Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Madensuyu is zo’n cultgroep die geheel eigenzinnig komt en gaat. Het Gentse indienoiseduo heeft af en toe een plaat klaar, brengt die uit en krijgt heel wat lof, doet een resem shows, en verdwijnt dan weer voor een tijdje – dat is alleszins toch bij iedere release al zo gebleken. Hun vorige plaat ‘Stabat mater’ dateert alweer uit 2013, maar wordt begin volgende maand opgevolgd door ‘Current’. Daaruit is ‘One more time’ een nieuw voorproefje – met weinig meer om het lijf dan een nerveuze pianoriedel, tegendraadse drums en manische vocals. Jep, Madensuyu is terug.

K1D leerden we kennen als hypeman van en regelmatige feature bij Woodie Smalls, maar de jonge hiphopper brengt ook heel wat eigen werk uit. In de aanloop naar zijn ep ‘High hopes’, dropt hij elke vrijdag een nieuwe track, en dat tot de release op 19 januari. Vorige week was dat ‘Gossip’, en verdorie, de kerel heeft flow. Ergens lijken Lil Pump of D.R.A.M. in de buurt, maar laat ons vooral besluiten dat K1D aan een erg unieke stijl timmert.

Een eigen stijl, da’s ook het minste wat je van Caballero en JeanJass kan zeggen. Het excentrieke rapduo uit Brussel kwam ongeveer op hetzelfde moment van de grond als stadsgenoten Roméo Elvis en Damso, al begon het voor die laatste twee aan een nét iets hoger tempo hard te gaan. Caba en Double J doen op echter gewoon verder hun ding, leiden we toch af uit de constante regelmaat waarmee de rappers nummers droppen. Minimalistische beat, ietwat monotone rhymes, ophitsend en duister sfeertje: ziedaar hun handelsmerk opnieuw in werking.

En laat ons meteen nog maar even in gelijkaardige sferen blijven, met een nieuwe single van TheColorGrey (foto). Het ging vorig jaar al hard voor de Antwerpenaar: hij kwam met debuutplaat – die mee onze top 5 aan Belgische hiphopalbums sierde –, had verschillende sold outs in zijn binnenzak én mocht deel uitmaken van Niveau4. Grey lijkt nu niet meteen van plan een versnelling lager te willen schakelen: binnenkort verschijnt alweer ep. ‘You got to show me’ teaset die worp alvast: glitchy synthesizers en een funkgitaartje vergezellen die uitgepuurde drumlijn, met TheColorGrey’s 90’s-esque vocals als leidraad.

Willem Ardui, de helft van het gouden hiphopduo blackwave., bracht al eerder solomateriaal uit. Het minimalistisch elektronische ‘Morse’ mochten we zo anderhalf jaar geleden al premièren, en ook dit ‘Beziel me’ bekoort snel. De track drijft zacht mee op diezelfde Nederlandstalige woordenvloed, tot er plots een verrassend beat- en synthgestuurd hoogtepuntje opduikt. Mooi.