Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Massa’s garagebands zijn er in België, elk met een eigen invalshoek of genrevertakking. Er kunnen echter maar een paar vaandeldragers opstaan. Eén ervan heeft net een single uit: Double Veterans, het trio dat Lee Swinnen (Tubelight), Thomas Valkiers (Sunpower, ex-The Crackups) en Niels Meukens (Warhola, ex-The Crackups) verenigt. De heren hebben een voorliefde voor West Coastrockbands en 60’s psychedelica, al zijn ze daar op hun eigen basloze manier nergens een kopie van. Twee jaar geleden was er dat heerlijk overtuigende debuut, en begin maart komt ‘Space age voyeurism uit’. ‘Cocktail’ is alles wat we van DV verwacht hadden: boeiend in relatieve eenvoud, krachtig kort en enorm catchy, maar dan nog beter.The Jagged Frequency
is (nog) geen vaandeldrager van die garagerockgolf, al doet het bluesy duo wel een worp naar een gevestigde naam worden: er is een 12” ep die in de betere platenzaak circuleert, en je kan ze geregeld live aan het werk zien. Begin vorige maand kwam er een clip uit van hun single ‘Like a witch’. Hoewel we die dan blijkbaar wel over het hoofd gezien hadden, verdient het nummer toch echt een plaatsje in deze lijst (al duurt dat onderbroken stuk wel érg lang). Voer voor fans van Fuzz en meer van die overstuurde gitaarbands.

Op een debuutplaat van Soldier’s Heart (foto) is het drie jaar na hun overwinning in De Nieuwe Lichting nog altijd wachten, al zal dat nu niet lang meer duren. ‘Randy’ is de nieuwste single van het vijftal rond Sylvie Kreusch en klinkt heel wat volwassener dan haar vorige werk. Het triphop/ambient-geluid ten tijde van ‘African Fire’ of ‘New Housie’ ruimt plaats voor standvastige pop, die tegelijk bewust op het dansbare lijkt te willen mikken. Dat nakende album zou Soldier’s Heart wel eens écht groot kunnen maken.

Blackie & The Oohoos spelen integraal bij Flying Horseman, in praktisch dezelfde bezetting. ‘Little Jewel’ is – niet geheel onverwacht natuurlijk – geen commercieel radiomateriaal, en hoor je waarschijnlijk ook beter in het geheel van hun nieuwe album. In elk geval leidt de zweverige, licht melancholische samenzang van Loesje en Martha je doorheen kordate kamerpop en aarzelende soundscapes.

Nog wat electronica om deze week af te sluiten: producer Samuelspaniel smeet anderhalve week geleden een ep online, en daarop staat ook ‘No one ever calls linda’, een samenwerking met Le Colisée. Door die oosterse tintjes best een intrigerend nummer, dat daarnaast ook wat echo’s draagt van Toro Y Moi.