flinke scheuten stoïcijnse postpunk. Fine gals, I must say. (Zeno)

Pale Waves – My mind makes noises
Pale Waves roept gewillige de jaren 80 op met zwarte make-up, veel synths en gewillige popmelodieën. Wie zijn pop niet altijd avontuurlijk wil maar ook graag rechtdoorzee ziet, moet ‘My mind makes noises’ zeker een kans geven. (Zeno)