Van futuristische pop tot gabberspektakels: onze tien aanraders voor Horst Festival

door Tobias Cobbaert

De festivalzomer zit er bijna weer op, maar de liefhebbers van de betere beats kunnen dit weekend nog terecht op Horst Festival. Gelegen in Vilvoorde vindt dit festival plaats op een oude legerbasis. Veel instrumenten zul je er niet aantreffen, wel vier podia vol met enkele van de meest prikkelende artiesten die de elektronische muziek vandaag te bieden heeft. Omdat het gemakkelijk is om tussen zoveel interessante acts jezelf in het aanbod te verliezen, hebben wij tien artiesten uitgekozen die komend weekend zeker je aandacht verdienen. – door Daan Leber & Tobias Cobbaert

Identified Patient (vrijdag, 20u)

Op de afgelopen editie van Dekmantel wist Identified Patient iedereen helemaal te overtuigen. Wie de Nederlandse underground enigszins volgt, zag de dj steeds prominentere plekken op de affiche innemen, gaande van De School tot Lowlands. Zijn vooral EBM-gebaseerde sets mikken telkens op het donkerste van de dansvloer, zonder daarbij het “Body”-aspect van het subgenre te verwaarlozen. (Daan)

Eris Drew (vrijdag, 00u)

Eén van de momenten van Dekmantel was ongetwijfeld de set van Eris Drew samen met haar partner Octo Octa. Waar die laatste verantwoordelijk was voor de meer rave-y klanken, is Eris Drew net iets meer thuis in opzwepende discobreaks, warme housemuziek en het meer interessante cratediggerwerk. Laat Marcel Dettmann maar het beukwerk voor zich nemen, om echt met je kont te schudden moet je bij Drew zijn. (Daan)

Golin (zaterdag, 18u)

Op Horst Festival ligt de nadruk duidelijk op beatmuziek, maar met Golin staat er ook een artieste die -weliswaar met een experimenteel karakter- zowaar liedjes schrijft. De van oorsprong Japanse Rin Suemistu maakt futuristische pop die in de verte wat doet denken aan de geluiden die we ook op het PC Music label horen, maar bij Golin lijkt er geen greintje (post-)ironie aan te pas te komen. Haar muziek slaagt erin om ondanks het robotische karakter toch erg veel gemeende warmte uit te stralen. (Tobias)

upsammy (zaterdag, 21u)

Nog zo’n naam die onlosmakelijk met De School verbonden is, is upsammy. De Utrechtse dj en producer deed een bijdrage aan de meer club-georiënteerde reeks ‘Blue’ (Whities) en bracht haar debuutalbum ‘Wild chambers’ uit op het spannende Nous’Klaer. Net als in haar producties, draait upsammy wars van de conventies, die varieert van IDM, ambient, meer 4/4-ritmes of, van horen zeggen, keiharde jungle in de Panoramabar.  Zowel Resident Advisor als 3voor12 tippen haar met regelmaat van de klok als een niet te missen artieste. (Daan)

Deena Abdelwahed (zaterdag, 22u30)

In juli zagen we Deena Abdelwahed op Dour nog live haar ‘Khonnar’ album brengen, maar dit weekend komt de Tunesische op Horst plaats nemen aan de draaitafel. Verwacht een set die zich focust op nummers die in de lijn liggen van haar eigen materiaal. Dat wil zeggen: veel Oosterse melodieën en opzwepende ritmes die het midden vinden tussen experiment en dansvloervuller. (Tobias)

Gabber Eleganza (zaterdag, 00u30)

Wie er op zaterdagnacht nog het laatste beetje energie wil uitpersen, raden we ten zeerste aan om eens bij Gabber Eleganza een kijkje te gaan nemen. We hoeven je vast al niet meer te vertellen welk genre dit Berlijnse project brengt, maar als de artiestennaam nog niet duidelijk genoeg is komt het op Horst een spektakel brengen dat “The Hakke Show” heet. Of er sprake zal zijn van veel elegantie durven we niet te zeggen, maar hard wordt het gegarandeerd. (Tobias)

Giant Swan (zondag, 21u)

Giant Swan is een duo uit Bristol dat zich specialiseert in claustrofobische techno met een hoek af. De twee brengen harde industriële met wilde percussie die regelmatig aan het oudere werk van Blawan doet denken. Deze Engelsmannen voegen dan vaak nog eens vervormde vocals toe aan de mix om het angstaanjagende karakter van hun muziek in de verf te zetten. Net zoals Blawan regelmatig samen met Pariah doet, komt Giant Swan trouwens ook geen DJ-set draaien maar doen ze het live, een formule die hen geen windeieren heeft gelegd. Op papier lijkt deze show nu al een van de hardste en smerigste op Horst geworden te zijn. (Tobias)

Gesloten Cirkel (zondag, 21u)

Gesloten Cirkel kwam naar eigen zeggen aan zijn artiestennaam komt via een documentaire van de Haagse dj I-F, waarna die laatste prompt zijn muziek tekende op zijn label Murder Capital. De Rus opteert voor een subtiele en fijnzinnige mix van industrial en electro, met de occasionele flard acid erbij. Een aanrader voor wie zijn/haar dansmuziek liefst aardedonker, maar niet keihard heeft. (Daan)

Bambounou (zondag, 22u)

Bambounou maakt al even furore in de diepere cirkels van het clubleven. Het is dan ook geen verbazing dat zijn bass- en leftfield technogeluid opgepikt werd door een van dé keurmerken van het moment, Whities. Zijn aparte, percussiegedreven nummers zoals ‘Temple’ of ‘Tour’ kunnen gemakkelijk in dezelfde hoek geplaatst worden als Batu of Parris. (Daan)

DJ Bus Replacement Service (zondag, 22u)

Wie het festival wil afsluiten met een feestje dat ver buiten de lijntjes kleurt, moet bij DJ Bus Replacement Service zijn. Doris Woo treedt steevast op verkleed als Kim Jong Un en schuwt tijdens haar DJ-sets werkelijk geen enkel genre. De mix kan binnen de minuut overschakelen van keiharde gabber naar foute 80’s hitjes en alles ertussenin, en het is net van deze absurde contrasten dat ze haar sterkte maakt. Bereid je voor om even veel te lachen als te dansen. (Tobias)

Tickets zijn te koop via de website van het festival.