Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

De Brusselaars van Robbing Millions (foto) gooiden de laatste weken geregeld beelden van 8-vormige voorwerpen op hun Facebookpagina. Geheimzinnig gedoe, dat zich ten slotte vertaalde in een nieuwe single, toepasselijk getiteld ‘8 is the figure that i like the most’. Het was even geleden dat Lucien Fraipont en Gaspard Ryelandt nog iets uitbrachten: er werd blijkbaar gewerkt aan een debuutplaat – wat ook wel eens mocht, na die twee fijne ep’tjes. Meer synthesizers alleszins op deze track, en in z’n geheel klinkt de band iets zweveriger dan vroeger. Wat onveranderd blijft, is die vrolijke, dansbare vibe en de unieke samenzang tussen de twee frontmannen, die Robbing Millions altijd zo gekarakteriseerd heeft. Dat we uitkijken naar nieuwe geheimzinnige hints, mag wel duidelijk zijn.

Lefto staat vooral bekend als dj, muziekprogrammator en worldwide tastemaker in de meer urban genres. Echter maakt de man ook zélf muziek: bewijs was zijn compilatie-album ‘Dunkin’ munchkin$’ vorig jaar, waarop een veelvoud aan boombapbeats, soulvolle instrumentals en meer atmosferische electronica de revue passeerden. Yellowstraps en Le Motel brachten onlangs dan weer een remix-ep uit van hun plaatje ‘Mellow’, uit 2015. je hoort ons al komen: gezien eerdergenoemde heren best dikke vriendjes zijn, is het niet verwonderlijk dat Lefto bij die remixes ook zijn duit in het zakje deed. Zijn herwerking van ‘Mirror lake’ pakt het aan volgens een typische 90’s-hiphopvibe, maar verrast ook, door het gesamplede klokkenspel en de over elkaar gedrapeerde vocale samples.

Yellowstraps & Le Motel – Mirror Lake (LeFtO Remix) from Lefto on Vimeo.

Hun vorige single ‘Love/dead’ bracht Faces On TV volledig terecht naar de hogere regionen van het Belgische muzieklandschap, met heel wat airplay, shows en mediavermeldingen. Alom geprezen als next big thing voor 2016 werden ze ook, en dat moeten Jasper Maekelberg en de zijnen nu zien waar te maken. Een nieuwe single is een logische stap, en die heet ‘Traveling blind’. Meteen blijkt weer wat een begaafd songwriter Jasper is: de balans tussen groovy ritmes, mooi geplaatste synths en zang die meteen in je hoofd kruipt is opnieuw perfect afgestemd, en maakt van het geheel iets erg catchy. Fijn ook dat er een ander vocaal spectrum wordt afgetast – in tegenstelling tot de vorige singles wordt er héél wat lager gezongen. Daardoor lijkt Balthazar niet ver weg, al weet Faces On TV zich ondertussen al genoeg eigenheid toe te kennen om allesbehalve als loutere navolger te worden bestempeld.

Het is niet de eerste keer dat synth-goochelaar Pomrad hier verschijnt, en het zal ook niet de laatste zijn: Adriaan Van de Velde brengt binnenkort een album uit op het Duitse Jakarta Records. Het instrumentale ‘Futurefunk pinball’ is daarvan een nieuw voorsmaakje, en staat ook op een compilatie van dat label. Pomrads eigen geluid is ondertussen een wereldwijd fenomeen (zo noemde Gilles Peterson het ooit “pure sunshine vibes!”), al zal ieder nummer toch weer net iets toevoegen of veranderen. Funk recht uit de 80’s voert hier duidelijk het hoge woord, al lijkt er toch een duel aan de gang met die knetterende baslijntjes. Licht bombastisch geheel, maar dat kan in sommige genres perfect door de beugel.

Eerder vandaag mocht Indiestyle de eerste release van Rumours in première de wereld insturen. Het viertal uit de Live Fast Die Young-stal leverde een duistere ep af, vol uitlopers naar verschillende hoeken van het elektronische universum. Single ‘Surface’ stelden we gisteren al aan jullie voor, daarom kiezen we hier voor ‘Watch me’. Bezwerend en obscuur at first, techno-rave als climax.

Submissions voor deze rubriek mogen naar gilles@indiestyle.be