Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Met hun ondertussen drie jaar oude debuut op zak mochten zich al tot support kronen van The War On Drugs en Vampire Weekend, en na enige stilte is Few Bits terug: eind maart komt er een nieuw album aan. ‘Do your best’ is een eerste single: een uitgepuurde, ietwat lo-fi popsong zoals ook Real Estate die maakt, al zullen fans van pakweg Warpaint evenmin op hun honger blijven zitten, vooral door de vocalen van frontfrouw Karolien van Ransbeeck.

An Pierlé is al langer een grote madam in het pianowereldje. Nu valt ze eigenlijk niet vast te pinnen op één genre of stijl: eigenwijs en experimenterend is Pierlé altijd geweest. Naast onlangs nog te hebben meegewerkt aan de bekroonde soundtrack van Jaco van Dormaels ‘Le tout nouveau testament’, componeerde ze ook een tweeluik: ‘Arches/Cluster’. Het eerste deel daarvan verschijnt in april, en het atmosferische ‘Vibra’ mag het tipje van de sluier heten. Een lang en beklijvend nummer, waarin drumcomputers rondzweven en orgellagen vallen over kleine electronica-effectjes. Of hoe FKA Twigs een invloed kan zijn zonder ze te kopiëren (zo kan het dus ook, hier niet nader genoemde Belgische band).

Niet dat we het zeggen om ons politiek correct te kunnen voelen, maar aan de andere kant van de taalgrens wordt er ook wat af gemusiceerd. Neem bijvoorbeeld Run SOFA uit Charleroi, dat zopas een nieuw nummer met clip lanceerde. Al mag ‘PapilLon’ op het eerste gehoor wat als doordeweekse indie klinken, de band lijkt de kunst van degelijke poprocksongs maken echt wel in de vingers te hebben. Geen baanbrekende structuren, maar een gepast solootje en bescheiden outro zijn in het genre zeldzamer dan je zou denken.

Duistere toestanden bij Ssaliva (foto). Probeer maar eens enig beeldmateriaal of gegevens van de producer te pakken te krijgen – veel succes. Anderzijds situeert z’n muziek zelf zich in even donkere sferen: deze ‘nevrland2’ is een samenwerking met de Luikse knoppenbaas Munix. Beetje een slackende, triphop-geïnspireerde instrumental, maar verrassend gelaagd en meeslepend.

Het was ten slotte echt een topweek voor de Belgische muziek: de hele soundtrack van Belgica (lees dus: 16 nieuwe nummers van Soulwax) kwam online. The Shitz kennen we ondertussen al, en ook Erasmus – aka Kenji Minogue – circuleerde online rond. Van de nog onbekende songs bleef vooral Rubber Band hun ‘Caoutchouc’ ons bij na een eerste luisterbeurt van de plaat. Booka Shade en St. Germain op z’n gebroeders Dewaele: hoe zou dat ook maar ergens fout kunnen gaan?

Stream via Pitchfork.