Tien optredens die je in maart 2016 niet mag missen

door Thomas Konings

Deze maand kozen Anthony Brynaert en Thomas Konings tien optredens waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Mis je nog een optreden in ons lijstje? Laat het dan weten via onze sociale kanalen.

03.03: Rosie Lowe in Trix

Wie geen ticketje heeft kunnen bemachtigen voor Grimes, kan morgen naar een andere popster in spe in TRIX: Rosie Lowe. Ze maakt soulvolle muziek met een hedendaags tintje. De ene keer doet het allemaal wat denken aan Rhye, de andere keer meer aan de klassiekere sound van Laura Mvula. Overal blijft het elegant en klassevol.

04.03: Larry Gus en Dijf Sanders in Cactus Club

Ooit zag ik de Griekse producer Larry Gus (foto) in de foyer van een concertzaal. Niet meteen de geschikte locatie voor een dansbaar Animal Collective-achtig feestje, maar toch wist de artiest de omstandigheden naar zijn hand te zetten. Naar verluid waren zijn festivalshows nog een pak intenser, niet voor niets was hij een graag geziene gast op het Best Kept Secret Festival. Naar aanleiding van dit concert deden we een interview met Larry Gus, stuur een mailtje naar info@indiestyle.be als je kans wil maken op een van de 5×2 tickets die we weggeven. En mis zeker ook het voorprogramma Dijf Sanders niet.

04.03: Suavemente in Vooruit, met o.a. Aïsha Devi en Kamixlo

Is het overdreven om Suavemente de coolste concertavond ooit in België te noemen? Misschien, het staat hoe dan ook vast dat dit feest in de Vooruit (in samenwerking met Subbacultcha!) absoluut onmisbaar is. Aïsha Devi leverde vorig jaar met ‘Of matter and spirit’ een hedendaagse klassieker af die hypnotiserende en extatische geluiden combineerde met ijle, gemanipuleerde en uitzonderlijk intrigerende gezangen. Kamixlo is een van de aanvoerders van een verzameling vernieuwende producers die met donkere, semi-exotische en brutale elektronische klanken de luisteraar aanstuurt op industrieel dansen. Coco Haram (Kassett & Jonas De Houwer) en SKY H1 zijn de Belgische afgevaardigden en hoeven zeker niet onder te doen voor het internationale geweld. Coco Haram maakt emotionele electronica met hoog droom -en verslavingsgehalte en waarom SKY H1 een absolute Belgische parel is beschreven we hier al eerder.

08.03: Palehound in Nijdrop

Palehound is het soort band waar we hier op de redactie nogal van houden: opererend in de underground met beperkte middelen op een extreem cool label (Exploding In Sound Records) maken ze heel integere lo-fi-liedjes die niet altijd voor de makkelijkste opties kiezen. We horen een beetje folk, een beetje lawaai en op hitje ‘Molly’ zelfs een streepje St. Vincent. Die elementen geven samen een fris, levendig en onvoorspelbaar resultaat.

11.03: Abra in Charlatan

Abra was één van onze favoriete nieuwkomers van het afgelopen jaar. De elegantie en nonchalance waarmee ze zich ogenschijnlijk door het muzieklandschap beweegt is een verfrissing. Hetzelfde geldt voor haar muziek trouwens, the darkwave duchess wist ons al meermaals uit een sombere mood te redden met haar sensuele en hyperaanstekelijke r&b-melodieën. Met een vrij minimaal gebruik van middelen weet deze Atlanta-based artieste haar muziek te doordringen met een breed palet aan kleur, emotie en mening.

11-13.03: Over Tijd

Antwerpen verwelkomt dit jaar een nieuw festival. Over Tijd heet het feest en vindt voornamelijk ‘s nachts plaats. Nogal logisch als je de line-up bekijkt, die bestaat voornamelijk uit de betere elektronische muziek. Met Squarepusher, Actress, Andy Stott en James Holden staan er enkele levende legendes op de affiche, met JLin en Inga Copeland zijn ook twee van de spannendste vrouwelijke producers aanwezig en verder vallen onder meer Fort Romeau, Leon Vynehall en Hauschka op.

15.03: Vök in Beursschouwburg

We hebben er onze hoogtepunten van Eurosonic 2015 nog eens bijgehaald en wie vinden we daarbij terug? Inderdaad, Vök. Toen prezen we hen nog om een fijne elektronische set die met haar beats deed denken en met een saxofoon voor vernieuwing zorgde. Ondertussen is de groep verder gegroeid, verscheen twee weken geleden onderstaande fijne single op het internet en kijken we uit naar een debuutplaat.

25.03: Lotic + Visionist + M.E.S.H. in AB (i.h.k.v. BRDCST)

Ik weet het niet helemaal zeker, maar deze concertavond lijkt me er eentje die je leven kan veranderen. Het doet me een beetje denken aan de Tri Angle night met The Haxan Cloak, Evian Christ en Vessel in het STUK die ik ooit bezocht. Ik was helemaal nog niet vertrouwd met al die donkere electronica en kwam ‘s nachts buiten met een soort aangenaam trauma dat nog steeds nazindert. Van deze triple bill verwacht ik niets minder: dit is de meest progressieve en intense muziek die je momenteel kan vinden.

27.03: Diät in JC Den Eglantier

Coole post-punk! In Berchem! Voor een schappelijke prijs van zeven euro! Dat lijkt ons best wel de moeite. De variant die deze Duitsers brengen is compromisloos en donker, zoals je je post-punk dus eigenlijk het liefst hoort. De groep hangt blijkbaar aaneen met cynisme en hun laatste langspeler werd in het industriële Oost-Berlijn tijdens de winter opgenomen, en dat hoor je gewoonweg in hun muziek.

30.03: Amber Arcades in Bonnefooi

Er zijn nog niet al te veel Nederlandse artiesten in onze concerttips verschenen en da’s eigenlijk wel jammer. Bij onze Noorderburen wordt er immers heel wat goeie muziek gemaakt. Amber Arcades is misschien wel de Nederlandse met momenteel de mooiste toekomst in het vooruitzicht, ze heeft immers al een platencontract bij Heavenly Recordings (je wel bekend van Mark Lanegan en Temples) en maakt ook gewoon prachtige gitaarpopliedjes.